"Balíčky" - systematická podpora učitelů ZUŠ

Vydáno:

Kurikulární reforma uměleckého vzdělávání vstupuje v tomto školním roce do pátého roku. Školní vzdělávací programy, které učitelé a vedení škol připravili před zhruba šesti lety, naznaly potřeby aktualizace. V návaznosti na tuto situaci sami učitelé hledají pro svoji každodenní práci - i v návaznosti na revizi vlastních školních vzdělávacích programů - metodickou pomoc mimo jiné také v systematickém dalším vzdělávání pedagogických pracovníků.

 

„Balíčky“ - systematická podpora učitelů ZUŠ
PhDr.
Ilona
Juhásová,
vedoucí krajského pracoviště, hlavní garant vzdělávací oblasti ZUŠ/SUŠ, koordinátor krajské sítě podpory
Co jsme pro to udělali?
Před více než dvěma lety byla na stránkách odborného časopisu Řízení školy - Speciál pro ZUŠ představena koncepce tehdy nově utvořené vzdělávací oblasti Umělecké vzdělávání Národního institutu pro další vzdělávání (dále „NIDV“). Byly zde osvětleny důvody vzniku této vzdělávací oblasti specializované na specifické vzdělávací potřeby pedagogických pracovníků základních a středních uměleckých škol i jaký přínos pro praxi je od této změny očekáván.
Pro zdárnou realizaci uvedeného záměru došlo k sestavení týmu krajských garantů - metodiků na všech čtrnácti krajských pracovištích NIDV. Ve spolupráci se zkušenými pedagogy ZUŠ, členy Ústřední umělecké rady ZUŠ ČR a Asociace ZUŠ a osvědčenými lektory byly připraveny a akreditovány nové vzdělávací programy s obsahem cíleným na učitele ZUŠ/SUŠ.
Ruku v ruce s těmito organizačními kroky postupovalo utvoření potřebného lektorského týmu. Pro tuto činnost byli získáni osvědčení lektoři z již realizovaných seminářů i projektů podporujících pedagogické pracovníky ZUŠ.
Koncepce vzdělávací oblasti Umělecké vzdělávání ZUŠ/SUŠ
NIDV od roku 2014 konkrétně, systematicky a postupně naplňuje navrženou koncepci vzdělávací oblasti Umělecké vzdělávání v rámci všech třech jejích pilířů:
Pilíř A - profesně orientované krátkodobé semináře pro pedagogické a vedoucí pedagogické pracovníky ZUŠ/SUŠ včetně oblasti digitálních technologií
Pilíř B - tři vzdělávací programy (dále: „balíčky“), každý z nich je určen skupině pedagogických pracovníků napříč všemi uměleckými obory, jejich rozdělení souvisí s délkou a náročností pedagogické praxe (začínající učitelé, zkušení učitelé a management škol)
Pilíř C - tvoří několikadenní kurzy připravované ve spolupráci s Ústřední uměleckou radou ZUŠ ČR (např. pro učitele výtvarného oboru, tanečního oboru, literárně dramatického oboru a další)
„Balíčky“
„To, že je připraveno speciálně zaměřené vzdělávání pro začínající i zkušené učitele, pro ředitele, pro pedagogy jednotlivých uměleckých oborů, že všechno na sebe navazuje a propojuje se - to je velký posun.“ (Mgr. et Mgr. Helena Plitzová, ředitelka NIDV, Kulatý stůl Podpora ZUŠ, Praha, 29. 11. 2015).
Balíčky pilíře B představují tři vzdělávací programy:
-
Základní umělecké vzdělávání - začínající učitel
-
Základní umělecké vzdělávání - zkušený učitel
-
Základní umělecké vzdělávání - management
Co je společné pro všechny tři balíčky?
Jsou čtyřdílné, mají stejný celkový počet vyučovacích hodin: 24, vycházejí z potřeb podpory kurikulární reformy ZUŠ a obsahově nabízejí velmi potřebná témata pro každodenní pedagogickou praxi v ZUŠ. Stručně řečeno: znamenají něco jako „ochutnávku“ témat, kterými by se učitelé měli pro svůj vlastní rozvoj i pro rozvoj školy, kde působí, zabývat i do budoucna.
Vzdělávací programy nebyly uvedeny do programové nabídky NIDV najednou, nýbrž postupně. Nejdříve proběhlo pilotní ověření na krajském pracovišti Praha a Střední Čechy, až poté byly realizovány na jednotlivých krajských pracovištích. Velmi vstřícným krokem MŠMT bylo zařazení balíčků do rezortního projektu Podpora ZUŠ, který umožnil pedagogům účast na kurzech za výhodných cenových podmínek.
Velmi důležitým prvkem pro zdárné uchopení obsahové náplně balíčků bylo sestavení týmu lektorů pro každý balíček zvlášť.
Balíček „začínající učitel“
Začínající učitelé v délce praxe do tří let se mohli zapojit do tohoto balíčku od roku 2014.
Lektorský tým tvořili: Bc. Jiří Stárek pro téma ZUŠ ve vzdělávacím systému, Mgr. Taťána Brodská pro téma Komunikace, PhDr. Hana Chvátilová pro téma Osobní management začínajícího učitele a Mgr. Luboš Lisner pro téma Hodnocení žáků. Témata na sebe obsahově navazovala, proto byl dodržen uvedený sled jednotlivých částí balíčku.
Nejdříve došlo k pilotování programu v Praze na jaře roku 2014, kterého se zúčastnilo 15 učitelů z osmi základních uměleckých škol z Prahy a okolí. V roce 2015 - již s podporou resortního projektu Podpora ZUŠ - vzdělávání v balíčku absolvovalo celkem 115 začínajících pedagogů z 55 základních uměleckých škol z celé republiky (viz grafické znázornění podle krajských pracovišť NIDV).
Balíček „zkušený učitel“
Lektorský tým balíčku pro zkušené učitele byl složen ze dvojic. Téma Osobní management lektorovali PhDr. Hana Chvátilová a Mgr. Pavel Doubrava, téma Realizace a aktualizace ŠVP Bc. Jiří Stárek a Mgr. Jiří Taufer, Ph. D., téma Obecná didaktika v praxi ZUŠ Mgr. Luboš Lisner a PhDr. Jana Mazánková, tématu Vzdělávání žáků se SVP se ujaly lektorky Mgr. Lucie Valentová a Mgr. Helena Kumperová. V tomto balíčku již nebyl stanoven sled jeho částí.
Pilotáž balíčku proběhla opět v Praze, a to v rámci rezortního projektu Podpora ZUŠ v roce 2015. Zájem o účast projevilo celkem 31 pedagogických pracovníků z 18 základních uměleckých škol z Prahy a ze Středočeského kraje. Plně do všech krajů naší republiky se balíček „rozjel“ v roce 2016 a jeho realizace je rozprostřena do celého roku 2016. Celkem je přihlášeno 200 účastníků z 94 škol.
Balíček „management“
Poslední z trojice balíčků je určen vedoucím pracovníkům základních uměleckých škol, ředitelům i širšímu vedení -zástupcům ředitelů, vedoucím předmětových komisí, koordinátorům ŠVP apod. Obsahově se vzdělávací program Základní umělecké vzdělávání - management dotýká témat: Time management, Syndrom vyhoření, Hospitační činnost, Tvorba adaptačního plánu pro začínající pedagogy, Zajištění vlastního hodnocení školy, Klima školy apod.
Pilotní verze programu se uskuteční na krajském pracovišti NIDV Praha a Střední Čechy v listopadu 2016 v rámci rezortního projektu Podpora ZUŠ. Na všech 13 krajských pracovištích NIDV budou moci vedoucí pracovníci ZUŠ navštěvovat tento balíček v roce 2017.
Blíže o systematickém vzdělávání učitelů základních uměleckých škol budeme hovořit na Kulatém stole Podpora ZUŠ, který se koná v rámci rezortního projektu Podpora ZUŠ 29. listopadu 2016 od 10:30 hodin ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze 2.

Související dokumenty