DOM Krnov na "Beijing International Band Festival 2016" v čínském Pekingu

Vydáno:

Členové Dechového orchestru mladých Krnov při místní Základní umělecké škole Krnov se nedávno vrátili z čínského Pekingu.

DOM Krnov na „Beijing International Band Festival 2016“ v čínském Pekingu
Mgr.
Kamil
Trávníček
ředitel ZUŠ Krnov
„Beijing International Band Festival“ je veliká kulturní událost, která se koná již od roku 2007. V Pekingu je považována za důležitou mezinárodní akci. V roce 2014 se festivalu zúčastnilo přibližně 2 000 hráčů z více než 40 orchestrů z Číny, ale i ze zahraničí. Místním obyvatelům a návštěvníkům ze zámoří tato mimořádná slavnost poskytuje pravidelně příležitost užít si kvalitní hudbu a skvělé výkony všech vystupujících. Aktuálně se tato akce stala nejslavnějším festivalem mládežnických orchestrů s nejvyšší úrovní v Číně. V loňském roce se tohoto festivalu zúčastnilo 15 čínských a zahraničních orchestrů, včetně Dechového orchestru mladých ZUŠ Krnov pod taktovkou Luďka Tlacha.
Hlavní myšlenkou uspořádání tohoto mezinárodního výjezdu bylo najít další vhodnou motivaci pro všechny hráče orchestru, a to především pro ty nejmenší. Práce na přípravě byla skutečně velmi náročná, nemluvě o shánění nemalých finančních prostředků. Zde je vhodné zmínit, že celá akce se odehrála za významné podpory města Krnov, které je dlouhodobým a největším podporovatelem činnosti DOM Krnov, za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury a celé řady komerčních sponzorů, mezi které patří především firmy Strojírny Kalinowski, s. r. o., TOKO Agri, a.s., Krnovské opravny a strojírny, s. r. o., a spousta dalších menších sponzorů a podporovatelů, kterým patří náš vřelý dík!
Kromě pravidelných odpoledních pátečních a dopoledních sobotních zkoušek navýšil orchestr svou činnost v posledních měsících o víkendová soustředění a sobotní odpolední zkoušky, které věnoval nácviku pochodového show. To sklidilo u místního pekingského publika velké ovace. Zvláště pak, když se k šedesátičlennému dechovému davu přidalo i něžné pohlaví, v podobě mažoretek z Kynšperka nad Ohří, pod vedením Mgr. Jaroslavy Danešové. Spolupráce s DOM Krnov je letitá. K nejcennějším společným vystoupením patří například účinkování v proslulé Royal Albert Hall v Londýně.
Pobyt v samotném Pekingu byl celkem náročný, zvláště pak v prvních dnech umocněný dalekou cestou z ČR a posunem času o šest hodin dopředu, a při cestě domů, díky evropskému posunu na zimní čas, o sedm hodin zpět. Ale vše bylo nakonec vyváženo radostí ze společného muzicírování a z krás, které čínský Peking nabízí. Krom samotného excelentního hraní měl orchestr možnost zhlédnout Náměstí nebeského klidu, Zakázané město, Letní palác, Národní stadion a jeho „Ptačí hnízdo“, Velkou čínskou zeď. Členové si projeli „Hutong tour“ na rikšách v místních úzkých uličkách, viděli typické obydlí obyčejných „pekiňanů“, užili si nákupy všeho druhu na Xiushui Market, zažili pravý čajový obřad, viděli výrobu hedvábí, zpracování perel, nefritů a zažili gastronomické ochutnávky mnoha druhů jídel rozličných chutí. Samozřejmě všichni prožili i další nezapomenutelné okamžiky, které si každý odvezl ve svém srdci, protože toto osmadvacetimilionové město má skutečně každému návštěvníkovi co nabídnout.
V závěru této krátké reminiscence lze říci, že jsme po této cestě všichni bohatší o spoustu nevšedních zážitků, nová poznání o exotické zemi, jejíž hospodářský průmysl je ve světě nejvíce se rozvíjející a o které tak často v posledních dnech slyšíme v mediálních prostředcích. Dozvěděli jsme se o místních zvycích, mentalitě obyvatel, ale také o bohaté kulturní historii a tradicích. I přes probíhající globalizaci není vždy jednoduché tuto zemi navštívit. U některých z nás také poznání, že bychom si měli začít vážit toho, jak se v naší malé české zemi máme a jak málo stačí ke spokojenému a svobodnému žití.

Související dokumenty