Výše úvazku

Vydáno:

Musí být ve smlouvě uvedená výše úvazku, a pokud ne, zda to musí být ošetřeno např. v platovém výměru nebo v nějakém dodatku ke smlouvě?

Výše úvazku
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
Je pravdou, že § 34 zákoníku práce, který uvádí povinné náležitosti pracovní smlouvy, neobsahuje údaj o úvazku (tj. o délce pracovní doby).
Z tohoto úhlu pohledu je pracovní smlouva, která neobsahuje údaj o úvazku, v souladu se zákoníkem práce.
Avšak důsledkem toho, že v pracovní smlouvě není uvedena výše úvazku (resp. délka pracovní doby), je skutečnost, že se podle § 34b odst. 1 zákoníku práce předpokládá, že zaměstnavatel přiděluje zaměstnanci práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby (tj. v rozsahu 40 hodin týdně, úvazek 1,0). Jestliže má být uzavřena pracovní smlouva na úvazek nižší než 1,0 (tj. na kratší pracovní dobu), pak je nutné, aby se na tom v pracovní smlouvě zaměstnanec a zaměstnavatel dohodli.
Platový výměr je dokument, upravený v § 136 zákoníku práce a § 136 zákoníku práce také uvádí minimální obsah platového výměru. Platový výměr je na rozdíl od pracovní smlouvy jednostranný právní úkon. Jinými slovy, obsah platového výměru určuje ředitel školy jednostranně a není předmětem dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.
Smyslem platového výměru je zvýšit právní jistotu zaměstnance a jednoznačně jej informovat o podmínkách odměňování vyplývajících z pracovní smlouvy.
Pokud by došlo k tomu, že v pracovní smlouvě není uveden úvazek (a předpokládá se, že úvazek je 1,0) a v platovém výměru bude úvazek uveden v jiné výši než 1,0, plyne z toho, že ředitel školy jednostranně změnil obsah pracovní smlouvy. Avšak jakákoli změna obsahu pracovní smlouvy musí být výsledkem dohody zaměstnance a zaměstnavatele.
Pokud bude výše úvazku uvedena v dodatku ke smlouvě, znamená to, že se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodli na změně obsahu pracovní smlouvy. Tento postup je v souladu se zákoníkem práce.