Kytarový svátek ve Zruči...

Vydáno:

Tradici kvalitní výuky hry na klasickou kytaru založil na zručské ZUŠ její ředitel Jiří Freml. Dnes do jeho hodin docházejí již děti jeho prvních absolventů a ti nejlepší reprezentují školu na českých kytarových soutěžích. Ambiciózní nápad založit tradici mezinárodní kytarové soutěže vznikl v roce 2005.

Kytarový svátek ve Zruči...
Lenka
Říhová,
ZUŠ Zruč nad Sázavou
Patrick
Vacík,
Pražská konzervatoř
Zprvu se zdálo, že se jedná o nápad skoro až šílený. V malém městě ve středních Čechách něco takového založit. Ovšem díky nadšení ředitele a plnému nasazení celé školy se krůček za krůčkem dařilo v průběhu let lépe zvládat náročnou organizaci i postupně dolaďovat různé nedostatky. Soutěž se časem dostala do povědomí kytarových pedagogů, získala podporu sponzorů a dárců, poroty jednotlivých ročníků zdobila stále zvučnější jména českých i zahraničních uměleckých a pedagogických kapacit. Z pouhé soutěže se stal malý zručský kytarový festival s kvalitními koncerty pro veřejnost.
Hektický kytarový týden ve Zruči skončil. Co se vlastně událo a jaké to tentokrát bylo?
Vše začalo jako vždy rok předem distribucí pozvánek, a to nejen na soutěžích, kde zručští kytaristé sami hráli. V tomto ročníku se sešlo celkem 85 přihlášek od soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska, Ruska, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny. Novinkou bylo rozšíření spektra účastníků nejstarší V. kategorie o studenty středních hudebních škol a konzervatoří. Výkony mladých kytaristů hodnotila šestičlenná mezinárodní porota: předseda Claudio Pio Liviero z Itálie, Miriam Rodriguez Brüllová ze Slovenska, náročný Neno Munitić z Chorvatska, Michal Svoboda, který v současnosti působí v Rakousku, a kapacity doslova domácí - Patrick Vacík a Matěj Freml.
Slavnostní zahájení 7. ročníku soutěže v Zrcadlovém sále zručského zámku
Po dvoudenních přípravách nastal ve čtvrtek 14. června den „D“, kdy se do Zruče začali sjíždět účastníci tří nejstarších kategorií. Soutěž byla slavnostně zahájena v Zrcadlovém sále zámku, kde účastníky soutěže uvítal starosta města Mgr. Martin Hujer (jeho připodobnění řeky Sázavy ke struně, která nejvýrazněji zní na kytarovém těle našeho města, bylo jistě inspirativní nejen pro zručské kytaristy). První, kdo si v tomto ročníku soutěže zahrál, ale nebyl nikdo ze soutěžících. Zahajovací koncert na zámku patřil Karolíně Kawulokové - laureátce minulé soutěže z roku 2016. Hned poté následoval další hudební zážitek - úžasný večerní koncert Michala Svobody v kostele Povýšení sv. Kříže (ten se stal spolu s ostatními členy poroty po koncertu svědkem, jaký skvělý guláš dovede uvařit ředitel soutěže Jiří Freml, který obzvlášť porotci z ciziny ocenili jako „nejlepší guláš v jejich životě“).
V pátek ráno se již Michal Svoboda proměnil z koncertního mistra v člena přísné poroty, která sledovala v sále ZUŠ výkony třinácti- až čtrnáctiletých účastníků třetí soutěžní kategorie. Hra zde soutěžících účastníků již naznačila, že úroveň soutěže bude letos mimořádně vysoká! Některé výkony těchto náctiletých spíše připomínaly výkony mladých profesionálů nežli hru žáků ZUŠ. V odpoledních hodinách pak proběhlo první kolo soutěže pro čtvrtou a poté pro pátou kategorii. Zde si rovněž mohla porota vyslechnout celou řadu mimořádných výkonů, ať už účastníků českých, či zahraničních.
Koncert Laureátky 6. ročníku soutěže Karolíny Kawulokové (CZ)
Prodejní výstava not a kytarového příslušenství firmy „Trekel“ (DE)
První chvíle napětí nastala v kostele před zahájením večerního koncertu, kdy se nejstarší soutěžící dozvěděli, komu Štěstěna dopřála pokračovat v soutěži ve druhém kole. Pro někoho chvíle příjemná, pro někoho velké zklamání - z celkem jednadvaceti účastníků těchto dvou kategorií jich postoupilo pět ve IV. a čtyři v V. kategorii do finále. Nepříjemné pocity se potom možná trochu podařilo převrstvit zážitky z nezapomenutelného koncertu. Prostor zručského kostelíku totiž bezezbytku ovládla kytara v rukou Miriam Rodriguez Brüllové a hlavně violoncello jejího spoluhráče Petra Nouzovského. Úchvatná smršť pozitivní energie. Kdo se ten večer do zručského kostela nedostal, může litovat.
V sobotu měly starší kategorie oddechový čas. Atmosféra v základní umělecké škole se úplně proměnila - provoz na chodbách se zahustil, soutěžící se výrazně omladili, jejich počet se zvýšil. Dopoledne proběhla soutěž první kategorie, v níž soutěžily děti od devíti do deseti let, a odpoledne porota hodnotila výkony dětí jedenácti- až dvanáctiletých z druhé kategorie. Zní to možná jako klišé, ale i druhý soutěžní den přinesl celou řadu zcela ojedinělých hráčských výkonů, které porota i obecenstvo v sále kvitovali často mohutným potleskem, což na soutěžích nebývá vždy pravidlem.
Pak už „jen“ posčítat body, napsat diplomy se jmény těch nejlepších, připravit trofeje... A to vše do 18. hodiny, kdy začínal v malém sále Hotelu Zruč poslední z veřejných koncertů - nejsladší bonbónek nakonec: ochutnávka z žánrově velmi pestrého projektu „4 + 2“, v němž si společně zahrál smyčcový Epoque Quartet s duem Siempre Nuevo.
Koncert Michala Svobody v kostele Povýšení sv. Kříže (CZ)
Koncert Miriam Rodriguez Brüllové (SK) a Petra Nouzovského (CZ) v kostele Povýšení sv. Kříže
Na pódiu se tak ocitli v roli koncertujících další dva z porotců: Matěj Freml a Patrick Vacík. Skvělý koncert byl lákavou výzvou pro zručskou veřejnost. Ale to, že byl sál zaplněn do posledního místa, bylo dáno také tím, že po koncertě přišla rozhodná chvíle udílení diplomů za účast a cen pro ty nejlepší z první, druhé a třetí kategorie.
Na úvod promluvil předseda poroty Claudio Pio Liviero. Ten nejprve vlídnými slovy ocenil všechny dosavadní výkony soutěžících, vzápětí pak vyzdvihl svůj obdiv a respekt ke všem, kteří se podílejí již celou řadu let na organizaci kytarové soutěže ve Zruči nad Sázavou. Nyní bylo na řadě udílení diplomů. Také zručská „želízka v ohni“ - Gabriela Sochůrková, Dominika Rývová a Ondřej Pekárek netrpělivě čekali, jak to dopadne. Gabriela a Ondřej získali ve svých kategoriích čestné uznání. Dominika jistě zkusí zabodovat v dalším, už 8. ročníku soutěže za dva roky.
Koncert Epoque Quartet + Siepre Nuevo v Hotelu Zruč
Porota rozhodně neměla lehkou práci při udílení bodů za soutěžní výkony, které byly mnohdy vyrovnané. V první kategorii například byly předány dvě první ceny: jednu získala Olga Zdanovskaya z Ruska, která se zároveň stala i držitelkou zvláštního ocenění za mimořádný výkon, a další si odvezla Rozárie Černá. Obě dívky, ač odlišného muzikantského naturelu, dokázaly přesvědčit všechny porotce o svém výjimečném talentu. Druhá cena patřila Martě Pešut z Chorvatska. Dvě třetí ceny získali: Nicol Pleyrová a Lukáš Svoboda. Dvě první ceny byly uděleny také ve druhé kategorii - a to Marii Balcarové a Luciji Žulj z Chorvatska. Obzvlášť výkon mladé české uchazečky dal porotcům jasně najevo, že se česká kytarová hra pomalu ale jistě začíná rovnat té v zemích, jako je Polsko či Chorvatsko a další balkánské země. V této kategorii bylo uděleno ještě dalších dvanáct cen a čestných uznání. Ve třetí kategorii nejvíce porotu zaujal Aleksander Anioł z Polska a stal se držitelem první ceny. Na druhém místě skončila Markéta Hejdová a na třetím Johana Kubátová, dvě velmi nadějné české kytaristky, které za polským kytaristou zaostaly o pouhých několik desetinek bodů. Dále byla udělena tři čestná uznání. Diplomy a mnoho hodnotných cen včetně kytar pro vítěze skončily zaslouženě v rukou těch nejlepších. Ti, kteří v sobotu odcházeli jenom s diplomem za účast v soutěži, jistě napnou úsilí ke zlepšení svých dovedností, aby při další příležitosti třeba dosáhli zase o kousek výše...
V nedělní dopoledne svolával zvon Zručany o půl deváté do kostela, ale v ten čas už nikdo z kytaristů do kostela nezamířil. Pro účastníky čtvrté a páté kategorie v tu dobu začala rozhodující soutěž druhého kola. Kdo mohl být přítomen v sále, měl možnost užít si vlastně další krásný koncert. Porotci pečlivě naslouchali, neboť věděli, že ve finále už opravdu o něco jde! O to cennějším poznatkem bylo, že se až na drobné rozdíly takřka ve všech případech co do počtu bodů shodovali všichni členové poroty. Kolem poledního soutěž skončila. V pavilonu s občerstvením a prodejem notového materiálu se začalo uklízet. Poslední sčítání bodů, přiřazování cen a psaní diplomů.
Ve dvě hodiny odpoledne začalo v sále základní umělecké školy udílení posledních nejvzácnějších cen a následovalo slavnostní zakončení soutěže. Předseda poroty Claudio Pio Liviero za asistence Patricka Vacíka a ředitele soutěže Jiřího Fremla předal nejprve ceny za soutěž ve čtvrté kategorii. První místo získala Marta Papierz, druhé místo Kamil Anioł a čestné uznání Jan Parzyk. Třetí cena udělena nebyla. Všechna ocenění v této kategorii putovala do Polska, ačkoli zde soutěžili i dva čeští kytaristé. Tíha okamžiku jim však jaksi „svázala“ ruce, čímž pádem se jim bohužel nepodařilo potvrdit skvělou formu z kola prvního. Soutěžící v páté kategorii předvedli opravdu hodnotné výkony a bylo téměř jisté, že laureát soutěže vzejde právě z této kategorie. Vítězkou páté soutěžní kategorie a také absolutní vítězkou celé soutěže s nejvyšším možným bodovým ohodnocením 25,0 bodů se zaslouženě stala skvělá Željana Jerić z Chorvatska, žákyně Nena Munitiće. Převzala z rukou kytaráře Petra Matouška jeho mistrovskou kytaru. Mateusz Sołtysek z Polska zůstal na druhém a Terézia Hulková ze Slovenska na třetím místě. I tito dva muzikanti předvedli nadstandardní výkony a zaslouženě si odvezli řadu darů a mohutný aplaus obecenstva i poroty. Čestné uznání za čtvrté místo obdržel Václav Hřebec. V obou kategoriích byly uděleny také ceny za výtečné provedení povinných skladeb.
Laureátka 7. ročníku soutěže Jerić Željana (HR)
Soutěžící I. kategorie
Krásnou tečkou za závěrečným ceremoniálem byla osobní iniciativa porotců Patricka Vacíka a Miriam Rodriguez Brüllové věnovat vybranému účastníkovi soutěže svůj mistrovský kurz. A pak už jen fotografování laureátky s porotou a celým organizačním týmem. Poslední uvolněné hovory nadějných mladých kytaristů s porotci, neboť již zmizela bariéra mezi pódiem a hledištěm, mezi posuzovaným a posuzovateli. ZUŠ se vylidnila a na chodbách zůstali už jenom kytaristé, které nakreslili žáci výtvarného oboru a vyzdobili jimi školu. Tak zase za dva roky!

Související dokumenty