Pražské ZUŠ si pro sebe udělaly výstavu

Vydáno:

Takové množství výtvarných děl mnoha stylů, žánrů, druhů a typů - a všechny najednou Galerie 1 na Praze 1 ještě nezažila. Výstava, která proběhla ve dnech 5.-30. května 2015, byla sestavena z děl žáků sedmnácti pražských základních uměleckých škol pod vedením sedmačtyřiceti pedagogů.

Pražské ZUŠ si pro sebe udělali výstavu
„Expozice Salon ZUŠ Praha náležitě ukazuje jeden z hlavních důvodů existence naší Galerie 1 - tedy snahu poskytovat možnost prezentace děl nadějných umělců. A těch je, jak vidno, v pražských zuškách opravdu dost,“ prohlásil starosta Prahy 1, který s předsedou Krajské umělecké rady ZUŠ Praha Alešem Chalupským výstavu slavnostně zahájil. „Galerie 1 není známá tak, jako jsou známá světová muzea a galerie, ale proč by se to nemohlo změnit? A proč by dosud neznámí umělci, kteří v ní vystavují svá pozoruhodná díla, nemohli být za pár let vyhledáváni tak jako ti, jejichž tvorbu jezdíme obdivovat třeba až do Louvru?“ položil řečnické otázky starosta první městské části.
V pořadí již druhý Salon ZUŠ Praha ponechal každé umělecké škole volnou ruku při výběru témat i forem, a každá škola si tak koncepci své prezentace určila sama. „Naším hlavním cílem je ukázat široký záběr uměleckého vzdělávání ve výtvarných oborech základních uměleckých škol v hlavním městě. Na výstavě je proto možné seznámit se s tradičními i moderními postupy, naleznete zde výtvarné řady, projekty, dále grafické, textilní, sochařské, případně prostorové práce i práce žáků, kteří se připravují na studium na střední nebo vysoké umělecké škole s výtvarným zaměřením,“ vysvětlil Aleš Chalupský.
„Seznamovat pravidelně širokou veřejnost s výtvarnými pracemi talentovaných dětí je velmi důležité. Žáci i jejich pedagogové zde mohou porovnat své schopnosti i zkušenosti, v mnohém najít novou inspiraci a zároveň posoudit různé styly oborového zaměření. Společné výstavy ukazují kvalitu vzdělávání, jehož základem jsou dobře vypracované školní vzdělávací programy umožňující variabilitu výuky. Osobnosti pedagogů vedou k originalitě a profilaci výtvarných oborů jednotlivých škol, což je na našich společných výstavách jasně patrné.
Jsme rádi, že se nám letos podařilo získat pro tuto akci výstavní prostory přímo v srdci Prahy,“ říká Jana Anděličová, předsedkyně sekce výtvarného oboru Krajské umělecké rady pražských ZUŠ.
Výstava měla podle ohlasů velký úspěch, a kdo navštívil Galerii 1 na konci tohoto školního roku, určitě nelitoval. A třeba také jako první zhlédl dílo od autora, za kterým budou ostatní muset za pár let odcestovat do Louvru.

Související dokumenty