Český rozhlas - veřejnoprávní instituce, co dává lidi dohromady

Vydáno:

Více než deset let trvá spolupráce mezi Asociací základních uměleckých škol a Českým rozhlasem. A to nejenom v podobě koncertů a seminářů, ale hlavně ve vydávání notových materiálů, které výuku na těchto školách obohacují.

Bilance je velmi příznivá. Hudební vydavatelství Českého rozhlasu vydalo v rámci EDICE ZUŠ již přes 40 titulů. (Třicet titulů i v Braillově notopisu.) K tomu můžeme připočíst 32 seminářů či koncertů. Poslední koncert se uskutečnil u příležitosti vydání notové publikace „Nejznámější filmové melodie Karla Svobody“ v úpravě pro čtyři ruce. Akce se konala letos v lednu v Praze v domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí.
Už při vstupu do zrestaurovaného gotického sálu, který je zbytkem větší rezidence z doby před polovinou 14. století a pravděpodobně sloužil jako dočasné obydlí Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského, si návštěvníci mohli připadat jako v pohádce. V tomto krásném prostředí kouzlo pohádkových a jiných filmových melodií Karla Svobody zapůsobilo mimořádně silně.
Naděžda Hávová, redaktorka ČRo (noty v Braillově písmu vydané nakladatelstvím ČRo)
V úvodu koncertu zazněly slavnostní fanfáry v podání hráčů na lesní rohy a po krátkém shrnutí životní dráhy Karla Svobody z úst moderátorky Naděždy Hávové se představili vybraní žáci ZUŠ z celé České republiky a posluchači Konzervatoře Jana Deyla. V jejich interpretaci zazněly známé melodie z filmů Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně, Jak se budí princezny a další. Všechny skladby zaranžoval pro hru na čtyřruční klavír velmi zdařile Martin Hybler.
Klára Mlejnková a Klára Gibišová ze ZUŠ Ilji Hurníka, Praha 2
Notám vytištěným v černotisku a vyraženým v Braillově notopisu, prostřednictvím slepecké tiskárny Karla Emanuela Macana, požehnal v průběhu koncertu pastor Miloš Rejchrt těmito slovy:
„Vloni v březnu v zemi výtečných sýrů, též čokolády a přímé demokracie měli referendum. Jeho iniciátoři chtěli zrušit veřejnoprávní rozhlas a veřejnoprávní televizi se známými argumenty: tyto instituce nemohou vykázat žádnou výkonnost, jsou to molochy a ještě tahají z lidí peníze formou tzv. koncesionářských poplatků.
Výsledek byl nečekaný, 73 % voličů se rozhodlo říci NE a dali na ten argument, že veřejnoprávní rozhlas a televize dávají lidi dohromady a jsou významným činitelem při budování švýcarské národní identity. Vím, že i u nás jsou hlasy, které si přejí, aby veřejnoprávní média zanikla, ale doufám, že je více těch, kteří vědí o tom, co my jsme dnes už tady na vlastní uši a oči prožili, že Český rozhlas dává lidi dohromady. Špičkové a vynikající umělce s těmi začínajícími; třeba také vidomé s nevidomými, a spojuje nás s těmi, kteří už tady jsou jenom v tvorbě, kterou zanechali a
kterou inovativními způsoby Český rozhlas zase posílá dál, aby oni tady byli s námi. Zmíněný již nápoj, kterým bychom pokazili, tu krásnou publikaci, při eucharistii připomínáme jako plod vinné révy a lidské práce. A ono to je tak vždycky, když se něco povede, tak je to plod z konání vícera činitelů. Takže jsem moc rád, že mohu dnes požehnat společnému dílu skladatelského talentu Karla Svobody, aranžerského umu Martina Hyblera a neutuchající organizační zdatnosti Jiřího Dohnala.
Takže vzácná a milá zde obsažená ,muziko‘, leť do světa, jako létající Čestmír a včelka Mája, a dávej nás dohromady. A dělej z nás lidi nějaké vnímavější, citlivější a nestydím se to říct, lepší. Budiž nám přítomna i ochotnost Hospodina, Boha našeho a díla rukou našich mezi námi, potvrď. Amen.“
Miloš Rejchrt, Naděžda Hávová a Martin Hybler
Svým výkonem jeho slova vzápětí dokreslili dva ostřílení profesionálové Ivo Kahánek a David Mareček, kteří se „neostýchali“ vystoupit vedle osmiletých žáků ze Základní umělecké školy Ilji Hurníka. Koncert k nedožitým osmdesátinám Karla Svobody vyvolal mezi návštěvníky velký ohlas, a to i díky videozáznamu. https://www.youtube.com/watch?v=fQA8kQaF4Tk
A jaké noty nebo projekty spojující ZUŠky s Českým rozhlasem jsou na obzoru?
Další úprava Jaroslava Krčka pro souborovou hru na téma jaro.
K nedožitým pětasedmdesátinám Petra Hapky připravuje hudební nakladatelství ČRo úpravy jeho filmových melodií pro souborovou hru.
K letošnímu výročí divadla Semafor skladby Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého v dalším dílu – Radioalbum č. 16.
Na podzim Arabesky pro klavír Milana Dvořáka, včetně semináře.
Vrcholem spolupráce v letošním roce bude společný projekt regionálních studií Českého rozhlasu a základních uměleckých škol pod názvem „Rybovka zní nad Českem“.
Děkuji všem žákům, pedagogům i hostům za uskutečnění skvělého setkání v domě U Kamenného zvonu. Takovéto chvíle jsou jen potvrzením slov pastora Miloše Rejchrta – veřejnoprávní instituce dávají lidi dohromady.
Karel Leskovec a Pavel Válek z Konzervatoře Jana Deyla, Praha
David Mareček, Ivo Kahánek, Martin Hybler, Naděžda Hávová, Jiří Dohnal a Miloš Rejchrt

Související dokumenty