V květnu povedou všechny cesty do Berlína

Vydáno:

Členové rady asociace (J. Kudrlová, T. Kolafa a J. Komárková) jednali 30. ledna 2019 v bavorském Regensburgu s výkonným ředitelem Verband deutscher Musikschulen (německá AZUŠ) Matthiasem Pannesem. Jediným bodem jednání byly informace o tom, jak německá asociace organizuje Hudební kongres, který je určen pro vedoucí pracovníky škol, učitele, rodiče i správní zaměstnance.

V květnu povedou všechny cesty do Berlína
Tomáš
Kolafa
výkonný ředitel AZUŠ ČR, ředitel ZUŠ Frýdlantská, Liberec
Kongres v průběhu tří dnů nabízí několik desítek seminářů, rozdělených podle obsahu na oblast managementu, nových metod ve výuce, digitálních technologií, financování, problematiky soutěží, populární a jazzové hudby, věkových zvláštností předškolních dětí, mládeže a seniorů, spolupráce s výkonnými umělci, politiky, sponzory, rodiči, oblast rozvoje komunikačních dovedností učitelů, autorských práv a prezentace úspěšných a inspirativních projektů v uměleckém vzdělávání.
Foto: bcc – Berlin Congress Center
Zároveň se na přilehlé výstavní ploše prezentují zástupci firem vyrábějících hudební nástroje a jejich příslušenství, vydavatelé a nakladatelé not, metodických a didaktických materiálů, služby školám, softwary školní administrativy pro učitele i pro hospodářské záležitosti školy. Vše doplňuje doprovodný program (koncerty žáků a souborů).
Kongres pořádají v Německu jednou za dva roky. Matthias Pannes předal AZUŠ ČR kompletní know-how organizování, příprav a informací, jak celou akci uskutečnit. Zároveň pozval členy Rady AZUŠ ČR na nejbližší kongres do Berlína, který se koná ve dnech 17.–19. 5. 2019.
Foto: Kerstin Heiderich/VdM
Rada AZUŠ ČR uvažuje v budoucnu o zorganizování kongresu základních uměleckých škol ČR v podobném duchu a pro všechny čtyři umělecké obory ZUŠ. Zásadní otázkou je, jakým způsobem a s jakými partnery takový kongres připravit a zrealizovat. O této otázce bude Rada AZUŠ ČR jednat po návratu z Berlína.
Berlínský kongres je otevřen široké i odborné veřejnosti. Milí čtenáři, máte-li čas, zajeďte se podívat do Berlína, protože z Prahy jste tam vlakem za čtyři hodiny a zpět si přivezete kufr napěchovaný pedagogickou, manažerskou i uměleckou inspirací.
Více informací naleznete na odkazu: https://www.musikschulen.de/projekte/musikschulkongress/index.html

Související dokumenty