Reporty z dat České školní inspekce mohou využívat i základní umělecké školy

Vydáno:

Česká školní inspekce v rámci metodické podpory směřující ke zvyšování kvality poskytovaného vzdělávání a s důrazem na podporu propojování externího hodnocení s vlastním hodnocením nabízí základním uměleckým školám k využití tiskové sestavy – reporty, které poskytují detailnější přehledné informace o vybraných aspektech vzdělávání v dané škole a také souhrnné informace pro porovnání se situací v ostatních školách stejného druhu v rámci daného kraje i celé České republiky.

 

Reporty z dat České školní inspekce mohou využívat i základní umělecké školy
PhDr.
Ondřej
Andrys
MAE
náměstek ústředního školního inspektora
V informačním systému České školní inspekce InspIS DATA tedy ředitelé základních uměleckých škol naleznou
následující sadu reportů
:
Obr. 1 Ukázka části reportu prezentujícího kriteriální hodnocení ZUŠ (Po kliknutí myší se obrázek zvětší.)
Kriteriální hodnocení školy
Report poskytuje informace o výsledcích hodnocení základní umělecké školy v jednotlivých kritériích hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání vycházejících z modelu tzv. kvalitní školy a také srovnání se souhrnným hodnocením škol stejného druhu v rámci příslušného kraje i celé ČR.
Materiální a prostorové podmínky školy
Report poskytuje informace o tom, zda a do jaké míry umožňují materiální a prostorové podmínky školy naplňovat cíle vzdělávání stanovené ve školním vzdělávacím programu dané školy, a nabízí také srovnání se situací škol stejného druhu v rámci příslušného kraje i celé ČR.
Obr. 2 Ukázka části reportu prezentujícího materiální a prostorové podmínky ZUŠ (Po kliknutí myší se obrázek zvětší.)
Porušení předpisů
Report poskytuje informace o porušení vybraných právních předpisů ve vymezených oblastech ze strany školy a také srovnání četností porušení daných předpisů ve školách stejného druhu v rámci příslušného kraje i celé ČR.
Obr. 3 Ukázka části reportu prezentujícího porušení předpisů v ZUŠ (Po kliknutí myší se obrázek zvětší.)
Reporty zobrazují informace
z poslední hodnoticí a kontrolní činnosti České školní inspekce provedené v režimu komplexní inspekce v období
od 1. září 2016
. Pokud v dané základní umělecké škole
nebyla v uvedeném období komplexní inspekční činnost dosud provedena
,
nezobrazí se příslušné informace za konkrétní školu, ale pouze souhrnné informace pro porovnání za ostatní školy stejného druhu v rámci kraje a celé České republiky.
Součástí reportů jsou kromě vysvětlení jejich struktury také podrobné informace o tom, jak daný report interpretovat a jak s poskytnutými informacemi pracovat.
Reporty jsou dostupné ředitelům základních uměleckých škol po přihlášení do systému InspIS DATA, kde se jim po výběru možnosti
sestavy/uložené sestavy
v horním panelu nabídne výše vymezený přehled reportů. Po kliknutí na daný report se přepočítají příslušná data a report řediteli školy zobrazí aktuální informace a jednotlivá porovnání.
Obr. 4 Jak reporty v systému InspIS DATA zobrazit (Po kliknutí myší se obrázek zvětší.)
Přístup k těmto reportům s podrobnými informacemi mají pouze školy, kterých se dané hodnocení týká. Podobnou sadu reportů pak mají k dispozici také krajské úřady, které ovšem disponují konkrétními informacemi na úrovni školy pouze u těch subjektů, které samy zřizují.
Práce s těmito reporty přispěje k dalšímu
posilování autoevaluačních mechanismů
a umožní školám pracovat s konkrétními daty České školní inspekce vztaženými ke konkrétní škole, což podporuje princip řízení a organizace vzdělávání na základě relevantních informací.
Obdobnou sadu reportů pak mají k dispozici také ředitelé mateřských škol, základních škol, středních škol a středisek volného času.

Související dokumenty