Hmotná odpovědnost

Vydáno:

Lze ve školní praxi využít kolektivní hmotnou odpovědnost za svěřené hodnoty (hmotné vybavení školy) u pedagogického sboru? Za jakých podmínek lze podepsat smlouvu o hmotné odpovědnosti?

Hmotná odpovědnost
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
Odpovědnost zaměstnance za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat (§ 252 zákoníku práce), se zkráceně označuje jako dohoda o odpovědnosti.
Dohoda o odpovědnosti smí být uzavřena nejdříve v den, kdy fyzická osoba dosáhne 18 let věku. Tato dohoda musí být uzavřena písemně.
Dle § 252 odst. 1 zákoníku práce se dohoda o odpovědnosti uzavírá k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu. Dále zákoník práce uvádí, že s uvedenými hodnotami musí mít zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny.
V praxi to znamená, že uvedené hodnoty má zaměstnanec výlučně pod svou kontrolou a k těmto hodnotám nemá přístup nikdo jiný. Z tohoto důvodu je nevhodné uzavírat dohodu o odpovědnosti např. na vybavení kabinetů, tělocvičen, učeben.
Pro praxi je také důležité upozornění, že předpokladem odpovědnosti zaměstnance za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat, je prokazatelné předání určitých hodnot konkrétnímu zaměstnanci s tím, že je bude muset účtovat (předávací protokol, inventura).
V některých případech se lze setkat se společnou (kolektivní) odpovědností za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat. V tomto případě se o svěřené hodnoty stará více zaměstnanců, a to současně, nebo si hodnoty předávají. Tehdy je v dohodě ujednáno, že bude-li zaměstnanec pracovat na pracovišti s více zaměstnanci, kteří uzavřeli dohodu o odpovědnosti, odpovídá s nimi za schodek společně. Pravidla pro rozdělení škody mezi jednotlivé zaměstnance upravuje ustanovení § 260 zákoníku práce.
I v případě společné odpovědnosti však musí být splněny podmínky, které byly uvedeny výše (uzavření dohody se zaměstnanci, kteří dosáhli 18 let věku; písemná forma dohody; hodnoty mají pod svou výlučnou kontrolou pouze zaměstnanci, se kterými byla dohoda uzavřena, a k těmto hodnotám nemá přístup nikdo jiný).