"Máte rádi překvapení?"

Vydáno:

Hudební skladatel a skvělý jazzový pianista Milan Dvořák byl v sobotu 6. prosince 2014 opravdu překvapen. Tento den slavil své 80. narozeniny a dárek byl vskutku velkolepý. Hudební nakladatelství Českého rozhlasu připravilo pod organizačním vedením redaktora Jiřího Dohnala interpretační seminář, který pravidelně pořádá v spolupráci s pražskými ZUŠ i konzervatořemi. Ročník byl o to více slavnostní, že se konal v prostorách Tereziánského sálu, které pro „narozeninovou oslavu“ propůjčilo Benediktinské arciopatství v Břevnově.

„Máte rádi překvapení?“
 
V rámci Edice ZUŠ Hudebního nakladatelství Českého rozhlasu vyšel již třetí díl písní v úpravách tohoto skladatele. Jak již název
„Před koledou smekni“
naznačuje, je tento díl zaměřen na vánoční koledy a písně. V rámci prezentace not zazněly nejenom písně z nově uváděné publikace, ale také skladby, které pro Český rozhlas upravil Milan Dvořák již dříve.
Jeho úpravy obohaceny o prvky jazzové hudby jsou pro pedagogy, kteří hledají novou klavírní literaturu, „šité na míru“. Úkolem tvořivého, činorodého a objevitelského principu je přinášet dětem radost z hudby. A to se Milanovi Dvořákovi v úpravách opravdu povedlo. Nacházejí oblibu nejenom u pedagogů pro jejich instruktivní charakter a tvořivý potenciál, ale co je hlavní, u žáků a studentů, kteří interpretují tyto skladbičky s nadšením a zápalem.
Je až nepředstavitelné, že se v éře všudypřítomných masmédií podařilo celou akci před oslavencem utajit. Bylo zajímavé sledovat, jak se celý rok slavnostní seminář připravuje: od začátku, kdy se myšlenka rodí v hlavě Jiřího Dohnala, ten ji sdílí s dalšími nadšenci, až po samotný konec, kdy je narozeninové překvapení oslavenci odhaleno.
Novému albu požehnali převor Petr Prokop Siostrzonek a evangelický farář Miloš Rejchrt. Po skončení semináře měli účinkující i aktivní účastníci semináře možnost prohlédnout si baziliku sv. Markéty s průvodním slovem samotného převora kláštera.
Jako pedagog na semináři oceňuji příjemnou atmosféru, kterou se pořadatelům podařilo opět vytvořit. V dnešní době soutěživosti a dravosti, která ve společnosti panuje, to vnímám o to intenzivněji. Pro žáky a studenty byl seminář nejenom velkou interpretační, ale také lidskou zkušeností. Učí se vnímat interpretaci jednotlivých účinkujících a tyto rozdíly neodsuzovat, ale naopak posuzovat jako pestrost a osobitost. Již teď netrpělivě očekávám, před jakým tvořivým materiálem „smekne“ Milan Dvořák příště.
Přejme oslavenci a jeho novému albu hodně radostných chvil z muzicírování.

Související dokumenty