Módní přehlídka pohádkových bytostí

Vydáno:

Jak udělat radost a potěšit seniory žijící v Centru sociálních služeb? Na tuhle otázku jsme vymysleli velmi brzy odpověď. Myšlenka, pohádkový nápad uspořádat Pohádkovou módní přehlídku cíleně směřoval k tomu, aby akce, kterou jsme naplánovali, byla blízká nejen dětem, ale abychom dětským snažením potěšili především naše milé babičky a dědečky i personál, který o ně s láskou pečuje.

 

Módní přehlídka pohádkových bytostí
Naděžda
Kalábová,
Základní škola Prostějov, ul. Vl. Majakovského 1
Děti ze školní družiny mají pohádky moc rády a nedělá jim sebemenší problém připravit si kostým a proměnit se v nejrůznější pohádkové bytosti, které se vyznačují originálními převleky, ladnými pohyby, moderními účesy. Dětem nedělá problém rozzářit obličeje starých lidí milými úsměvy, dětským přirozeným projevem. A tak se jednoho dne rozhodly, že se předvedou babičkám a dědečkům v pohádkových kostýmech a ti budou muset najít odpověď na otázku, ze které pohádky postavičky, které se před nimi předvádějí, přišly. Všichni jistě víme, že pohádka má své moudro a že pohádkoví hrdinové zvyšují u dětí fantazii, představivost, ovlivňují city a nápady dítěte, motivují k prohlubování a rozvíjení dalších schopností a dovedností. Rozvíjí u dětí řeč, slovní zásobu, podněcují aktivitu vlastního snažení.
Řízení školy
Každý z nás určitě často a rád vzpomíná na své dětství a na pohádky, které měl nebo ještě má nejraději. Pohádkový svět je světem dětí, ale i nás dospělých. Díky pohádkám se malým dětem lépe usíná, ale také probouzí. Každá pohádka má svůj děj a také své hrdiny, kteří se od sebe liší nejrůznějšími vlastnostmi, schopnostmi, ale i vizáží. V některých pohádkách jsou hlavními hrdiny zvířátka, jinde pohádkové bytosti, které dokáží různými způsoby upoutat. Některé pohádkové bytosti mají výjimečné schopnosti a umí také nejrůznější kouzla.
Pohádková módní přehlídka otvírá cestu fantazii, nabízí využití možnosti k zajímavé a tvořivé činnosti. Pozitivně působí na celou dětskou osobnost, děti se učí vystupovat na veřejnosti, rozvíjí komunikační, pohybové dovednosti, osvojují si schopnost vcítit se do role, kterou si samy vybraly. Děti velmi často sní o tom, že se stanou třeba princeznou nebo princem, budou bydlet na zámku, nosit krásné šaty, jezdit krásným kočárem taženým šestispřežím, vlastnit létající koberec, knihu čar a kouzel a jiné pohádkové pomůcky, díky kterým se ocitnou v pohádkovém světě plném dobrodružství a překvapení. Dobrodružství, která děti společně s pohádkovými hrdiny prožívají, zůstávají v jejich mysli a mají pro ně mimořádný význam. Pohádkové postavy vzájemně mezi sebou komunikují, diskutují nad vzniklými problémy, dětským způsobem řeší danou situaci. Kromě toho dochází u dětí k rozšiřování komunikačních i pohybových schopností, rozvoji fantazie.
Neuvěřitelná atmosféra
Děti do Centra sociálních služeb jely autobusem MHD. Většina dětí cestovala v kostýmech pohádkových bytostí, protože vzhledem k dojíždění nám nezbylo příliš času na převlékání. Vystoupení je pokaždé domluveno na určitou hodinu. Moderátorem celé módní přehlídky se stala holčička Terezka, která představovala skřítka, jenž rozumí kouzlům, a v průběhu programu se tento skřítek díky kouzlu, které vyslovily všechny děti, proměnil v Kašpárka, který si připravil rozcvičku pro všechny pohádkové bytosti, ale i pro seniory. Známá písnička s pohybem Hlava, ramena, kolena, palce nadchla nejen děti, ale i babičky a dědečky. Po krátké rozcvičce se v rytmu tří pohádkových písní, za doprovodu vlastnoručně vyrobených hudebních nástrojů rozpohybovaly všechny pohádkové postavy a tanečními kroky se vydaly mezi seniory. Po taneční promenádě děti rozdávaly dárečky babičkám a dědečkům, které vlastnoručně vyrobily. Po rozdávání dárečků se některé odvážné pohádkové bytosti předvedly se svými pěveckými, tanečními i vypravěčskými schopnostmi. Za své snažení byli všichni účinkující odměněni potleskem.Řízení školy
MÓDNÍ PŘEHLÍDKA POHÁDKOVÝCH BYTOSTÍ
Dobrý den, vítáme vás na módní přehlídce pohádkových bytostí, které svojí přítomností vyhánějí každodenní starosti.
Možná někdo ve svých představách snil o tom, že se stane manekýnou nebo manekýnem a bude se předvádět a ukazovat v překrásných šatech na dlouhém mole. Někdo si třeba vysnil, že se stane módním návrhářem a navrhne šaty, které se budou líbit všem. Úžasné představy mají děti, které kreslí a navrhují šaty princeznám, obleky kosmonautům, šaty květinkovým vílám, široké kalhoty veselým trpaslíkům, barevné pentličky vodníkům, klobouky a korunky královnám, uniformy hasičům a dalším postavičkám, které jsou dětem velmi blízké. A teď:
Usaďte se, začínáme, překvapení pro vás máme.
Nevíte, co právě letí? To prozradí vám naše děti. Vyžeňte všechny starosti a koukněte se s námi na přehlídku pohádkových bytostí.
A co dneska uvidíte? Myslím, že se pobavíte. Napněte uši, poslouchejte, pohádkovým bytostem zatleskejte. Kostýmy, které předvádí, můžete obdivovat, také účesy a to, jak umí se ladně pohybovat.
Řízení školyDostali jste se do pohádky, my ale nevíme, kdy najdeme cestu zpátky. V pohádkách platí, že vítězí dobro nad zlem, ovšem štěstí a lásku nekoupíš, kdybys chtěl platit zlatem. Dnes předvedeme vám nové módní kolekce a všimněte si, prosím, jak půvabné pohyby zvládáme lehce. Na nohou obuty máme slušivé střevíce, při chůzi pod šaty vidět jsou nejvíce. Pohádkové bytosti vyhánějí všední starosti. Jsou velmi roztomilé, na pohled krásné, nad jejich krásou dech se tají a člověk žasne. Ladně se pohybují, umí i zpívat, mile se usmívají, radost je se dívat. Některé umí nejrůznější kouzla, která do jejich mysli potají vklouzla.
A kdo přišel dnes za námi? Princezna s krásnými perlami. Ale také trpaslík, co kalhoty roztrhl si o hřebík. Návštěvu přislíbil také čert, který vypráví vtipy a je samý žert. Předvede se také čertice, která je zlobivá velice. Za námi přiletěla i víla Zvonilka, která má překrásná křidýlka. Ještě tu přivítáme princeznu Růžičku, která umí zazpívat překrásnou písničku. Čarodějnice Marie celý den pilně čaruje. Vyčarovala kouzelné boty. Ten, kdo si je obuje, umí všechny noty. Mezi námi jsou tu také dobrovolní hasiči, kteří oheň uhasí, i když vítr nefičí. Hasič Pepe onemocněl, a tak je tu jen Michal, který na tuhle přehlídku velmi rychle spěchal. Společně tu přivítáme další krásné postavy, které se vám předvedou a určitě nás pobaví. Koukejte se, sledujte jejich ladné pohyby. A že to všem strašně sluší, o tom není pochyby.

Související dokumenty