Zdravotní prohlídky učitelů

Vydáno:

Existuje nějaký vzorový formulář pro zdravotní prohlídky učitelů? Dále jsem se chtěla zeptat na zařazování učitelů. Chodí na prohlídky po čtyřech letech (po 50 po dvou letech), protože mají „rizika ohrožení zdraví“ - a to je mimo kategorie práce. Neměla by tam tedy být napsána kategorie práce 1? Dále jsem si chtěla ověřit, jestli chápu správně následující: Když mají učitelé prohlídky po čtyřech, popř. dvou letech na základě rizik ohrožení zdraví, musejí chodit k lékaři, se kterým má škola smlouvu o pracovnělékařských službách. Někteří kolegové ředitelé umožňují učitelům chodit k lékařům, u nichž jsou učitelé zaregistrovaní.

Zdravotní prohlídky učitelů
JUDr.
Eva
Dandová
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách
ODPOVĚĎ:
Vzorový formulář žádosti o provedení pracovnělékařské prohlídky pro školy neexistuje. Neexistuje ani žádný obecný, pouze v § 15 vyhlášky č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče), jsou vyjmenovány náležitosti žádosti o provedení pracovnělékařské prohlídky a posouzení zdravotní způsobilosti ve vztahu k práci a stačí, když si zaměstnavatel zpracuje svou žádost, ve které uvede v § 15 vyjmenované údaje.
Co se týká prohlídek u učitelů, tak máte samozřejmě pravdu. Všichni pracovníci ve školách pracují v riziku ohrožení zdraví, a tak mají odchylnou periodicitu prohlídek. Rizikový faktor pracovních podmínek, tzv. riziko ohrožení zdraví, má význam právě pro zařazování prací do kategorie první a druhé. U prací zařazených do kategorie druhé R a vyšší už nemá význam. Riziko ohrožení zdraví je rizikový faktor, který působí komplexně při určité práci nebo při práci v rámci předmětu činnosti zaměstnavatele jako celku.
Jinak ale platí, že musíte mít u každého zaměstnance - každého učitele - stanovenu kategorii práce podle vyhlášky č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli. Riziko ohrožení zdraví je vlastně rizikový faktor navíc, který je významný jen z důvodu periodicity prohlídek, ale obecnou kategorizaci musíte mít provedenu u každého zaměstnavatele, protože v praxi je velký rozdíl i mezi dvěma zaměstnanci vykonávajícími stejnou práci. Jako příklad si můžeme uvést uklízečku: Uklízečka je zpravidla zařazována do kategorie druhé (chemické látky), ale v případě, že např. čistí okna ve výšce nad 1,5 m, už jde o práci ve výškách a je třeba ji zařadit do kategorie druhé R. Stejné je to i u učitelů, v žádném případě nelze říci, že všichni učitelé jsou zařazeni do kategorie první.
Pokud se týká toho, ke komu chodí zaměstnanci škol na prohlídky, tak odpověď je jednoznačná - výhradně ke smluvnímu lékaři zaměstnavatele, a to právě z toho důvodu, že je u nich rizikový faktor „riziko ohrožení zdraví“. Zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, hovoří jasně: K ošetřujícímu lékaři může zaměstnavatel vyslat na pracovnělékařskou prohlídku pouze zaměstnance, který je zařazen do kategorie první, to znamená bez rizika, ale učitelé, i když připustíme, že jsou zařazeni do kategorie první, pracují v riziku ohrožení zdraví.