Celostátní seminář

Vydáno:

Již podesáté se SOU gastronomie a podnikání Pramen stalo dočasným domovem „Celostátního semináře vychovatelek a vychovatelů školních družin a školních klubů“, který se již tradičně uskutečnil v prvním červnovém týdnu v Praze. Celková kapacita akce byla vyčerpána během několika dnů po zahájení přihlašování. Obrovský zájem způsobila motivace a potřeba získání nových poznatků a kompetencí pro svou práci, ale i osobní výměna zkušeností a mimořádná možnost k načerpání nových inspirací.

 

Celostátní seminář
vychovatelek a vychovatelů školních družin a školních klubů 2016
Jitka
Rydvalová,
metodik pro vzdělávání, NIDV
Ve školních družinách pracují téměř výhradně ženy, letošní ročník však, jak se zdá, zaznamenal počátek nárůstu počtu mužů. Ředitelka NIDV Mgr. et Mgr. Helena Plitzová při společném zahájení uvítala celkem 145 vychovatelek a nově i 4 vychovatele.
Zdravicí na videu, alespoň virtuálně, navštívila přítomné ministryně Mgr. Kateřina Valachová, Ph. D. Ve svém poselství zdůraznila důležitost péče a organizace výchovy žáků ve volném čase a přislíbila, že MŠMT se v oblasti legislativy a rozpočtu bude snažit na práci ve školních družinách nezapomínat. Jako výraz ocenění potřebné práce vychovatelek školních družin a školních klubů udělila paní ministryně prostřednictvím svého poradce Ing. Petra Pavlíka, Ph. D., čestné uznání těmto vychovatelkám: Jaroslavě Pachlové – ZŠ Stráž; Haně Fickové – ZŠ Trávníky, Otrokovice; Evě Frančeové – ZŠ praktická a ZŠ speciální Lužiny, Praha 5; Janě Deduchové – ZŠ a MŠ Mníšek; Zuzaně Kopsové – ZŠ Ratibořická, Horní Počernice.
V úvodu dále účastníky pozdravil poslanec Parlamentu ČR Mgr. Petr Kořenek i další významní hosté.
Po oficiálním zahájení následovala první krátká přednáška věnovaná otázkám dětského čtení, kterou přednesla hlavní manažerka projektu „Celé Česko čte dětem“ Mgr. Eva Katrušáková.
V průběhu odpoledne a večera si každý účastník vybral dvě z nabídky 11 vzdělávacích dílen: Společné vzdělávání, Šikana a agresivita,
Legislativa
pro zájmové vzdělávání, Jak na polytechnické vzdělávání, Jsem osoba, nebo osobnost? Co mám dělat, když? Dramatická výchova nás baví, Pokus jako hra, ŠVP jako pomoc školním družinám, Výtvarné inspirace I. a II.
Po večerní schůzi Asociace vychovatelů školských zařízení pokračoval náročný den neformálním setkáním, výměnou zkušeností, diskuzí o právě absolvovaných dílnách či přátelským navazováním kontaktů. Seminář pokračoval sobotním dopolednem, kdy účastníci absolvovali poslední vzdělávací dílnu z nabídky.
Po celou dobu akce probíhala výstava výrobků prací dětí školních družin a školních klubů současně s představením produktů organizací a vydavatelství zabývajících se volným časem dětí a mládeže. I zde došlo k nárůstu zájmu ukázat svým kolegům výsledky své práce. V budoucnu by se z této výstavy mohla stát mezi vychovatelkami a vychovateli prestižní záležitost.
Závěrečným shrnutím průběhu dílen, představením všech lektorů, poděkováním účastníkům i srdečným potleskem organizátorům byla celá akce ukončena. Dle závěru z evaluačních dotazníků a osobních ohlasů bylo očekávání účastníků, se kterým na celostátní seminář přijížděli, bohatě naplněno.
Videopozdrav ministryně Mgr. Kateřiny Valachové, Ph.D., zde: https://drive.google.com/folderview?id=0B3e6q_cbei04OW9IODRBZWxaalk&usp=sharing

Související dokumenty