Řízení školy online
Aplikace pro řízení školy

30denní zkušební přístup ZDARMA

Registrace

Pracovní situace

Seřadit podle::

Seřadit podle::

Ochrana osobnosti a osobních údajů

Bezpečnost osobních údajů podle zákona o ochraně osobních údajů

Autor/autoři: JUDr. Eva Janečková

Povinnost zajistit bezpečnost osobních údajů patří mezi základní povinnosti stanovené zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZoOU“).

Časté dotazy škol z oblasti GDPR

Autor/autoři: PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D., Alice Frýbová, AK Holubová advokáti s. r. o.

Od účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně oso...

Databáze uchazečů o zaměstnání

Autor/autoři: JUDr. Eva Janečková

V rámci postupu zaměstnavatelů před vznikem pracovního poměru dochází k systematickému zpracování osobních údajů uchazečů. Je třeba odpovědět na otázku, zda k takovému zpracování potřebuje zaměstnavatel, tedy správce osobních údajů, souhlas subjek...

Elektronické karty

Autor/autoři: JUDr. Eva Janečková

Elektronické karty se rychle stávají součástí běžného života. Většina lidí jejich existenci přijímá bez rozpaků a vůbec nepřemýšlí o tom, jaké problémy a otázky může taková karta přinést. Jen málokdo si uvědomí, že při vydávání takové karty docház...

Evidence návštěvníků při vstupu do budovy školy

Autor/autoři: JUDr. Eva Janečková

Téměř každá škola kontroluje, jaké osoby vstupují do budovy. Do budovy vstupují žáci či studenti, učitelé a ostatní zaměstnanci. Jiné osoby se obvykle musí hlásit na vrátnici a prokázat svou totožnost. V mnoha případech jsou údaje o totožnosti těc...

Fotografie žáků školy

Autor/autoři: JUDr. Eva Janečková

To, že při poskytování vzdělání jsou zpracovávány osobní údaje, je dáno samotnou podstatou tohoto procesu, který je zaměřen na konkrétního jednotlivce, a proto musí být jeho průběh a výsledky evidovány co možná nejpřesněji. Většina zpracování se d...

GDPR: Jak zjistit, že škola (ne)potřebuje souhlas?

Autor/autoři: Alice Frýbová, AK Holubová advokáti s. r. o.

Při evaluaci, zda je k určitému zpracování osobních údajů potřebný souhlas dítěte, resp. jeho zákonného zástupce podle GDPR, lze doporučit postup popsaný v níže uvedeném diagramu. Nicméně je nutné vždy pracovat se samotným obecným nařízením, na kt...

Kategorie pracovních situací

  • Situace podle typu školy
  • Situace podle zřizovatele

Aktualizované pracovní situace

Úvod ke spisové službě

Publikováno:

Tvorba spisu

Publikováno:

Vyřazování dokumentů

Publikováno:

Další postupy ve spisové službě

Publikováno: