50 let Základní školy Vojnovičova v Ústí nad Labem

Vydáno:

Základní škola Vojnovičova v Ústí nad Labem oslaví ve školním roce 2015/2016 kulaté výročí - uplyne 50 let od jejího slavnostního otevření. Škola byla postavena v poklidném prostředí tehdy nového, mladého sídliště Všebořice. Jednalo se o jednu z prvních škol vybudovaných v Ústí po 2. světové válce. Architekt budovy František Kameník navrhl budovu ve stylu nového brutalismu.

50 let Základní školy Vojnovičova v Ústí nad Labem
Mgr.
Lucie
Marková
 
učitelka, vedoucí předmětové komise
Mediální
a dramatická výchova
Škola byla tehdy prezentována jako experimentální. Experiment spočíval v architektonickém uspořádání školy do několika pavilonů, ale také v netradičně velkém užití skla. Škola má samostatný pavilon tělovýchovy a dílen (tehdy zde byla i ordinace lékaře, dílny jsou dnes využívány jako školní družina), zvláštní pavilon jídelny a kinosálu, uprostřed mezi nimi stojí pavilon učeben a atria. U každé třídy byla chodbička a kabinet s prosklenými vitrínami. Novátorská nebyla jen její architektura, ale také vybavení školy a jednotlivých učeben.
Nové žáčky roku 1965 zaujala také zimní zahrada s vodotryskem či zajímavá mozaika s tematikou vesmíru na hlavní chodbě školy. V objektu školy byla později zřízena také zvláštní škola, konkrétně v přízemních prostorách. Týdeník Sever ze 7. 9. 1965 informoval jak o vlastním divadelním sálku s promítačkou, tak o televizním přijímači v učebně nebo stolním tenise v areálu školy.
Během let škola kvůli rekonstrukci částečně ztratila svůj jedinečný punc nového brutalismu. Po nepříliš zdařilé rekonstrukci z počátku 90. let změnila nejen svůj kabát, ale také vnitřní uspořádání. Původních 18 tříd v hlavní budově školy se rozrostlo na více než 20. Vitríny z hlavní chodby zmizely, stejně tak mozaika na chodbě školy - své místo přenechala další učebně. V atriu školy již opět zurčí vodotrysk a dnes tu je část expozice „zelená učebna“.
Nezvýšil se jen počet tříd, ale především počet žáků. Dnes školu navštěvuje 592 žáků v běžných i speciálních třídách. Nově byla ve škole zřízena učebna výpočetní techniky, školní knihovna a učitelé druhého stupně s žáky vybudovali čítárnu. V učebnách jsou samozřejmostí interaktivní tabule či dataprojektory, jež jsou využívány při výuce. V pavilonu školní jídelny své místo našla tvořivá dílna s keramickou pecí a dílny. Kromě školní družiny funguje v pavilonu tělovýchovy také školní klub pro starší děti. U školy se nachází nově zbudovaná učebna v přírodě, hojně využívaná od jara do podzimu, dále trampolína a úplnou novinkou je tělocvična v přírodě.
Dnes se součástí školy stalo také odloučené pracoviště Paprsek, jež se nachází v objektu bývalých jeslí, zbudovaných též v polovině 60. let. Paprsek je svým pojetím a stylem výuky ojedinělou školou v Ústí nad Labem a okolí. Vzdělávají se tu pouze žáci zdravotně znevýhodnění či postižení v rámci vzdělávacího programu základní školy. Budova Paprsku je zcela bezbariérová a speciálně upravené učebny jsou určené pro snížený počet žáků - maximálně 14 žáků ve třídě. Pro žáky zde byla vybudována nová počítačová učebna s interaktivní tabulí, učebna pro zdravotní a tělesnou výchovu a také oddělení školní družiny.
A na co se ještě mohou těšit žáčci roku 2015? Ve škole již 15 let vychází školní časopis
Sosákova pětka
(jméno vzešlo z hlasování dětí: Sosák je pták v logu naší školy a pětka byla inspirována orientačním číslem v adrese školy), šestým rokem vysílá každé ráno školní rádio/rozhlas Ranní dvacítka, a především u nás funguje žákovský parlament, který se podílí či sám organizuje řadu školních akcí, jako například vítání prvňáčků, vánoční besídky, soutěž „Vojnovičovka má talent“ či ples devátých tříd.

Související dokumenty