Komorní orchestr a Big Band Biskupská ve Švýcarsku a Francii

Vydáno:

Zahraniční zájezdy školy jsou vždy vítaným zpestřením výuky a jakousi „třešničkou na dortu“ pro všechny žáky školy, kteří navštěvují předmět souborová hra a muzicírují v Komorním orchestru nebo Big Bandu Biskupská na nejrůznějších koncertech a vystoupeních v průběhu celého školního roku.

Komorní orchestr a Big Band Biskupská ve Švýcarsku a Francii
Aleš
Chalupský,
předseda ÚUR ZUŠ ČR, ředitel ZUŠ Biskupská, Praha 1
V červnu tohoto roku jsme si k 70. výročí založení školy „nadělili“ hezký dárek a navštívili jsme v rámci zahraniční výměny hned 2 významné hudební školy - Musikschule ve švýcarské Basileji a Conservatoire de Musique, de Dance et d’Art dramatice ve francouzském Nimes.
Cesta do Basileje začala už na podzim 2014, s pomocí Velvyslanectví Švýcarské federace se až nečekaně rychle podařilo nalézt kontakt ve významném švýcarském kulturním centru - v Basileji. Nejprve jsme měli trochu obavu, zda budeme důstojnými partnery pro Music Akademie Basel, ale brzy jsme zjistili, že naším skutečným hostitelem bude Musikschule, která funguje v rámci vysoké hudební školy jako hudební škola pro amatéry a je na úrovni naší základní umělecké školy. To vše jsme si s ředitelkou školy paní Annou Brugnoni postupně vykorespondovali ještě do Vánoc, od února jsme začali plánovat společně s panem Martinem Neherem, zástupcem ředitelky, jak vlastně jeden den a jednu noc návštěvy v Basileji zorganizujeme.
Nebylo totiž jednoduché zajistit ubytování v rodinách (našeho zájezdu se zúčastnilo 40 žáků a studentů a 4 učitelé). Po mnoha emailech a telefonech jsme ve středu 17. června 2015 večer vyrazili z Prahy do Basileje, která byla naším důležitým záchytným bodem přibližně v polovině naší daleké cesty do francouzského Nimes.
Basilej nás přivítala 18. června slunečným ránem, ale během dne nám počasí přineslo i trochu mraků a přeháněk. Dopoledne i po obědě jsme prošli historickým centrem města a navštívili zajímavou výstavu, navečer nás čekaly dva společné koncerty s našimi hostiteli. Pokaždé, když jedeme někam do cizí země, si kladu otázku, jak obstojíme a jestli na to vůbec máme. Musikschule, která má 3000 žáků a jejíž nejlepší absolventi pokračují ve studiu na již zmíněné Akademii, v nás samozřejmě vzbuzovala respekt. Komorní orchestr hrál na koncertě společně s mladými houslisty a violoncellisty z Ensemble Crescendo v prostorách malého koncertního sálu Akademie již od 18:00 hodin, Big Band Biskupská společně s domácím Musicoole Big Bandem v moderním sále hudebního centra Jazzcampus od 20 hodin. Nakonec jsme obstáli velmi dobře a na obou koncertech jsme získali sympatie hostitelů i publika, a co je ještě důležitější, zájem o další spolupráci.
Naše cesta do Nimes začala ještě dříve než ta do Basileje. Na jaře 2014 navštívilo několik studentů a pedagogů konzervatoře v Nimes Prahu. Tehdy jsme se potkali i s koordinátorkou projektu Erasmus paní Sylvií Roux, která projevila zájem o spolupráci s naší školou. Ve Francii, podobně jako v jiných zemích západní Evropy, je konzervatoř především školou pro amatéry a jen menší oddělení této školy připravuje žáky na profesionální dráhu. Pro naši spolupráci tu byl ještě jeden velmi zajímavý důvod: již od dob první Československé republiky existuje spolupráce mezi městy Nimes a Prahou 1, na jejímž základě několik generací českých i francouzských studentů absolvovalo studijní pobyty v obou partnerských městech. Proto si velmi vážíme skutečnosti, že jsme byli do tohoto partnerství s našimi žáky a pedagogy přizváni. Výsledkem naší korespondence bylo pozvání francouzské strany na oslavu dne hudby 21. 6. 2015.
Z Basileje jsme tedy pokračovali do Nimes 19. 6., na místo jsme dorazili kolem 17 hod. Byli jsme velmi srdečně přijati na radnici města a pak jsme se přesunuli na konzervatoř, kde si nás „rozebrali“ naši hostitelé do rodin. Myslím, že návštěva starobylého města Nimes, které patří do regionu Languedoc-Roussillon a které leží v těsné blízkosti Provence a kraje Camargue, v nás zanechalo mnoho krásných zážitků. Subtropická příroda společně s památkami z doby římské i románské, spolupráce s mladými francouzskými muzikanty, osobní setkání s milými lidmi, krátké vykoupání v moři a krásný společný koncert, jehož vrcholem bylo vystoupení našeho Big Bandu, jehož francouzský repertoár přijalo francouzské publikum s velkým nadšením - tak bychom mohli shrnout krásný víkend strávený v Nimes. I tady jsme s oběma našimi orchestry udělali našemu základnímu uměleckému školství dobrou vizitku a těšíme se na další spolupráci.
Co dodat na závěr? Myslím, že jsme se jako škola zase o kousek posunuli a možná i ztratili určitý ostych před „Evropou“, do které stejně vlastně patříme. Je nám nyní jasné, že není třeba se podceňovat, protože v oblasti uměleckého školství jsme byli vždy pro okolní svět přínosem. Jsem moc rád, že to nyní vědí i naši žáci a studenti a že si při svých vystoupeních všimli respektu, který vzbuzovaly jejich výkony u našich přátel z jiných zemí.

Související dokumenty