Stravenky

Vydáno:

Nemáme školní jídelnu, a proto zaměstnancům poskytujeme stravenky SODEXO. Hodnota jedné stravenky je 60 Kč. V tomto roce na jednu stravenku přispíváme 18 Kč z provozních prostředků a 15 Kč z FKSP, zaměstnanec si hradí 27 Kč. Od ledna 2018 chceme zvýšit příspěvek z FKSP na 35 Kč, zaměstnanec by tudíž doplácel jen 7 Kč. Je možné to takto nastavit?

SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 5 vyhlášky č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 7 vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů
ODPOVĚĎ:
V otázce není uvedeno, jaká je právní forma právnické osoby. V odpovědi předpokládám, že má právní formu příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem.
Poskytování stravenek ze strany zaměstnavatele zaměstnancům představuje určitou formu závodního stravování.
Dovozuji, že příspěvek 18 Kč uvedený v otázce je úhrada zaměstnavatele dle § 5 vyhlášky č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky, ve znění pozdějších předpisů [tj. organizace uhradí z nákladů podle § 4 z ceny hlavních jídel až 55 %, z nákladů na svou hlavní činnost. Nejvyšší úhrada nesmí přesáhnout 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle zvláštního právního předpisu].
Zbývající část ceny hradí strávníci, přičemž dle § 7 vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů, může organizace zaměstnancům poskytnout příspěvek na stravování.
Jak vyplývá z § 3 odst. 6 vyhlášky č. 114/2002 Sb., ve zně ní pozdějších předpisů, příspěvkem může být i plná úhrada nákladů, pokud není výše příspěvku nijak omezena. Výše příspěvku z FKSP není ve vyhlášce č. 84/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, omezena a neomezuje ji ani vyhláška č. 114/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Výši příspěvku určují pravidla čerpání FKSP dané organizace.
Závěr: Příspěvek z FKSP na stravování lze zvýšit tak, jak je to uvedeno v dotazu. Přitom samozřejmě platí, že objem příspěvků z FKSP na stravování musí být v souladu se schváleným rozpočtem FKSP organizace (zaměstnavatele).