EMU - okénko do Evropy

Vydáno:

EMU - evropská profesní asociace uměleckých škol, která zastřešuje také Asociaci základních uměleckých škol ČR, se v posledních měsících své činnosti zaměřila na vytvoření tzv. „silných regionů“.

EMU – okénko do Evropy
Mgr.
Tomáš
Kolafa
 
ředitel ZUŠ Liberec, výkonný ředitel AZUŠ, člen Presidia European Musicschool Union
Důvodů je hned několik. EMU vidí, že státy, které mají k sobě blízko zeměpisně, spojuje blízkost historického vývoje, podobné mentality a především podobnost systémů uměleckého vzdělávání.
Vznikají tak regiony, které mohou intenzivněji spolupracovat.
Jedná se o Skandinávii, střední Evropu, oblast zemí Beneluxu, Středomoří, Balkánu, Pobaltí, alpských a německy mluvících zemí.
Dobrým
příkladem úspěšné spolupráce
se staly skandinávské země, které jsou v mnohém inspirativní pro naše umělecké školství. V jejich stopách vykročily také
čtyři země ze středu Evropy
– Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Tedy země Visegrádské čtyřky. A právě o první aktivitě nově vzniklého regionu hovoří následujících několik řádků.
KONFERENCE V4
Asociace základních uměleckých škol České republiky pořádala ve spolupráci se ZUŠ Mikulov a pod záštitou starosty města Mikulova pana Rostislava Koštiala ve dnech 28. listopadu až 2. prosince 2012
mezinárodní konferenci o dalším směrování základního uměleckého vzdělávání
zemí Visegrádské čtyřky pod názvem „Mikulov 2012 – setkání blízkých sousedů“. Konference se zúčastnili zástupci Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky, kterou reprezentovala prezidentka Asociace ZUŠ ČR Jindřiška Kudrlová a Tomáš Kolafa, výkonný ředitel AZUŠ ČR.
Zástupci Visegrádské čtyřky definovali
další rozvoj uměleckého školství
z pohledu závěrů 2. světové konference UNESCO, která se konala v jihokorejském Soulu před dvěma lety. Delegáti porovnávali na jednání úroveň a formy organizování uměleckých škol, dále jejich financování a vzdělávání žáků se speciálními potřebami a žáků s mimořádnými studijními předpoklady.
V současnosti se závěry konference zpracovávají, ale několik zajímavých postřehů stojí za zmínku (viz tabulka na straně 15). Údaje z Maďarska dosud nejsou zpracovány.
Kompletní závěry z konference v českém jazyce
budou uveřejněny v průběhu jara 2013 na webových stránkách AZUŠ ČR a v anglickém jazyce na webu EMU.
Poděkování za přípravu
a organizaci patří ZUŠ Mikulov v čele s jejím ředitelem Jiřím Vrbkou. ZUŠ Mikulov a ZUŠ Brno, Smetanova reprezentovaly několika vystoupeními svých žáků a souborů vysokou kvalitu výuky českých základních uměleckých škol. Čtyřdenního setkání se dohromady zúčastnilo přes třicet zástupců uměleckých škol z 11 zemí Evropy.
Výsledkem konference se stal
ucelený popis současné situace
v jednotlivých zemích Visegrádu.
Konference pokračuje v květnu 2013
v polském městě Przemyśl a bude se zabývat kreativitou žáků, sociální rolí uměleckých škol, vzděláváním napříč generacemi a spoluprací škol s profesionálními umělci.
EMU závěry ze všech regionů následně zpracuje a představí na evropské konferenci, která se koná v roce 2014 v Londýně.
Závěrečné usnesení bude předloženo zástupcům evropských institucí v Bruselu.

Související dokumenty