Keramikem bez keramické dílny aneb nejen velikonoční tvoření

Velice módní záležitostí poslední doby je zavádění keramických kroužků do volnočasových aktivit dětí. Keramické modelování je s oblibou využíváno také při pracovních činnostech na prvním stupni základní školy. Radost z rukou ušpiněných od keramické hlíny kazí velké pořizovací náklady na nákup nezbytné techniky. Ne každé vedení školy je nakloněno investici desítek tisíc korun do nákupu keramické pece, hlíny a dalšího materiálu. Ne každý zřizovatel přivítá s pochopením paní učitelky a vychovatelky s žádostí o uvolnění finančních prostředků na tyto pomůcky.

Keramikem bez keramické dílny aneb nejen velikonoční tvoření
Mgr.
Petr
Došek
 
ředitel ZŠ Velvary
Mgr.
Jana
Došková
 
vedoucí keramického kroužku při ZŠ Roudnice nad Labem a majitelka keramické dílny Keramika pro radost
Keramické tvoření, nebo lépe přípravu pro keramické tvoření, je ale možné zahájit i bez těchto vysokých nákladů. S nadsázkou se dá říci, že můžeme začít s tím, co nám v této chvíli zbývá v kapse. Velice příjemné je totiž modelování ze slaného těsta. Náklady jsou minimální, není potřeba keramická pec na vypalování výrobků, těsto se dá obarvit ještě před modelováním pomocí potravinářských barev nebo namalovat finální výrobek temperovými barvami. Slané těsto je bezpečné pro případné „ochutnávače“, a proto se dá použít i pro velmi malé umělce. Tvrzení, že dekorace ze slaného těsta je stejně trvanlivá jako keramika, je téměř pravdivé.
Pokud patříte mezi „nevěřící Tomáše“ a chcete se přesvědčit, hledáte inspiraci pro blížící se Velikonoce a máte rádi, když „zabijete několik much jednou ranou“, proveďte inventuru svých spížových zásob a pusťte se do tvoření.
Těsto
Na těsto potřebujeme 2 díly hladké mouky, 1 díl soli a 0,75 dílu vody. Nebojte se vážení, nejsme v chemické laboratoři, hrníčková metoda je dostatečně přesná. Pro jedno dítě je vhodné připravit těsto z jednoho hrníčku mouky. Dále přidáme půl hrníčku soli a více jak půl hrníčku vody. Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme vlažnou vodu. Těsto můžeme zadělávat klasicky, po vzoru našich babiček, rukou nebo použít hnětací metly a mixér. Přibližně po patnácti minutách máme modelovací hmotu hotovou. Pokud se těsto drobí, přidáme více vody, pokud je lepivé, přilijeme vlažnou vodu. Další čtvrthodinu můžeme nechat těsto odpočinout. Do těsta je možné přidat také práškové lepidlo na tapety, ale vzhledem k tomu, že by těsto některý z malých výtvarníků mohl ochutnat, tuto složku vypustíme. Na kvalitu výrobku to nebude mít vliv.
Těsto můžeme také obarvit potravinářskými barvami. Potravinářské barvivo se rozpustí ve vodě, kterou hladkou mouku se solí zaděláváme. Použít můžeme také kakao nebo kari koření.
Modelování začíná
Vzhledem k blížícím se Velikonocům si vytvoříme ze slaného těsta
velikonoční věneček.
Pro modelování je vhodná dřevěná podložka. Pokud se podobné práci chceme věnovat dlouhodobě, s výhledem na práci s keramickou hlínou, je vhodné pořídit stálé omyvatelné pracovní podložky. Osvědčily se podložky vyrobené ze zbytků lina. Před vlastní prací podložku trochu posypeme moukou, těsto se nám nebude lepit na pracovní plochu.
Z těsta si uděláme kouli, kterou pomocí kulatého příborového nože bez zoubků rozdělíme na dvě poloviny. Z popisované dávky těsta tak podělíme dvě děti.
Z přiděleného množství oddělíme asi jednu čtvrtinu na mašli a ze tří čtvrtin vymodelujeme tři stejné „hady“. Je nutné, aby hadi byli stejně živeni a stejně dlouzí. Jeden tlouštík, druhý štíhlý atlet a třetí invalida netvoří ideální trojici.
Dětem tato práce dělá problém. Je nutné ji provést pečlivě a s citem. Pomůžeme si tím, že z těsta určeného na hady vytvoříme válec, který rozdělíme na tři stejné části. Ty potom postupně rozválíme na potřebné hady, které si vyrovnáme pěkně vedle sebe.
Nyní si zahrajeme na pekaře, který peče housky. Ze tří hadů zapleteme pěknou „housku“. Konce spojíme. Z dlouhé pletýnky vytvoříme věneček. Konce mírně navlhčíme a jemným stiskem spojíme.
Spoj zamaskujeme mašlí, kterou vytvoříme ze zbylé jedné čtvrtiny těsta. Z té si uděláme kouli a pomocí kuchyňského válečku z ní uděláme placku. Vyválení plátu z těsta je opět práce, kterou musí ovládat každý keramik. Je nutné, aby naše placka byla stejně silná po celé své ploše. Ideální je asi 7 milimetrů.
Pomocí kulatého příborového nože vyřežeme mašli. Menším dětem pomůžeme vytvořením šablony.
Ze zbytků si vytvoříme váleček, který opět rozválíme, tentokrát na tenčí oválnou placku. Z té opět pomocí
NÁVOD
příborového nože vytvoříme dva obdélníky, ze kterých vymodelujeme pomyslné ozdobné pentle. Vše spojíme mírným navlhčením vodou a přitlačením. Na závěr mašli přeneseme na spoj věnečku.
A budeme sušit! Nebo péct?
Výrobek je možné nechat vyschnout, nejlépe na topení. Podle intenzity tepla můžeme předpokládat, že výrobek bude suchý za dvě až šest neděl. To je pro dětskou dušičku velmi dlouhá doba. Proto pro urychlení sušení použijeme kuchyňskou troubu. Věneček pečeme na 150 °C přibližně 30 až 45 minut. Při dlouhodobém sušení na topení je výrobek bílý, v troubě nám může zhnědnout. Sytost hnědé barvy ovlivníme délkou pečení.
Povrchová úprava
Náš věneček může být v tuto chvíli hotový. Dozdobíme ho jednou či více kraslicemi, které zavěsíme na barevné pentle. Chceme-li zvýšit trvanlivost dětského dílka, přelakujeme ho bezbarvým lakem. Sůl může ve vlhkém prostředí absorbovat vlhkost a věneček ztrácí pevnost. Je možné také použít již zmíněné barevné variace těsta či nabarvit mašli temperovými barvami a teprve potom přelakovat. Lakování bychom ale měli přenechat dospělým. Důvod je ryze hygienický.
A teď rychle obměkčit vedení
Nyní máme v rukou trumf. Jeden se zdařilých věnečků můžeme pověsit na dveře ředitelny, další nabídnout jako dárek pro sponzory nebo se vydat s velikonočním přáním ke zřizovateli. Připravíme si tím pole pro podání další žádosti na uvolnění finančních prostředků. A co víc - děti již mají za sebou první modelovací zkušenosti.

Související dokumenty