Unikátní program YES, I DO pro rozvoj výuky odborné angličtiny a zavádění CLIL ve výuce odborných předmětů

Vydáno: 12 minut čtení

Učitelé a žáci sedmi středních odborných škol v Moravskoslezském kraji jsou od srpna loňského roku zapojeni do dvouletého modulárního programu YES, I DO. Chtějí lépe komunikovat v angličtině, více sdílet své zkušenosti, spolupracovat a umět používat angličtinu v profesních situacích. V programu se učí desítky učitelů a stovky žáků maturitních oborů ve skupinách oborů 26 Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika, 65 Gastronomie, hotelnictví a turismus a 23 Strojírenství a strojírenská výroba. Realizujeme individualizovanou přípravu učitelů angličtiny a učitelů odborných předmětů na tandemovou výuku odborné angličtiny a CLIL.

Unikátní program YES, I DO pro rozvoj výuky odborné angličtiny a zavádění CLIL ve výuce odborných předmětů
Jitka
Kunčarová
garantka programu YES, I DO, Open Agency
Představení programu YES, I DO
V tomto školním roce navazujeme na roční úspěšnou pilotáž z roku 2018/2019 a dvouletý program YES, I DO, který proběhl v osmi školách zřizovaných Moravskoslezským krajem (MSK) v letech 2019/2020 a 2020/2021. Program realizuje v rámci projektu MSK OKAP II Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum Nový Jičín, příspěvková organizace, ve spolupráci s OPEN AGENCY, s. r. o.
Obsah jednotlivých modulů a výukové materiály vedou učitele k promyšlené jazykové výuce a přijímání nových přístupů a metod ve výuce obecně. Ve výuce odborné angličtiny tandemů učitelů i žáků jsou využívány jazykové učebnice doplněné o interaktivní online podporu, a tak jsou do jazykového vzdělávání efektivně integrovány technologie a je posíleno samostatné učení žáků. Školy mají příležitost vyzkoušet si realizovat vlastní model hybridní výuky. Zapojení učitelé své zkušenosti a inovativní postupy sdílejí s kolegy ve vlastní škole