Zkušenost, která vám změní život

Vydáno:

Čeští žáci opakovaně získávají ocenění v mezinárodních vědeckých středoškolských soutěžích a patří mezi světovou špičku. Důkazem je právě letošní rok, který byl za celých 18 let vůbec tím nejúspěšnějším. Karina Movsesjan z Prvního českého gymnázia v Karlov ých Varech se stala absolutní vítězkou mezinárodní soutěže Intel ISEF v oboru Biochemie a současně získala v tomto oboru první hlavní cenu za práci "Mutace v DNAopravném proteinu RAD51 a jeho úloha při genové nestabilitě a vzniku nádorů". Co úspěchu předcházelo a co po něm následovalo?

 

 

 

 

Zkušenost, která vám změní život
Ing.
Miroslava
Fatková
vedoucí oddělení Talentcentra NIDV
Středoškolská odborná činnost (SOČ) jako příležitost pro účast v mezinárodní soutěži
SOČ je nejvýznamnější badatelskou soutěží v ČR. Je založena na principu dobrovolné zájmové činnosti a určena žákům všech typů středních škol. Mohou se do ní ale přihlásit i nadaní žáci základních škol, případně žáci prvních ročníků vyšších odborných škol. Uskutečňují ji ve svých školách, v mimoškolních zařízeních, klubech nebo individuálně.
Výsledkem SOČ je zpravidla vypracovaná samostatná práce nebo učební pomůcka, kterou autor nebo kolektiv předkládají k odbornému posouzení a následně ji veřejně obhajují před odbornou porotou. Je tedy aktivitou zaměřenou jednak na vlastní tvůrčí činnost, tedy na zpracování zvoleného tématu do výsledné formy odborné práce, a jednak na prezentační rovinu - její výsledek je předkládán ke zveřejnění, a to formou účasti v soutěžních přehlídkách SOČ a následně při dalších příležitostech, jako je publikace v tisku, ve sdělovacích prostředcích a v neposlední řadě na významných mezinárodních soutěžích a prezentačních akcích mladých vědců.
Na rozdíl od mnoha dalších specializovaných činností zahrnuje SOČ celou řadu nejrůznějších oborů, a právě proto má ambice na jedno z předních míst mezi nejrůznějšími v současnosti realizovanými soutěžemi, a to jak v domácím prostředí, tak na mezinárodním poli. Mezi priority SOČ patří, že do soutěže vstupují žáci středních škol s prací na téma, které si volí na základě vlastního rozhodnutí. Výsledné práce SOČ si svou úrovní mnohdy nezadají s úrovní bakalářských i diplomových vysokoškolských prací.1)
Jak jsou vybíráni soutěžící do zahraničních soutěží?
Soutěžícími jsou nejúspěšnější řešitelé SOČ, autoři prací s mimořádnými výsledky v oblasti výzkumných aktivit či technických řešení. Vyslání na mezinárodní soutěž předchází poměrně dlouhá cesta. Autoři jsou navrženi do širší nominace na celostátní přehlídce SOČ, následně musejí představit své práce formou tzv. posterů, tedy plakátového sdělení, odborné komisi, která rozhodne o složení delegací pro jednotlivé zahraniční soutěže. Při výběru se kromě formálních kritérií stanovených organizátory mezinárodních soutěží, jako je např. věk, oborové zaměření či studium na střední škole, posuzuje především invence autora - zda má práce přínos nebo navržené řešení znamená určitý pokrok pro daný obor či společnost, dobře zapadá do zvoleného oboru, má výstižný název, dobře strukturovanou prezentaci, zda je autor komunikativní a dokáže problém srozumitelně vysvětlit - a v neposlední řadě je důležité cítit z autora jeho zapálení pro věc, ne
kalkul
v honbě za úspěchem.
Velkou výhodou pro studenty je mít konzultanta z oboru z vysoké školy, Akademie věd ČR nebo jiného odborného pracoviště, který má přehled v oboru a pomůže s přípravou. Úspěchy na zahraničních soutěžích mají na druhé straně i tzv. garážové práce, které studenti naopak tvoří sami v domácích podmínkách a jejichž výstupem zpravidla bývá funkční výrobek.
Mezinárodní soutěže navazující na SOČ
V oblasti středoškolského vědeckého bádání žáků do 20 let je nejprestižnější a nejrozsáhlejší soutěží
Intel ISEF
, tedy International Science and Engineering Fair. Do soutěže jsou účastníci vybíráni ze 400 národních a regionálních soutěží ve více než 70 zemích světa. Zapojuje se přes 7 milionů studentů, ze kterých pak postoupí jen ti nejnadějnější, téměř 1700 účastníků v každém ročníku soutěže.
Soutěž, která je považována za olympiádu vědeckých talentů, vznikla v roce 1950 v USA a od roku 1997 probíhá s podporou společnosti Intel. Je organizována Společností pro vědu a společnost v 22 kategoriích od přírodovědných oborů přes technické až po humanitní. V jednotlivých oborech soutěží přibližně 80 projektů. Soutěž je totiž současně realizována jako finále americké soutěže, tedy určitá obdoba celostátní přehlídky SOČ.
Do soutěže předkládají studenti pouze abstrakt v rozsahu maximálně 250 slov, ve kterém musí být na minimálním prostoru uvedeno vše podstatné o práci v předem dané struktuře, tj. uvedení do problému, použité materiály a metody, diskuse a závěr. Projekt pak obhajuje soutěžící u svého stánku s posterem. Porotci, kterých je pro všechny obory dohromady téměř 1200, postupně obcházejí prezentace, seznamují se s projekty a diskutují s autory. Na ISEFu oceňují cenami první čtyři místa v každém oboru. V každém oboru se také určuje absolutní vítěz - zpravidla jde o práci umístěnou na prvním místě. Dále bývá udělována řada zvláštních cen od vědeckých společností, univerzit, ale i výrobních firem. Nejprestižnější je cena pro absolutního vítěze, Cena Gordona Moorea, která je honorovaná 75 tisíci dolarů. Kromě finančních cen, které celkem dosahují částky téměř 100 milionů korun, se úspěšným účastníkům nabízí možnost studia na prestižních amerických univerzitách.
Česká republika se soutěží SOČ stala afilací soutěže ISEF v roce 1999, kdy se laureáti poprvé účastnili 50. ročníku soutěže ve Filadelfii. O deset let později se další českou afilací ISEF stala asociace AMAVET. O rok později se pro účastníky SOČ zpřístupnila další soutěž, tentokrát nejvýznamnější evropská vědecká středoškolská soutěž
European Union Contest for Young Scientists
, tedy soutěž Evropské unie pro mladé vědce, zkráceně EU Contest (nebo EUCYS).
Soutěž mladých vědců vznikla v roce 1989 z iniciativy Evropské komise. Do soutěže vysílají žáky všechny členské státy Evropské unie, další evropské státy a hosté, kterými jsou např. Brazílie, Japonsko, Korea, Izrael a Spojené státy americké. Celkem se soutěže účastní autoři 90-100 soutěžních projektů z více než 35 zemí. První finále EUCYS se konalo v roce 1989 v Bruselu. Česká republika vstoupila do soutěže až v jejím 12. ročníku v roce 2000 - a od počátku si počínala úspěšně. Do soutěže jsou národními organizátory delegovány práce nebo projekty ze všech vědních disciplín, které zvítězily na národní přehlídce té které země. Účastníci soutěže se tak vybírají z více než 30 000 středoškoláků. Práce posuzuje mezinárodní porota, složená z biologů, matematiků, fyziků, techniků, informatiků, ekologů a odborníků ze společenskovědních oborů. Soutěž se každoročně koná v jiném evropském státě. Česká republika hostila jubilejní 25. ročník soutěže v roce 2012 v Praze.
Třetí nejvýznamnější vědeckou soutěží je čínská soutěž
Bejing Youth Science Creation Competition
. Díky spolupráci s Českým svazem vědeckotechnických společností (ČSVTS) se laureáti SOČ od roku 2014 účastní mezinárodní soutěže středoškolských vědeckých prací v čínském Pekingu, kterou organizuje Čínská asociace pro vědu a techniku. Soutěž, která se letos na jaře konala již 37. rokem, se uskutečňuje v soutěžních oborech zoologie, počítačové vědy, matematika, medicína a zdravověda.
Úspěšní účastníci
Za úspěch můžeme samozřejmě považovat už samotnou účast v některé z mezinárodních soutěží, naši reprezentanti nicméně získali v mimořádně silné konkurenci řadu cen. Posledních devět let přivážejí z ISEF každoročně alespoň jednu hlavní či zvláštní cenu. Za dobu účasti v soutěži získali zástupci SOČ již 23 hlavních a zvláštních cen. Největší úspěch v historii soutěže se konal letos v květnu v Los Angeles. Česká
delegace
SOČ získala jednu zlatou, jednu stříbrnou, jednu absolutní medaili a jednu zvláštní cenu.
Karina Movsesjan z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech
se stala absolutní vítězkou oboru biochemie a současně získala v tomto oboru první hlavní cenu za práci "Mutace v DNA-opravném proteinu RAD51 a jeho úloha při genové nestabilitě a vzniku nádorů". Navíc získala cenu nositele Nobelovy ceny za chemii
Dudleyho R. Herschbacha Stockholm International Youth Science Seminar
Award
. Jedná se o multioborový seminář pro mladé vědce z celého světa, který se koná ve Švédsku a jehož součástí je účast na předávání Nobelových cen. Karina, přestože je z Karlových Varů, tráví každý měsíc dva až tři týdny v Brně, v jedné z laboratoří Masarykovy univerzity, kde spolupracuje s týmem vedoucího laboratoře Lubomíra Krejčího. Kromě úspěchu v Los Angeles získala v letošním školním roce i cenu České hlavičky a cenu Učené společnosti. Mimořádné podpory se jí dostává i od její školy.
Druhou hlavní cenu (tedy stříbrnou medaili) získal v oboru botanika další člen
delegace
SOČ Martin Mátl z Gymnázia tř. Kpt. Jaroše v Brně
za práci "Identifikace drRNA mykovirů ve fytopatogenní houbě
Fusarium oxysporum
" a čtvrtou hlavní cenu pak získal
Jan Bláha z Gymnázia a SOŠ v Přelouči
, který reprezentoval AMAVET.
Hned dvě zlaté medaile přivezli soutěžící z čínské soutěže BYSCC 2017 z Pekingu. Jedním z oceněných studentů byl
Jakub Dostál ze Slovanského gymnázia v Olomouci
s prací v oboru matematika "Nový způsob šíření epidemie ve společnosti", který byl navíc jako jeden z deseti účastníků, z nichž jen čtyři byli ze zahraničí, vybrán, aby seznámil ostatní soutěžící s přínosem své práce. Další zlatou medaili získal
Ondřej Belfín
ze stejného gymnázia s prací "Akustický monitoring a variabilita zpěvu lejska malého" v oboru zoologie.
Obdobně úspěšní jsou soutěžící z Česka i v případě soutěže Evropské unie pro mladé vědce, která je nepochybně nejprestižnější evropskou soutěží středoškolských odborných prací a v rámci které jsme od roku 2000, kdy se ČR poprvé do soutěže zapojila, získali 24 hlavních a zvláštních cen. I u této soutěže platí, že v posledních několika letech přivážejí soutěžící pravidelně některou z medailí. Na letošní výsledky si musíme počkat až do poloviny září, kdy se v estonském Tallinnu uskuteční jubilejní 30. ročník soutěže.
V září 2016 získali čeští reprezentanti v Bruselu jednu hlavní a dvě zvláštní ceny.
Tomáš Heger
s projektem "Vzájemné porovnání GC-MS rozborů silic tří odrůd levandule
(Lavandula angustifolia Mill)
a jejich antiproliferačních účinků", který zpracoval jako student
Slovanského gymnázia v Olomouci
, získal třetí hlavní cenu a zvláštní cenu Stockholm International Youth Science Seminar 2016.
Eliška Bršlicová z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích
za práci "Výzkum subvulkanických žil v okolí Benešova nad Černou" získala zvláštní cenu EIROFora, konkrétně cenu European Synchrotron Radiation Facillity (ESRF), spojenou s týdenním pobytem na výzkumném pracovišti v Grenoblu.
Kromě uvedených hlavních mezinárodních soutěží jsou díky nabídkám zahraničních organizátorů, inspirovaným úspěšností a vysokou odbornou úrovní prací, vysíláni autoři prací SOČ i na další mezinárodní soutěže, konference a letní školy. Přehled a stručný popis všech navazujících aktivit je uveden na webových stránkách soutěže.
Čeští žáci si vedou velmi dobře i ve srovnání s úspěchy reprezentantů z okolních zemí. V přiložené tabulce jsou uvedeny údaje o cenách získaných účastníky ISEF v letech 2014-2017 z České republiky, Maďarska, Polska, Slovenska a Rakouska. Čeští studenti jsou s nejvyšším počtem medailí jasnými favority.
Přehled ocenění v letech 2014-2017 I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I           I        2014        I      2015       I     2016      I       2017        I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I ČR        I   3 druhé hl. c.   I 2 třetí hl. c., I čtvrtá hl. c. I absolutní vítěz,  I I           I   čtvrtá hl. c.    I                 I               I   první hl. c.,   I I           I                    I                 I               I   druhá hl. c.,   I I           I                    I                 I               I   zvláštní cena   I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I Maďarsko  I    druhá hl. c.    I        -        I       -       I   čtvrtá hl. c.   I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I Polsko    I  absolutní vítěz,  I        -        I čtvrtá hl. c. I   čtvrtá hl. c.   I I           I   čtvrtá hl. c.    I                 I               I                   I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I Slovensko I 2x absolutní vítěz I 2 třetí hl. c.  I čtvrtá hl. c. I   druhá hl. c.    I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I I Rakousko  I    druhá hl. c.    I        -        I       -       I         -         I I-----------I--------------------I-----------------I---------------I-------------------I 
Kromě soutěží badatelského charakteru je třeba zmínit i mezinárodní soutěže, které navazují na předmětové olympiády vyhlašované MŠMT. V prosinci se každoročně koná setkání ministra školství s účastníky mezinárodních olympiád a dalších zahraničních soutěží. V prosinci 2016 oceňovala ministryně školství Kateřina Valachová 73 úspěšných účastníků, kteří získali celkem 50 medailí - z toho šest zlatých, 19 stříbrných a 14 bronzových - a 11 čestných uznání.
Jak mohou žákům středoškolské odborné projekty pomoci v dalším studiu či kariéře?
Důvodů proč dělat středoškolské odborné projekty je hned několik. Žáci se při zpracování práce jistě mnoho naučí. Při studiu na střední škole nemají vždy možnost uplatnit svůj zájem a své dovednosti, podívat se na věci jinak, zkusit nová řešení. Pro ty, kteří se dostanou na zahraniční soutěže, se otevírají i možnosti studia na zahraničních univerzitách, jejich zástupci si na mezinárodních soutěžích vybírají budoucí studenty. S nabídkou spolupráce navštěvují mezinárodní soutěže i zástupci firem.
Američané říkají, že pro většinu účastníků je soutěže Intel ISEF zkušenost, která jim změní život. Když jsme před dvěma roky oslovili naše bývalé účastníky mezinárodních soutěží a pozvali je na setkání v rámci celostátní přehlídky SOČ, potěšilo nás, že se nám ozývali z různých míst světa - jako studenti zahraničních univerzit, pracovníci odborných ústavů, zakladatelé STARTupů či vlastníci firem. Někteří z nich dostali právě díky úspěchu v ISEF nabídku od firem a společně s nimi se realizoval a převedl do výroby jejich návrh - např. mobilní rentgen či zařízení pro měření fyziologických hodnot u pacientů. Setkání bylo navíc impulsem ke vzniku spolku Alumni scientiae Bohemicae, z. s., který se věnuje popularizaci vědy, ale i předávání zkušeností a odborné přípravě studentů na zahraniční soutěže.
To, co v současnosti stále chybí, je větší popularizace ze strany médií - prezentování pozitivních vzorů, informování o úspěších studentů v národních a mezinárodních soutěžích (ale nejen v nich), což by motivovalo žáky, učitele, školy, rodiče a možná i zaměstnavatele a celkově vylepšilo atmosféru ve společnosti.
ODKAZY NA DALŠÍ INFORMACE
-
www.soc.cz
- webové stránky Středoškolské odborné činnosti
-
www.talentovani.cz
- webové stránky NIDV - Systém podpory nadání
-
www.eucys2017.eu
- mezinárodní soutěž EU Contest 2017
-
www.societyforscience.org/intel-isef
- mezinárodní soutěž Intel ISEF
1) Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejím garantem je Národní institut pro další vzdělávání.

 

 

 

Související dokumenty