Žák získá předchozí vzdělání ve škole mimo území ČR

Vydáno:

Co kdyby vůbec do české deváté třídy nenastoupil (když už vlastně bude mít ukončené základní vzdělání v britském systému), jak by se řešilo jeho případné další studium, resp. kam by mohl nastoupit v příštím školním roce, když nebude dělat žádné přijímačky?

Žák získá předchozí vzdělání ve škole mimo území ČR
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
ODPOVĚĎ:
Pokud by váš syn získal předchozí vzdělání ve škole mimo území ČR a hlásil se ke vzdělávání ve střední škole v ČR, pak mu bude na žádost prominuta zkouška z českého jazyka, pokud bude součástí přijímací zkoušky (viz již uvedený § 20 odst. 4 školského zákona).
Současně je nutné rozlišovat získání stupně vzdělání a splnění povinné školní docházky. Povinná školní docházka začíná začátkem určitého školního roku a následně trvá po dobu devíti školních roků (§ 36 školského zákona). Pokud se na vašeho syna vztahuje plnění povinné školní docházky dle školského zákona (Povinná školní docházka se vztahuje na státní občany České republiky a na občany jiného členského státu Evropské unie, kteří na území České republiky pobývají déle než 90 dnů. Dále se povinná školní docházka vztahuje na jiné cizince, kteří jsou oprávněni pobývat na území České republiky trvale nebo přechodně po dobu delší než 90 dnů, a na účastníky řízení o udělení mezinárodní ochrany), je povinen ji plnit v tom rozsahu, jaký je stanoven školským zákonem, a kmenové škole v ČR dokládat její plnění.
Není zcela jasné, jaké další studium (v zahraničí nebo v ČR) „v příštím roce“ máte na mysli. V České republice by se váš syn musel vzdělávat po dobu, po kterou má plnit povinnou školní docházku. Obecně platí, že povinnou školní docházku lze plnit v základní škole nebo ve střední škole (typicky ve víceletém gymnáziu nebo konzervatoři).