Comenia Script / Informace k seminářům NIDV

Vydáno:

Nové psací písmo Comenia Script se oficiálně vyučuje na českých školách od roku 2010. Nejprve bylo pilotováno v projektu dvouletého pokusného ověřování Ministerstva školství ČR (MŠMT), kterého se zúčastnilo 33 škol z celé České republiky, což představovalo vzorek kolem 1 000 žáků z různých typů škol (základní, speciální, praktické a dále školy pro zrakově a sluchově postižené). Cílem projektu bylo ověřit nejen samotné tvary písma, ale také novou metodiku psaní autorky Radany Lencové.

Comenia Script / Informace k seminářům NIDV
MgA.
Radana
Lencová
Ph. D.
autorka písma Comenia Script
Comenia Script není pouze písmo ke psaní, ale ucelený vizuální didaktický systém, se kterým úzce souvisejí různé na sebe navazující didaktické materiály k výuce psaní.
Na základě výsledků a zkušeností z dvouletého ověřování se tvary písma upravovaly a některé měnily. Rovněž mohla být dokončena
nová metodika psaní
pro celý didaktický systém Comenia Script, který zahrnuje písanky, sešity a ostatní didaktické materiály pro 1. a 2. ročník, a také výukové programy psaní pro školní interaktivní tabule.
Práce Radany Lencové na písmu Comenia Script nezačala pokusným ověřováním, ale mnohem dříve, stejně tak tímto ověřováním neskončila. Pokračovala dál tvorbou písanek pro 3. ročník, které přesahují výuku psaní směrem do historie písma a výtvarné výchovy. Dále byl připraven výukový program psaní pro tablety s písmem Comenia Script, které již řada škol k výuce používá. Kromě již uvedeného mají učitelé a pedagogičtí pracovníci také možnost pracovat s písmem Comenia Script
v elektronické podobě
(font do počítače), což jim umožňuje připravovat si dle potřeby své vlastní výukové materiály, pracovní listy apod.
Od roku 2013 probíhají praktické semináře Comenia Script pro učitele, které organizuje Národní institut dalšího vzdělávání (NIDV). Učitelé jsou vyškoleni pověřenými lektory a také testováni. V případě úspěšného praktického testu obdrží od NIDV certifikát k výuce písma Comenia Script. V současné době bylo vyškoleno přes tisíc učitelů ze všech regionů ČR.
Učitelé, kteří prošli školením NIDV, by měli vědět, že tzv. „nevázané písmo“ v písankách pro genetickou metodu od nakladatelství Fraus není totožné s písmem Comenia Script ani s didaktickým systémem Comenia Script, ve kterém byli učitelé vyškoleni a testováni a které bylo ověřeno MŠMT (viz Závěrečná zpráva o výsledcích pokusného ověřování písma Comenia Script).

Související dokumenty