Odborná kvalifikace

Vydáno:

Prosím o posouzení, zda paní učitelce, která v roce 2002 ukončila program celoživotního vzdělávání na hudební fakultě JAMU v Brně a vykonala zkoušky z předmětů: hra na klavír, metodika hry na klavír, pedagogická praxe, psychologie, pedagogika a v roce 2004 v rámci stejného programu na stejné fakultě vykonala zkoušky z předmětů: metodika hry na klavír, dějiny a literatura klavíru, rozbor instruktivní literatury pro klavír, pedagogický a interpretační seminář, teorieinterpretace, hra na klavír, pedagogická praxe a v letošním roce ukončila studium na Filozofické fakultě v Brně v kombinované formě studia program Obecné teorie a dějiny umění a kultury, může být uznána kvalifikovanost pro výuku hlavního oboru hry na klavír na základní umělecké škole?

SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících
 
zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském
Podle ustanovení § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, získává učitel uměleckých odborných předmětů v základní umělecké škole odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného uměleckého předmětu. S ohledem na absolvovaný studijní program na filozofické fakultě
není tato zákonná podmínka výkonu činnosti učitele základní umělecké školy splněna.
Samotný program celoživotního vzdělávání uskutečňovaný vysokou školou může vysokoškolský studijní program pouze doplnit, nikoli nahradit. Této zaměstnankyni tak ke splnění odborné kvalifikace chybí buď absolvování vysokoškolského studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného uměleckého předmětu, nebo magisterského studijního programu v oblasti pedagogických věd zaměřeného na přípravu učitelů základní umělecké školy, popř. oboru vzdělání konzervatoře, který odpovídá charakteru vyučovaného uměleckého předmětu, nebo maturitního oboru konzervatoře nebo střední školy opět odpovídající vyučovanému uměleckému předmětu.
Pokud však tato učitelka aktivně vystupuje (koncertuje) na veřejnosti, splňuje definiční znaky výkonného umělce ve smyslu ustanovení § 67 zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, a pak lze problém s nedostatkem její kvalifikace řešit i podle ustanovení § 10 odst. 2 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících. Podle tohoto ustanovení platí: Ředitel základní umělecké školy může v odůvodněných případech rozhodnout, že upouští od předpokladu splnění odborné kvalifikace u učitele uměleckého předmětu, který vykonává umělecko-pedagogickou činnost, pokud je nebo byl výkonným umělcem. Rozhodnutí musí být vydáno písemnou formou. Tímto rozhodnutím se pro pracovněprávní účely považuje předpoklad odborné kvalifikace učitele na dané škole za splněný.