Školní stravování - strana 4

  • Článek
Jak vypadá vaše ráno, když se nestihnete nasnídat? Nebo když doma zrovna nic není? Daří se vám být přes den produktivní a soustředit se na úkoly, které jsou před vámi? Že ne? Podobně jsou na tom mnozí žáci základních škol. Některé školy proto zavádějí snídaňové kluby, kde mohou děti, pedagogové, ale třeba i rodiče začít den společně se zdravou snídaní a naladit se tak na vyučování. Kluby jako jeden z nástrojů pro školy s vyšším počtem žáků se sociálním znevýhodněním nabízí i projekt Podpora rovných příležitostí v rámci výzvy NPO. Díky této výzvě jich dosud vznikly zhruba tři desítky.
Vydáno: 24. 01. 2023
  • Článek
Díky projektu Obědy do škol, který organizuje MPSV, budou i v aktuálním školním roce zdarma obědvat děti od 3 do 15 let, jejichž rodiče si nemohou dovolit hradit stravné z vlastních zdrojů. Obědy zdarma tak jsou jedním z důležitých opatření, které rodiny a jejich děti ze sociálně slabého prostředí motivuje k účasti v předškolním vzdělávání a přispívá k pravidelné docházce dětí do mateřské školy.
Vydáno: 24. 01. 2023
  • Článek
Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.
Vydáno: 24. 01. 2023
Vydáno: 01. 02. 2023
  • Článek
Omeleta se slaninou 3/4 l mléka, 4 vejce, 30 dkg mouky, lžička prášku do pečiva, sůl, nakrájené plátky slaniny, sádlo nebo máslo Do mouky s práškem nalijeme trošku mléka,...
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Pavlína Berzsiová s cukrařinou spojila celý svůj život. Věnuje se jí už čtyřicet let profesionálně i na pedagogické úrovni, kdy předává zkušenosti žákům gastronomických škol i široké veřejnosti v rámci kurzů. Mediálně známá autorka řady kuchařek a držitelka mnoha cen, mimo jiné zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, říká, že její obor v posledních letech kvete. O tom, ale i na téma náhražek ve vaření nebo o sladkých výrobcích ze supermarketů jsme si povídali v dnešním rozhovoru.
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Dle výzkumu organizace "Skutečně zdravá škola" skončí v koších českých závodních a školních jídelen až 50 tisíc tun potravin ročně. Do odpadu a následně na skládky se ale nedostanou pouze zbytky z biologického odpadu v pravém slova smyslu, jako jsou odřezky či slupky, ale také prošlé potraviny nebo celé nesnědené pokrmy, s nimiž se tak ve velkém plýtvá a končí nevyužité na skládkách, kde produkují škodlivé emise. Co můžeme kromě náležité edukace o předcházení vzniku odpadu udělat my, zaměstnanci či vedení škol a lektoři?
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Už jenom představa toho, jak se nám na jazyku rozplývá kousek čokolády, vyvolává na tváři blažený úsměv. Proč v nás ale tento pamlsek vzbuzuje tak příjemný pocit a u některých lidí dokonce opravdovou závislost? Pro mnoho z nás je to více než obyčejná sladkost, dodává nám útěchu, napomáhá uvolnění po dni plném stresu a je pohlazením po duši. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se kakaové boby zpracovávají a co vše si z nich můžeme připravit.
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Článek se zaměřuje na základní činnosti školní jídelny v průběhu 2. pololetí školního roku 2022/2023. Některé z činností lze analogicky vztáhnout i na činnost jiných zařízení školního stravování (výdejny a vývařovny). V případě, že se činnost týká pouze školních jídelen určitého zřizovatele, je tato skutečnost uvedena.
Jsme soukromá lesní mateřská škola, školská právnická osoba, zřizovaná spolkem. Nemáme registrovanou výdejnu. Školní stravování zajišťujeme soukromou firmou, se kterou máme uzavřenu smlouvu o školním stravování, tato firma nám stravu také vydává (obědy, svačiny i přesnídávky). Ani tato firma není zapsána jako zařízení školního stravování. Tedy ani naše školka, ani stravovací firma nepobíráme na stravování žádné dotace (normativ). Je tedy v tomto případě mou povinností zajistit plnění spotřebního koše? Ve vyhlášce č. 107/2005 Sb. je definováno: „Typy zařízení školního stravování jsou a) školní jídelna, b) školní jídelna – vývařovna (dále jen ‚vývařovna‘), c) školní jídelna – výdejna (dále jen ‚výdejna‘), d) výdejna lesní mateřské školy. “ Nejsme ani jedno z výše jmenovaných zařízení, tudíž usuzuji, že se tato povinnost na nás nevztahuje? 
Vydáno: 24. 11. 2022
  • Článek
Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.
Vydáno: 22. 11. 2022
  • Článek
Jak se správně chovat, jak se zdravit, jak se oblékat, a především i správně stolovat. To jsou základy etikety, které by měl každý z nás dobře znát. Pojďme tyto návyky společně učit i naše děti tak, aby se v dospělosti staly slušnými a kultivovanými osobnostmi.
Vydáno: 18. 10. 2022
  • Článek
Jen pro připomenutí - smyslem projektu Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje - „Kuchyně našich babiček“ - je chutné, zdravé a moderní vaření dle tradičních a ověřených receptur naší národní kuchyně. To vše za pomoci nejnovějších technologií a v duchu gastronomických trendů.
Vydáno: 18. 10. 2022