"...a jak to chodí u nás na západě (Čech)"

Vydáno:

Základní umělecká škola Chodov vstoupila školním rokem 2011/2012 do kulatého 44. školního roku od chvíle, kdy se odtrhla od „mateřské“ základní umělecké školy Sokolov. Za dobu své samostatné existence narostla do rozměrů v podobě 512 žáků – ve všech čtyřech uměleckých oborech – a 24 pedagogů.

„…a jak to chodí u nás na západě (Čech)“
PhDr.
Ilona
Juhásová
ředitelka ZUŠ Chodov
Během této doby jsme se potýkali s mnoha situačními problémy, kdy jsme několikrát měnili naše sídlo. Přestože naše čtyři obory nespadají pod jednu střechu, stále máme radost z výsledků
hudebního, výtvarného, tanečního a literárně-dramatického oboru.
K aktivitám školy, jako jsou třídní přehrávky, prezentace tanečního a literárního oboru formou otevřených hodin či běžné výstavy, patří i několikaleté tradiční akce, jakými jsou výstava
Děti dětem, Svátek hudby, Taneční dopoledne
nebo
Mikulášský koncert
věnovaný Stacionáři Mateřídouška.
Výstavu Děti dětem
instaluje učitel výtvarného oboru Vladimír Hrebeňák již od roku 1981. Vždy v červnu na ní žáci představují své práce nejen rodičům, ale především chodovské veřejnosti. Ačkoli se výstavní místa několikrát měnila, v posledních letech výstava zakotvila v Galerii U Vavřince.
Svátek hudby
jako multižánrový festival na otevřené scéně pořádají naši učitelé již od roku 2000.
Na festivalu vystupují především žáci a soubory školy.
Motivací pro ně je pocit, že se mohou prezentovat na stejném pódiu jako např. The Plastic People of The Universe, Anna K, UDG, The Beatles Revival, United Flavours, ale i známé regionální kapely. Také vystoupení žáků tanečního a literárně-dramatického oboru připravená právě do prostor Starého náměstí, kde se Svátek hudby koná, několikrát obohatila jeho program.
Vzhledem k pravidelným vynikajícím
úspěchům tanečního oboru na celostátních přehlídkách
a nedostatečným prostorám vlastního tanečního sálu pro prezentaci širší veřejnosti, jsme se před třemi lety rozhodli pořádat vždy na konci školního roku
Taneční dopoledne
na Malé scéně Kulturního a společenského střediska v Chodově.
Zde se pravidelně každým rokem odehrává i
Mikulášský koncert. Touto benefiční akcí prostřednictvím SRPŠ podporujeme již dvacet let chodovský Stacionář pro postižené klienty – Mateřídouška.
Základní umělecká škola (dále jen „ZUŠ“) Chodov se neuzavírá do své ulity. V současné době jsme uspěli při podání žádosti a realizujeme
dva grantové projekty financované Evropskou unií.
S prvním projektem „Učitel ZUŠ“ souvisí
Festival tvorby ZUŠ Karlovarského kraje
(dále jen „KK“) organizovaný již potřetí Krajskou uměleckou radou ZUŠ KK pod vedením její předsedkyně a ředitelky ZUŠ Chodov PhDr. Ilony Juhásové. Festival za podpory KK je
ojedinělý právě spoluprací všech dvaceti ZUŠ KK. V prvních dvou ročnících (2006, 2008) vystupovali v jednom dni vybraní žáci ZUŠ KK. Poslední ročník (2010) byl – i díky podpoře projektu „Učitel ZUŠ“ – rozdělen do tří dnů.
Tematicky se v Karlovarském městském divadle prostřídaly obory hudební, taneční a literárně-dramatický. Všechny večery pak završila výstava výtvarných prací ve vstupní hale Karlovarského krajského úřadu. Z třetího ročníku festivalu vznikla reprezentativní publikace souboru DVD, která dokládá jeho vysokou organizační, ale i uměleckou kvalitu.
Projekt „Učitel ZUŠ“
je v rozsahu celokrajský, tedy podporuje učitele ZUŠ v celém KK. Pro ně byl vytvořen systém vzdělávacích odborných kurzů dle jejich profesionálního zaměření, ale také kurzů ICT. Důležitou součástí projektu bylo vytvoření čtyř Metodických center pro předávání a výměnu zkušeností učitelů stejného uměleckého oboru. Konzultační centrum poskytlo pedagogickému sboru na každé ZUŠ v kraji informace o procesu kurikulární reformy a byla zde řešena v několika fázích aktuální problematika tvorby školního vzdělávacího programu(dále jen „ŠVP“).
V realizačním týmu projektu se sešli vedle PhDr. Ilony Juhásové a Martina Doležala ze ZUŠ Chodov také ředitelé partnerských škol Roman Švancar (ZUŠ Sokolov) a Miroslava Pešková (ZUŠ Františkovy Lázně) a zástupce ředitele základní školy a ZUŠ Karlovy Vary Mgr. Karel Šimandl.
Pro žáky a učitele naší školy je určen projekt „Invence“. Hlavní manažerkou projektu je Bc. Anna Pataková, učitelka hry na housle. Manažerem klíčové aktivity „Aktivní proces“je učitel hry na elektrickou kytaru Eduard Bartůšek a manažerem klíčové aktivity „Aktivní žáci a učitelé“je Martin Plitz, DiS., učitel hry na pozoun, zobcovou flétnu a na klávesy.
Díky významné finanční dotaci EU jsme dovybavili nahrávací studio i všechny učebny novými technologiemi v podobě hudebních nástrojů, počítačů i záznamové a osvětlovací techniky.V nahrávacím studiu se jednak postupně za mikrofony vystřídá zhruba 150 žáků, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli pocity interpretů, a jednak skupina osmi žáků, která tyto nahrávky zaznamená a následně zpracuje do podoby kompilačních CD. Součástí této KA_01 je také zpracování foto a video dokumentace. Završením pak bude vytvoření taneční choreografie.
Celý projekt prolínají počítačové i odborné kurzy učitelů, čtyřdenní výjezdní kurzy žáků a dvoudenní výjezdní kurzy učitelů (KA_02). Těší nás, že kurzy přispívají k vyšší kooperaci všech zúčastněných žáků a učitelů jednotlivých oborů, ale i mezioborové spolupráci.
Bližší informace najdete na www.zus-chodov.cz

Související dokumenty