Soutěž odborných prací ukázala invenci absolventů

Vydáno:

V pořadí šestý ročník soutěže o nejlepší samostatné odborné práce žáků učebních oborů vyhlásil Národní ústav pro vzdělávání ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Počet přihlášených prací letos vzrostl na 119 (z loňských 76), přitom se zvýšila i jejich celková úroveň. Autoři nejlepších prací převezmou na podzim ocenění z rukou prezidenta HK ČR.

 

Soutěž odborných prací ukázala invenci absolventů
PhDr.
Zoja
Franklová
Národní ústav pro vzdělávání
Školy letos do soutěže přihlásily nejlepší práce svých žáků z deseti oborů: Kadeřník, Kuchař-číšník ve třech zaměřeních (Kuchař, Číšník, Pohostinství), Cukrář, Operátor skladování, Montér suchých staveb, Umělecký kovář a zámečník, Podkovář a zemědělský kovář a Umělecký keramik, který se letos v soutěži objevil poprvé.
Samostatné odborné práce jsou součástí jednotných závěrečných zkoušek ve 12 oborech. Dávají žákům možnost ukázat, jak umějí prakticky využít, co se během studia naučili. Přitom mohou uplatnit také své nápady a najít originální řešení zadaného úkolu. To hraje roli také při hodnocení prací.
I když se téma práce losuje, záleží na žácích, jaký bude jeho konkrétní obsah. Tak například
Hana Grabková ze SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka
vytvořila svatební menu podle středověkých receptur a dostala se na první místo mezi kuchaři. V její práci se citují také pravidla chování u středověkého stolu, např. neolizovat nůž, nebrat sousedovi z mísy nejlepší porce, neutírat si nos do ubrusu apod. Menu obsahovalo např. "ptáky hruškami nadívané a netyje" (tedy nadívaná kuřecí prsa a jáhlovou kaši).
Beáta Maliči ze SOU gastronomie Praha 10
zase ve své práci "Zásnuby v Šanghaji" dokonce použila čínštinu a umístila se jako první mezi číšníky. Všechny kadeřnice měly za úkol vytvořit náročný výčes pro nevěstu, a i když zadání bylo stejné, vypadala nakonec každá nevěsta jinak.
Jedinečný charakter mají také odborné práce v uměleckých oborech, kde vznikají opravdu originální výtvarná díla.
Veronika Pavelková ze SŠ gastronomické Adolpha Kolpinga, Žďár nad Sázavou,
(3. místo mezi číšníky) napsala do své práce o hostině k promoci: "Snažila jsem se, aby menu bylo také tak výjimečné jako zkouška sama."
Výsledky soutěže najdete na adrese
http://www.nuv.cz/t/sop-2017

Související dokumenty