NIDV pro učitele ZUŠ

Vydáno:

Vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků specifikuje studium k prohlubování odborné kvalifikace jako jeden z druhů Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (§ 1). Studiem k prohlubování odborné kvalifikace (§ 10) je myšleno průběžné vzdělávání zaměřené na aktuální teoretické a praktické otázky související s procesem vzdělávání a výchovy. Jeho obsahem by měly být nové poznatky mimo jiné z oblasti pedagogiky, didaktiky, uměleckých oborů či jazykové vzdělávání pedagogických pracovníků. Délka trvání vzdělávacího programu, kurzu, semináře by měla činit nejméně 4 vyučovací hodiny. Dokladem o absolvování průběžného vzdělávání je osvědčení.

NIDV pro učitele ZUŠ
PhDr.
Ilona
Juhásová
 
předsedkyně Krajské umělecké rady v Karlovarském kraji
ÚVODEM
Učitelé ZUŠ jsou v převážné míře absolventy konzervatoří. V pedagogickém procesu jsou na ně kladeny stejné požadavky jako na učitele jiných typů škol (základních, středních).
Věkový rozsah žáků ZUŠ
je však oproti jmenovaným školám značný – od pěti let předškolního věku do věku dospělého bez omezení.
Samotné studium na konzervatoři
je více zaměřeno na
interpretační dovednosti absolventů
než na přípravu na pedagogickou praxi.
JAKÁ JE V PRAXI NABÍDKA DVPP PRO UČITELE ZUŠ?
Pro zachování získané úrovně znalostí vyhledávají učitelé ZUŠ především aktivity, kde si mohou osobně vyměňovat svoje zkušenosti. Vedle setkávání se při různých festivalech, výstavách, soutěžích a přehlídkách jsou pedagogy vyhledávány různé
teoreticko-praktické kurzy a semináře
cílené profesně na jednotlivé obory uměleckého vzdělávání. Obecně ve všech krajích poskytují semináře konzervatoře, vysoké školy či sami umělci. Karlovarský kraj je v tomto směru oslaben, jelikož nemá konzervatoř ani vysokou školu. Národní institut pro další vzdělávání, krajské pracoviště Karlovy Vary, proto hraje s nabídkou akreditovaných vzdělávacích programů velice důležitou roli.
KURZY PRO UČITELE ZUŠ (NEJEN) KARLOVARSKÉHO KRAJE
Impulzem pro vznik systému dalšího vzdělávání učitelů ZUŠ bylo jednání předsedkyně Krajské umělecké rady ZUŠ Karlovarského kraje (dále také „KUR“) PhDr. Ilony Juhásové a tehdejší vedoucí krajského pracoviště NIDV Mgr. Heleny Plitzové, které se uskutečnilo 30. ledna 2006. Krajské umělecké radě byl 1. března 2006 předložen plán spolupráce, který nabídl členům KUR cestu k podílení se na organizaci kurzů pro učitele i ředitele ZUŠ.
Zpracovaný harmonogram kurzů byl zahrnut do programové nabídky NIDV a k účasti na nich se mohli přihlašovat učitelé ZUŠ z celé republiky. Místy konání kurzů se staly prostory základních uměleckých škol Karlovarského kraje. Tématem prvního kurzu (ZUŠ Chodov, 6. 4. 2006) byl
exkurz do světových klavírních škol
vedený MgA. Janou Škvarkovou, ArtD.
V roce 2006 bylo dále uspořádáno sedm jednodenních kurzů, roční kurz pro učitele tanečního oboru ZUŠa dvoudenní výjezdní manažerský kurz pro ředitele ZUŠ a členy Krajské umělecké rady (Jesenice u Rakovníka, 8.–9. 11. 2006). Tímto kurzem byla po patnácti letech obnovena tradice pravidelných setkávání ředitelů ZUŠ Karlovarského kraje. Postupně byly akreditovány programy Nové metody a formy práce ve výuce v ZUŠ, Manažerské dovednosti ředitele ZUŠ, Cesta ke školnímu vzdělávacímu programu v základním uměleckém vzdělávání.
Vedle nastoleného systému jarního a podzimního cyklu čtyř až sedmi jednodenních kurzů bylo v roce 2007 uspořádáno
Celostátní setkání učitelů ZUŠ k tvorbě rámcového vzdělávacího programu
(Hotel Thermal Karlovy Vary, 3.–4. 5. 2007).
Toto setkání významně podpořilo
nastartování kurikulární reformy
v oblasti základního uměleckého vzdělávání. Zúčastnilo se ho 149 pedagogických pracovníků z celé republiky.
V roce 2008 (9.–12. 10. 2008) se krajské pracoviště NIDV Karlovy Vary ujalo
organizování pravidelných celostátních setkání učitelů literárně-dramatického oboru
ZUŠ pod vedením Mgr. Ireny Konývkové, předsedkyně sekce LDO Ústřední umělecké rady.
PROJEKT UČITEL ZUŠ
Získání finanční dotace EU formou grantového projektu Podpora dalšího vzdělávání učitelů ZUŠ Karlovarského kraje (CZ.1.07/1.3.11/02.0010)
„Učitel ZUŠ“
znamenalo velkou výhodu, jelikož v době od 1. 1. 2010 do 29. 2. 2012 byly
připravené kurzy pro učitele ZUŠ
Karlovarského kraje zdarma. Příjemcem dotace byla Základní umělecká škola Chodov, partnery v projektu byly ZUŠ Sokolov, ZUŠ Františkovy Lázně, ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary.
Do projektu bylo zapojeno všech dvacet ZUŠ Karlovarského kraje.
V rámci projektu se konalo celkem
16 jednodenních odborných kurzů
pro učitele hudebního, výtvarného, tanečního i literárně-dramatického oboru a
dva dvoudenní výjezdní manažerské kurzy
pro ředitele ZUŠ a členy Krajské umělecké rady. Průměrně se jednodenních kurzů zúčastnilo 18 učitelů. Dodavatelem kurzů pro projekt
„Učitel ZUŠ“
se na základě výběrového řízení stal Národní institut pro další vzdělávání.
SOUČASNOST
Po ukončení realizace projektu
„Učitel ZUŠ“
spolupráce NIDV, krajské pracoviště Karlovy Vary, a Krajské umělecké rady ZUŠ Karlovarského kraje pokračuje ve stejném duchu. Kurzy vycházejí z aktuálních potřeb učitelů ZUŠ, jsou organizovány v prostorách základních uměleckých škol a v době, která pedagogům ZUŠ vyhovuje, tj. v dopoledních hodinách nebo o víkendech. Lektoři jsou vybíráni na základě doporučení členů Krajské umělecké rady nebo pedagogů ZUŠ.
Na jaře 2012 se uskutečnily dva jednodenní kurzy zaměřené na přípravu žáků na účast v Soutěži ZUŠ a na podzim 2012 se konal
kurz zaměřený na tvořivou práci s hlasem
(17. 10. 2012) a na komorní hru akordeonu s jinými nástroji (14. 1. 2013),
manažerský výjezdní kurz s tématem slovní sebeobrana
(MgA. Petr Vlha, Vonšov, 31. 10. – 1. 11. 2012) a celostátní setkání učitelů LDO v Bystrém u Poličky s účastí 51 pedagogů (7.–9. 11. 2012).
Na jarní cyklus 2013
jsou připraveny dva jednodenní kurzy v akreditovaném programu
Nové metody a formy práce v ZUŠ – klavírní workshop
(lektorka: Hana Turková, ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary, 13. 4. 2013) a
kytarová dílna
(lektor: Luboš Andršt, ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary, 27. 4. 2013).
ZÁVĚREM
Spolupráce krajského pracoviště NIDV Karlovy Vary a Krajské umělecké rady ZUŠ Karlovarského kraje při organizování kurzů pro učitele ZUŠ se velmi osvědčila. V praxi bylo ověřeno reálné fungování připraveného systému kurzů pro učitele i ředitele ZUŠ, který může sloužit jako podklad pro přípravu vzdělávacího systému v rámci kariérního růstu učitelů ZUŠ.

Související dokumenty