Jsme tady! Český spolek dvouplátkových nástrojů

Vydáno:

Studuji na Janáčkově akademii v Brně a mám nádherné profesní zaměření - hraji na fagot. Chci se věnovat výuce fagotu a zjišťuji, kde by to bylo možné. Má vůbec někdo zájem na základních uměleckých školách o jednu šikovnou fagotistku?

Jsme tady! Český spolek dvouplátkových nástrojů
BcA.
Kateřina
Kmínková,
předsedkyně Českého spolku dvouplátkových nástrojů
A tu se setkávám s prvním problémem: „Fagot? Kdo by na to chtěl hrát?“ nebo „Vždyť to je příliš složité...“ a nebo také „Fagot už se u nás roky neučí, to není perspektivní nástroj, ani nehraje v dechovce, móóoóc problémů.“ A to je začátek příběhu, jak vymírá fagot. Nebo je to konec příběhu?
Kdyby to byla pohádka Jak hobojka a fagůtek téměř vymizeli ze základních uměleckých škol a já mohla tu pohádku dokončit, věděla bych, jakým způsobem příběh vyvinout, aby vše dobře dopadlo.
A tak na tom pracuji ... co to povídám ... pracujeme na tom, protože je nás na to víc!
Již čtyři roky spolupracuji se svými bývalými učiteli z konzervatoře a jejich kolegy z České filharmonie na pořádání projektu Letní fagotová akademie. Ačkoli to název kurzu přímo neprozrazuje, je to letní kurz pro fagotisty, ale také hobojisty všech věkových kategorií, pravidelně se účastní nejen malé děti, ale i dospělí učitelé hoboje a fagotu z českých ZUŠek. A právě s pořadatelskou skupinou Jana Brožková, Vladislav Borovka (hoboje), Tomáš Františ, Ondřej Roskovec, Martin Petrák a Lukáš Kořínek (fagoty) jsme založili malou neziskovou organizaci s velkým cílem. Dokončit happyendem onu pohádku.
V dálce za „velkým mořem“ funguje podobná organizace. Jmenuje se International Double Reed Society (IDRS), což v překladu znamená Mezinárodní dvouplátková společnost. A ta se stará o svůj obor všude na světě, ale je logické, že samozřejmě funguje nejlépe v Americe. Tak se po ní trochu „opičíme“ a založili jsme Český spolek dvouplátkových nástrojů.
Český spolek dvouplátkových nástrojů (dále jen ČSDN) je nezisková občanská iniciativa, jejímž hlavním cílem je podporovat v co nejširším měřítku kulturní a vzdělávací aktivity spojené se hrou na hoboj a fagot v Čechách a na Moravě. Spolek vznikl z potřeby reagovat na současnou vážnou situaci v uměleckých vzdělávacích oborech Hra na hoboj a Hra na fagot. Z důvodů různých vlivů jsou oba obory téměř vymizelé na úrovni základních uměleckých škol, a to i v takových tradičních kulturních centrech, jako jsou Plzeň, Pardubice nebo České Budějovice. Hlavními důvody jsou: nedostatečná amatérská hráčská základna, nedostatečná osvěta, výrazná ekonomická náročnost a chybějící subjekt, který by tyto dva obory spravoval.
Hned zčerstva jsme po vzoru IDRS uspořádali v květnu v Praze První české dvouplátkové sympozium, kde se setkali zástupci ze základních uměleckých škol, na kterých se tyto obory vyučují, s pedagogy konzervatoří a akademií a žáky všech těchto škol. Společně pak také vystoupili na koncertě sympozia. Projekt je jakousi první vlaštovkou v dalším vývoji příběhu znovuzrození těchto nástrojů na úrovni ZUŠ, malých měst a časem třeba i na úrovni amatérského muzicírování (protože jak se říká: „všechno jde, když se chce“).
A to je mnohdy asi ten největší problém, když každý hned odpoví, jak je těžké tyto nástroje vyučovat. Také z tohoto důvodu do budoucna plánujeme pomoci školám sehnat žáky, kteří by měli o nástroj zájem, pořádáním výchovných koncertů, uspořádáním kampaní, materiální, finanční a informační podporou. Aby zanikly problémy typu: nevím, kde nechat opravit rozbitý nástroj, kde koupit strojek nebo jaký nástroj pro žáka do školy koupit...
A proč to sem vlastně všechno píšu? Chtěla bych vás, vážení ředitelé, ředitelky, učitelé a učitelky, poprosit o zpětnou vazbu, pokud vás náš projekt zaujal. Podívejte se na naše internetové stránky www.csdn.cz nebo nás kontaktujte prostřednictvím emailové adresy info@csdn.cz a sdělte nám vaše názory, přihlaste se k odběru různých novinek a aktualit ze světa hoboje a fagotu a pomozte nám obnovit starý svět, ve kterém se učilo na hoboj a fagot v každém větším městečku.
Zároveň bych vás ráda pozvala na již zmíněný nadcházející projekt Letní fagotová akademie (LFA), kterého se mohou zúčastnit vaši žáci nebo, pokud máte zájem, tak i vy samotní. Můžete se přijet přesvědčit, že hoboj a fagot nevymřely. Zkrátka pohádky ještě zdaleka není konec!

Související dokumenty