Projekt Soutěž a Podnikej zná svého vítěze. Čeká ho cesta do Chicaga

Vydáno:

Republikové finále třetího ročníku Soutěž a Podnikej přivítalo v pátek 25. ledna 2019 v prostorách KPMG Česká republika devět finalistů. Ti mezi sebou zabojovali o hodnotné ceny v čele s desetidenní obchodní cestou do Chicaga.

Projekt Soutěž a Podnikej zná svého vítěze. Čeká ho cesta do Chicaga
Martin
Vítek
spoluzakladatel Soutěž a Podnikej
Do finále se probojovalo šest vítězů regionálních finálových kol, která se uskutečnila ve Zlíně, Olomouci, Praze, Plzni, Pardubicích a Liberci. Další tři soutěžící obdrželi od poroty divokou kartu, a tak i oni dostali šanci zabojovat o celkové vítězství.
Vítězem na celorepublikové úrovni se nakonec stala aplikace Pochopím.to, jejímž autorem je mladý vývojář Ondřej Gonzor a se kterou plánuje reformovat české školství. Jeho aplikace řeší problém nedostatku zpětné vazby pro učitele a s tím spojeného nepochopení látky ze strany žáků, stejně jako syndromu vyhoření na straně pedagogů. Díky této aplikaci nemusejí mít žáci strach podělit se o to, čemu nerozumějí, a učitel téměř okamžitě dostává data a ví, na co se může příště zaměřit a jak se připravit na další hodinu. O vývoj se Ondřej Gonzor stará společně se svými kolegy Janem Kaiferem a Tomášem Vrbovským. Více o Ondřejovi a jeho aplikaci najdete na http://soutezapodnikej.cz/blog/mlady-vyvojar-ondrej-se-svou-aplikaci-planuje-reformovat-ceske-skolstvi/.
Na druhém místě se pak umístila dvojice Jonáš Kůra a Petr Starý se svým dřevěným batohem Woodbag1). Třetí příčku obsadily studentky z Olomouce Alena Harbichová a Markéta Režnarová, které pomocí deskové hry Proklikej se2)upozorňují na problém dnešní doby, kyberšikanu.
Ve finále byly oceněny ještě dva projekty. Cenu poroty si odnesl Jakub Konečný a jeho Med z Prajzké3). Jakub chce vytvořit značku kvalitních medů a dalších včelích výrobků, jako je propolis, vosk a medovina.
„Všechny prezentace, které jsme dnes měli možnost vidět, do finále rozhodně patří. Jeden příběh nás tady ale navíc chytil za srdce a rozhodli jsme se udělit speciální cenu jednomu chlapci, který, věříme, bude pokračovat ve své snaze a jednou třeba zachrání svět. A každý z nás, kteří tady v porotě sedíme, mu pomůžeme s ‚nakopnutím‘ jeho byznysu,“ vysvětlil za porotu Marián Fury.
Publikum pak ocenilo nápad Daniela Pastrňáka a Jakuba Velkoborského, aplikaci Click & Eat4), která spočívá v urychlené a digitalizované formě objednávání a placení v restauracích.
V porotě zasedli odborníci ve svých odvětvích. Pavlína Louženská, která stála u zrodu skupiny #HolkyzMarketingu, Juraj Atlas, první člen a náčelník Liftaga, Tomáš Hülle, zakladatel European Centre for Career Education a prezident Czech China Entrepreneurs Forum, Marián Fury, výkonný ředitel strategicko-kreativní agentury Zaraguza CZ, a Iva Baranová z KPMG Legal.
Celkový vítěz, kterým je Ondřej Gonzor s aplikací Pochopím.to, se může těšit na desetidenní obchodní cestu do Chicaga, kde pozná lokální podnikatelskou scénu (inkubátory, coworkingová centra), univerzity (Northwestern University, University of Chicago, Depaul University, Loyola University) a bude bydlet u místní rodiny, a další hodnotné ceny, které jsou uvedeny na http://soutezapodnikej.cz/o-soutezi/.
O Soutěž a Podnikej
Soutěž a Podnikej je program pro studenty středních škol z České republiky. Soutěž je určena studentům, kteří mají zájem o inovativní řešení problémů a tvorbu svého vlastního podnikání ještě na střední škole a později při svém dalším studiu či praxi. Účastníci v regionálních kolech soutěží proti svým kolegům z ostatních škol v rámci regionu. Vítězové jednotlivých kol se utkají ve finálovém celostátním kole, které se koná v Praze.
http://soutezapodnikej.cz/
1) http://soutezapodnikej.cz/blog/jonas-z-brna-chce-se-svymi-drevenymi-batohy-udelat-diru-do-sveta/
2) http://soutezapodnikej.cz/blog/studentky-z-olomoucka-chteji-se-svoji-deskovou-hrou-zamezit-kybersikane/
3) http://soutezapodnikej.cz/blog/jakub-konecny-se-soustredi-na-kvalitni-medove-vyrobky/
4) http://soutezapodnikej.cz/blog/mlady-daniel-meni-konvence-v-restauracni-branzi/

Související dokumenty