Vědomá práce s diverzitou

Vydáno:

Multikulturní - interkulturní - předsudky - diskriminace. Ve společnosti stále častěji používané pojmy. Chápeme ale jejich skutečný význam a umíme s nimi pracovat? Podívejme se společně na vědomou práci s diverzitou a inspirujme se.

 

Vědomá práce s diverzitou
Mgr.
Štěpánka
Podlešáková
externí spolupracovnice, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem
AutorkaPři mezinárodních setkáních mládeže se potkávají mladí lidé, kteří vyrostli v různých zemích. Během společně stráveného času poznávají, že některé věci, které ve svém životě zažívají jako obvyklé, mohou být pro ostatní úplně jinak. Ve skutečnosti ale nejde pouze o vnímání kulturních nebo národ(nost)ních rozdílů. Při aplikaci vědomé práce s diverzitou ve vzdělávání je důležité, aby se mladí lidé učili respektovat jinakost a začali vnímat, že i přes možné rozdíly mohou mít s ostatními mnoho společného.
Naše cesta k diverzitě
Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Řezně se již od svého založení zabývají přístupy a pojmy spojenými s interkulturní tematikou. Během téměř dvaceti let své existence postupně prodiskutovala a v praxi vyzkoušela různé koncepty. Většinu z nich ale postupně opustila, protože se zdály v mnoha ohledech problematické a neodpovídaly zkušenostem a představám Koordinačních center o práci s mládeží. Příliš cílily na fenomén kultury/národnosti jako jediného podstatného prvku identity a (sebe)identifikace, což v praxi často spíše přispívalo k vyzdvihování rozdílů než ke sbližování kultur a jednotlivců. Zároveň tyto koncepty nabízely málo konkrétních aktivit využitelných pro práci ve vícejazyčném prostředí.
Z čeho vycházíme
ŠkoleníV roce 2015 nás velmi oslovila publikace More Than Culture - Diversitätsbewusste Bildung in der internationalen Jugendarbeit, která určila naše další směřování. Zmíněná příručka přibližuje tzv. vědomou práci s diverzitou, a to konkrétně v oblasti mezinárodní práce s mládeží. Její potenciál je ale daleko větší.
Autorka publikace Anne Sophie Winkelmann vychází z toho, že předsudky nemohou být při setkání mládeže odbourány jen tak, rychle a samovolně. Jde spíše o to, jak se s nimi pracuje a zachází v praxi tak, aby mohla být rozvinuta vědomá práce s předsudky a aby se změnilo myšlení a jednání účastníků. Každý z nás má své vlastní předsudky a v různých situacích aplikuje naučené stereotypy, škatulkuje a dává nálepky. Nelze očekávat, že se všech těchto „neřestí“ s definitivní platností zbavíme třeba právě během (jediného) setkání mládeže. Za důležitější autorka považuje přiznat si, uvědomit si a na základě tohoto uvědomění dále konstruktivně pracovat na toleranci rozdílností a prevenci diskriminace.
Publikace More Than Culture pro českého čtenáře
Pro přiblížení vědomé práce s diverzitou i dalším zájemcům se Koordinační centra rozhodla přeložit příručku do češtiny. K redakci překladu přizvala odborníky, kteří se tématem dlouhodobě zabývají, a přítomna byla rovněž samotná autorka Anne Sophie Winkelmann. Vzniklá publikace přináší pedagogům a pracovníkům s mládeží praktické tipy, rozebírá podrobně různé přístupy a pojmy a systémem otázek směřuje čtenáře k sebereflexi metod pro práci s mládeží ověřených v praxi. V neposlední řadě obsahuje množství odkazů na další literaturu a doplnění o specifika českého prostředí.
Publikace vyšla v elektronické podobě s podporou Česko-německého fondu budoucnosti. Ke stažení je na webu českého Koordinačního centra pod odkazem www.tandem-org.cz/vedoma-prace-s-diverzitou. Díky podpoře Domu zahraniční spolupráce bude na začátku roku 2017 k dispozici rovněž tištěná verze, kterou bude možné objednat zdarma v e-shopu Koordinačního centra.
Práce s tématem diverzity v roce 2017
ŠkoleníKoordinační centra postupně aplikují vědomou práci s diverzitou v širokém spektru svých aktivit v oblasti česko-německé práce s mládeží. Koncept by nicméně chtěla představit i širší veřejnosti. V rámci Česko-německého kulturního jara 2017 chtějí proto uspořádat dvoudenní seminář v Berlíně a čtyřdenní Školu diverzity v Plzni pro odbornou i širokou veřejnost. Na programu bude série workshopů, seminářů a přednášek, které povedou odborní lektoři z Česka a Německa. Více informací bude k dispozici v jarních měsících na webu www.tandem-org.cz.

Související dokumenty