Mapujeme volný čas dětí

Vydáno:

S kým, jak a kde mají děti trávit svůj volný čas? Nabízí se celá řada možností -hudebními či výtvarnými kroužky počínaje a sportovními oddíly konče. Stranou rodičovských úvah by však rozhodně neměly zůstat nejrůznější dětské spolky a mládežnické organizace. A to nejen pro jejich důraz kladený na neformální výchovu, ale i pro cenovou dostupnost a relativně snadnou dosažitelnost dopravní.

Mapujeme volný čas dětí
Ing.
Ondřej
Šejtka
 
místopředseda České rady dětí a mládeže, hlavní koordinátor projektu Kamchodit.cz
Velmi zjednodušeně řečeno: sbor dobrovolných hasičů s obvyklou „přípravkou“ pro „požárnický potěr“, turistický nebo skautský oddíl či folklorní soubor zase není tak těžké nalézt. A to ani v relativně malých obcích nebo jejich blízkém okolí. K tomu, aby rodiče a jejich ratolesti mohli rychle zjistit a efektivně vyhodnotit nabídku, která je v tomto ohledu v okolí jejich bydliště k mání, slouží internetový portál Kamchodit.cz (www.kamchodit.cz). Systém funguje tak, že zájemce si určí svoji polohu na mapě - buď si ji vybere manuálně, nebo automaticky -a ve svém okolí si pomocí filtrů může zapnout volnočasovou aktivitu, kterou by chtěl navštívit (či pravidelněji navštěvovat). Zvolit si tak může kupříkladu klubovny, střediska volného času, tělocvičny, hřiště... Systém vybarví odpovídající symboly, jež představují tu kterou kategorii. Poklepáním na symbol pak vyhledávač Google zobrazí všechny dostupné informace o daném místě.
Databáze není primárně cílena na poskytovatele volnočasových aktivit, ale na místa, kde se poskytují. Správce portálu Kamchodit.cz totiž na základě výsledků průzkumů dospěl k tomu, že kritériem, které rodiče při výběru volnočasové aktivity upřednostňují, je právě její lokace.
Malý praktický příklad:
Pokud jsou rodiče dejme tomu z Bruntálska a zajímají se o to, jaké možnosti trávení volného času tam jejich potomek má, na Kamchodit.cz si otevřou sekci Katalog. V ní si zvolí
Moravskoslezský kraj
a následně Bruntál.Nabídka jim pak zobrazí přes dvacet dětských volnočasových organizací a spolků seřazených pěkně podle abecedy - od
Ameby
až po Zvídálka. Jsou tu křesťansky profilovaná uskupení (Křesťanské sdružení Tesalonika, YMCA), skautská střediska (Středisko Bruntál, Vlčata; Středisko Krnov, skauti Výři; Středisko Rýmařov, skautky Pomněnky) a najdou i Mládež Českého červeného kříže, výchovně zacílenou na záchranářský nácvik první pomoci.
Tam, kde prostý název spolku k základní představě o jeho programovém zaměření nestačí, poslouží k dalšímu zjišťování odkaz (link) nadepsaný „Více informací o sdružení naleznete na Googlu“. Na našem modelovém příkladu z Bruntálska se to může týkat třeba organizace Arnika Krnov, která se - jak nám vysvětlí její domovská stránka, na niž nás Google takto navede, „zaměřuje na aktivity a sporty v přírodě, s prvky rizika a dobrodružství a s maximálním využitím přírodních terénů v dané lokalitě“. Fotky z horolezeckého výcviku a poznámka o zážitkové pedagogice pak už jen stínují základní rysy portrétu zmíněného sdružení. Podobně občanské sdružení Caravan díky uvedenému linku dá o sobě vědět, že „některé programy organizace jsou cíleny na práci s lidmi ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí, s dětmi a mládeží, které jsou ohroženy působením rizikových projevů chování a vlivů nefunkční rodiny“.
Interaktivní mapa na webu Kamchodit.cz obsahuje tisíce záznamů z celé republiky. A stále se doplňuje. Za jeho spuštěním, provozem, údržbou a aktualizacemi stojí Česká rada dětí a mládeže (www.crdm.cz). Zastřešuje stovku organizací pracujících s dětmi a mládeží. Projekt je finančně podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.
Výchovný aspekt tohoto projektu je myslím nasnadě. V době, kdy se nemalá část populace stále výrazněji orientuje na konzum jako na dominantní - ba téměř výlučnou - náplň svého volného času, vyvstává s novou naléhavostí
otázka po kvalitě mimoškolní činnosti dětí a mládeže.
Je přitom zřejmé, že právě v „časoprostoru mezi školou a domovem“ dochází k významnému formování hodnotového žebříčku a morálních vlastností dětí a dospívajících teenagerů. Odborníci se dokonce shodují, že dítě, které se věnuje svému koníčku a má zajímavě a účelně vyplněný volný čas, nepodlehne tak snadno patologickým jevům, s nimiž se bohužel dříve či později setká.

Související dokumenty