Vzdělávání ve střední škole

Vydáno:

Závěr roku 2017 a začátek roku 2018 přinesl středním školám některé legislativní změny a změny některých rámcových vzdělávacích programů (dále jen „RVP“), které se promítnou do jejich činnosti ve druhém pololetí školního roku 2017/2018. Cílem článku je shrnutí uvedených změn.

 

Vzdělávání ve střední škole
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialistka na školskou problematiku
Praktické vyučování
Při organizaci praktického vyučování, které je spojeno s
produktivní činností žáků
, ředitelé berou v potaz zvýšení minimální mzdy. Jak je známo, dle § 122 odst. 1 školského zákona žáci pobírají odměnu za produktivní činnost, přičemž minimální výše měsíční odměny za produktivní činnost pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin je 30 % minimální mzdy. V důsledku zvýšení základní sazby minimální mzdy od 1. 1. 2018 se odměna za produktivní činnost žáků odvozuje z částky 12 200 Kč1). V případě, že by žáci pracovali 40 hodin týdně, minimální výše měsíční odměny za produktivní činnost bude činit 3 660 Kč. Při jiné délce stanovené týdenní pracovní doby nebo v případě, že by žáci nevykonávali produktivní činnost po dobu celého měsíce, se výše odměny za produktivní činnost úměrně krátí.
Některá nová pravidla související s praktickým vyučováním stanovila novela vyhlášky č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče), a to s účinností od 15. 12. 20172). Změny se týkají:
a)
lékařské prohlídky a posouzení zdravotní způsobilosti žáka v průběhu vzdělávání,
b)
periodické prohlídky žáků, kteří při praktickém vyučování vykonávají rizikové práce.
V § 8 vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se uvádějí jednotlivé lékařské prohlídky ke vzdělávání nebo v průběhu vzdělávání. Pro názornou představu jsou jednotlivé lékařské prohlídky (tak, jak jsou členěny v § 8 vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů) vyjádřeny následujícím schématem.
Podle § 8 odst. 1 písm. b) bod 2 vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je lékařskou prohlídkou žáka v průběhu vzdělávání lékařská prohlídka před prvním zařazením na praktické vyučování, nejde-li o případy, kdy se posouzení zdravotní způsobilosti osoby připravující se na výkon povolání podle zákona neprovádí.
Případy, ve kterých se neprovádí posouzení zdravotní způsobilosti osoby připravující se na výkon povolání, jsou vymezeny v § 51 odst. 3 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů.
§ 51 odst. 3 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů
Posouzení zdravotní způsobilosti osoby připravující se na výkon povolání před jejím zařazením na praktické vyučování nebo praktickou přípravu se neprovede,
a)
je-li v rámci praktické přípravy nebo praktického vyučování vykonávána činnost za podmínek obdobných výkonu práce zařazené do kategorie první a není-li součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jiným právním předpisem,
b)
jestliže tato příprava nebo vyučování začíná v době kratší než 12 kalendářních měsíců ode dne vydání lékařského posudku podle odstavce 1 a pokud nedošlo během této doby ke změně zdravotního stavu; posouzení zdravotní způsobilosti se v tomto případě provede nejdéle do 12 kalendářních měsíců ode dne zařazení osoby na praktické vyučování nebo praktickou přípravu, nebo
c)
jestliže jiný právní předpis upravující soustavu oborů vzdělání ve středním a vyšším odborném vzdělávání nestanoví podmínky zdravotní způsobilosti ke vzdělávání.
V případě
lékařské periodické prohlídky
žáka podle § 8 odst. 1 písm. c) vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se novelou jednoznačně upřesňuje den, od kterého se počítá termín k provedení lékařské periodické prohlídky žáků, kteří při praktickém vyučování vykonávají rizikové práce. Vyhláška i nadále stanoví, že periodická lékařská prohlídka se provádí jedenkrát ročně, pokud žák při praktickém vyučování vykonává rizikové práce. Nově se zakotvuje, že dnem rozhodným pro stanovení termínu periodické prohlídky je den vydání lékařského posudku před prvním zařazením na praktické vyučování.
Jak je známo, podle § 8 odst. 2 písm. b) vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, na základě
žádosti ředitele školy
se provádějí
a)
lékařská prohlídka před prvním zařazením na praktické vyučování [tj. prohlídka podle § 8 odst. 1 písm. b) bodu 2 vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů] a
b)
lékařská periodická prohlídka [tj. prohlídka podle § 8 odst. 1 písm. c) vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů].
V novém § 15a odst. 2 (ve spojení s § 15a odst. 1) vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se stanoví náležitosti žádosti o provedení lékařské prohlídky a posouzení zdravotní způsobilosti žáka v průběhu vzdělávání. Žádost o provedení lékařské prohlídky a posouzení zdravotní způsobilosti žáka v průběhu vzdělávání obsahuje tyto náležitosti:
-
identifikační údaje školy, a to název právnické osoby vykonávající činnost školy a adresu sídla školy,
-
identifikační číslo právnické osoby vykonávající činnost školy, bylo-li přiděleno,
-
identifikační údaje žáka, a to jméno, popřípadě jména, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu žáka, popřípadě místo pobytu na území České republiky, jde-li o cizince,
-
kód a název oboru vzdělání, ke kterému je žák posuzován,
-
důvod provedení prohlídky,
-
druh požadované prohlídky,
-
údaje o podmínkách výuky a praktického vyučování a o rizikových faktorech ve vztahu ke konkrétní práci a míře rizikových faktorů pracovních podmínek vyjádřené kategorií práce podle jednotlivých rozhodujících rizikových faktorů pracovních podmínek, jde-li o žádost podle § 8 odst. 1 písm. b) bodu 2 nebo písm. c) vyhlášky č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Změny rámcových a školních vzdělávacích programů
V závěru roku 2017 třemi opatřeními ministra školství, mládeže a tělovýchovy MŠMT změnilo RVP některých oborů vzdělání středního odborného vzdělávání, a to konkrétně vzdělávací oblast Matematické vzdělávání. Změny zavedené uvedenými opatřeními souvisejí s obsahem opatření ministra školství, mládeže a tělovýchovy ze dne 22. června 20173).
Národní ústav pro vzdělávání ve svém materiálu
Často kladené otázky
upřesňuje vztah změněných RVP a žáků vzdělávajících se v určitém ročníku:
Úprava rámcových vzdělávacích programů oborů vzdělání podle opatření ministra školství č. 1 až 7 z června 2017 a prosince 2017 se vztahuje na vzdělávání žáků v uvedených oborech vzdělání kategorie H (s výučním listem) a kategorie M a L0 (s maturitní zkouškou), kteří zahájí 1. ročník vzdělávání 1. září 2018 nebo později, a také žáků oborů nástavbového studia kategorie L5, kteří zahájí 1. ročník vzdělávání 1. září 2019 nebo později
.4)
Informace o jednotlivých opatřeních a některé souvislosti jsou uvedeny v následujících tabulkách.
Řízení školy online
Řízení školy online
Řízení školy online
Shrnutí
Nové činnosti středních škol, jejichž žáci se vzdělávají v rámci praktického vyučování, se týkají zejména žádosti o provedení lékařské prohlídky a posouzení zdravotní způsobilosti žáka v průběhu vzdělávání. Její obsahové náležitosti jsou nově upraveny ve vyhlášce č. 79/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a to s účinností od 15. 12. 2017. Mnohé střední školy poskytující střední odborné vzdělávání musejí uvést své školní vzdělávací programy do souladu s upravenými RVP do 1. 9. 2018.
1 Viz § 2 nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů.
2 Vyhláška č. 436/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče) .
3 Opatření č. 1 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání a oborů konzervatoří v oborech vzdělání skupiny 53 Zdravotnictví, 75 Pedagogika, učitelství a sociální péče a 82 Umění a užité Umění, které nejsou stanoveny v nařízení vlády č. 445/2016 Sb., ve znění nařízení vlády č. 71/2017 Sb.; opatření č. 2 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání M a L0, které jsou stanoveny v nařízení vlády č. 445/2016 Sb., ve znění nařízení vlády č. 71/2017 Sb.; opatření č. 3 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání H; opatření č. 4 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů vzdělání nástavbového studia kategorie stupně dosaženého vzdělání L5, které jsou stanoveny v nařízení vlády č. 445/2016 Sb., ve znění nařízení vlády č. 71/2017 Sb.
4 Materiál Národního ústavu pro vzdělávání Často kladené otázky.
NÚV
[online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupný z: http://www.nuv.cz/t/metodika-faq
5 Tamtéž.
6 Tamtéž.
7 Materiál Materiál Národního ústavu pro vzdělávání Často kladené otázky.
NÚV
[online]. [cit. 2018-01-24]. Dostupný z: http://www.nuv.cz/t/metodika-faq

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost