Darwinovy slepé větve tvůrčího psaní v Čechách

Vydáno:

Tvůrčí psaní je obor, který se v Česku snaží uchytit již pěknou řádku let. Ve smyslu Darwinovy evoluční teorie už u nás zapustil několik svých větví, byť většině z nich zdejší prostředí nedalo přežít. Je to zvláštní, protože například v Americe slaví historie tvůrčího psaní téměř 100 let existence.

Darwinovy slepé větve tvůrčího psaní v Čechách
MgA.
René
Nekuda
lektor tvůrčího psaní a spisovatel
Pokud bychom otevřeli internetový prohlížeč a zadali do něho pojem „tvůrčí psaní“, česká verze Googlu by nám nabídla přibližně 1 180 000 výsledků. A kdybychom měli trpělivost a prolistovali několik stovek nalezených stránek, možná by nás mohlo překvapit, jak moc je tento pojem přilnavý. Kdekdo ho přisuzuje kdekomu a kdečemu. Jednoduše, tahle nálepka je líbivá a pořádně drží. Představy o tvůrčím psaní se v Česku dosti různí a možná právem vyvolávají spíše zmatení než jasnou představu o tom, co od tvůrčího psaní můžeme, nebo bychom měli, očekávat.
Stručná historie tvůrčího psaní
Když pomineme Aristotelovu Poetiku a několik dalších textů, které se zaobírají spisovatelským řemeslem, musíme při hledání počátků fenoménu „tvůrčího psaní“ v historii lidstva skočit až na začátek 20. století.
Píše se rok 1922 a na Yaleské univerzitě je otevřen první oficiální „Writer’s Workshop“. Za jeho zrodem a následným úspěchem stojí ameri