Z jakých programů fondů EU mohou čerpat základní umělecké školy?

Vydáno:

Historie evropských fondů sahá do 2. poloviny 50. let 20. století, kdy byl založen Evropský strukturální fond (ESF). Následovaly další fondy - například na podporu zemědělství a rybářství, Evropský fond regionálního rozvoje (ten tvoří s ESF tzv. strukturální fondy), fondy předvstupní pomoci, komunitární programy, Fond soudržnosti a nejmladší Fond solidarity (založen v roce 2002 na pomoc zemím postižených živelnou katastrofou). Fondy EU slouží k podpoře hospodářského růstu evropských regionů, ke zlepšování vzdělanosti obyvatel evropského prostoru a ke snižování sociálních rozdílů.

Z jakých programů fondů EU mohou čerpat základní umělecké školy?
MgA.
Robert
Mimra
 
ředitel společnosti Portedo o. p. s.
V listopadu loňského roku byl schválen sedmiletý evropský rozpočet na léta 2014 až 2020. Zhruba třetina rozpočtu je určena na strukturální fondy a Fond soudržnosti – peníze z těchto fondů jsou distribuovány přes jednotlivé evropské země, v ČR přes ministerstva, kraje a další zprostředkující subjekty. Pro Českou republiku je připravena celková částka v přepočtu kolem 550 mld. Kč.
Jmenujme si připravované operační programy (OP) ze strukturálních fondů, které budou od roku 2015 dostupné pro ZUŠ:
 
OP
Výzkum, vývoj a vzdělávání
bude pro školy pravděpodobně nejzajímavějším dotačním zdrojem. Prioritní osa 3 je zacílena na podporu regionálního školství (MŠ, ZŠ, ZUŠ, gymnázia, SŠ a VOŠ). Program je zaměřen na neinvestiční projekty.
 
Investiční projekty mohou být financovány z
Integrovaného regionálního investičního programu
– ten je určen pro 13 krajů vyjma Prahy. Projekty na zateplení budov bude možné financovat z OP Životní prostředí. Pro pražské ZUŠ bude dostupný OP
Praha – pól růstu.
 
Školy z 12 krajů ČR budou mít přístup také k programům přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko, ČR – Polsko, ČR – Rakousko, ČR – Sasko a ČR – Slovensko. Jedním z významných témat těchto programů je spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje, vzdělávání a inovací a také podpora kulturních aktivit.
Vzhledem k tomu, že se v době uzávěrky tohoto čísla Speciálu podoba jednotlivých programů strukturálních fondů teprve dojednává se zástupci Evropské komise, budeme na
www.eurohudebka.cz
uveřejňovat aktuální a doplňující informace k tomuto článku.
KOMUNITÁRNÍ PROGRAMY
Jedná se o programy, které spravuje přímo Evropská komise, případně jí zřízené organizace. Pro ZUŠ jsou zajímavé především programy
Erasmus+
a
Kreativní Evropa.
 
Erasmus+
je nástupce Programu celoživotního učení,který v letech 2007 až 2013 zahrnoval programy
Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig
a další. V novém evropském rozpočtu získaly vzdělávací programy o 40 % vyšší finanční prostředky. Dvě třetiny programu
Erasmus+
jsou určeny na mobilitu – tedy na výměnné pobyty a stáže učitelů a žáků. Další oblastí, kterou program podporuje, jsou projekty vytvořené v rámci partnerství mezi evropskými školami a institucemi. Uzávěrky prvního kola výzev proběhly letos v březnu a dubnu, další kolo žádostí se bude uzavírat na jaře 2015. V ČR program Erasmus+ zastupuje Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (www.naep.cz).
 
Program
Kreativní Evropa
je vhodný pro větší umělecké projekty realizované nejlépe ve spolupráci s profesionálními uměleckými soubory a institucemi. Doporučuji dílčí program Kultura, okruh Projekty mezinárodní spolupráce. V kategorie 1 (Projekty spolupráce menšího rozsahu) je požadavek zapojení minimálně tří institucí ze tří zemí EU/EHP či kandidátských zemí, rozpočet do 200 000 eur, projekty v trvání do 4 let, příspěvek z fondů do 60 % rozpočtu. Uzávěrka žádostí je 1. 10. 2014. Žádost se podává v angličtině přes elektronický formulář. Informace v češtině poskytuje tzv. kontaktní kulturní bod (www.programculture.cz). O kofinancování je možné požádat Ministerstvo kultury.
PROJEKT PODPORA UMĚLECKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
V posledních měsících jsem byl v kontaktu s mnoha řediteli základních uměleckých škol. Projekt
Podpora uměleckého vzdělávání v ČR
je reakcí na jejich potřeby a také pokus smysluplně využít potenciál evropských programů pro podporu uměleckého vzdělávání v České republice.
Cílem projektu je
propojit školy ze všech krajů ČR
a společně požádat o dotaci či dotace z operačního programu
Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Jednotlivé aktivity projektu se týkají multimediální výuky uměleckých předmětů, výchovných koncertů, seminářů a kurzů pro žáky a učitele. Projekt podpoří zavádění metody CLIL do výuky na ZUŠ (podstatou metody CLIL je zahrnutí jazykové výuky do výuky jiných předmětů, v našem případě uměleckých).
Další aktivity se týkají podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami nebo posílení spolupráce mezi třemi stupni uměleckého vzdělávání v ČR.
Učitele a vedoucí pracovníky škol zvu ke spolupráci na našem projektu. Na najdete potřebné informace i kontaktní údaje.

Související dokumenty