"Převedení" vysvědčení vydaného zahraniční školou

Vydáno:

Jak bude střední škola „bodovat“ jeho vysvědčení?

 

 

 

ODPOVĚĎ:
Je pravda, že při hodnocení uchazečů jsou střední školy povinny hodnotit i „hodnocení na vysvědčení z předchozího vzdělávání“ [§ 60d odst. 1 písm. a) školského zákona].
V případě, že je nutné hodnotit klasifikaci na vysvědčení, které je vydáno školou v zahraničí, mají střední školy postupovat tak, jak to ve svých informacích uvádí MŠMT: Hodnocení klasifikace na vysvědčeních uchazeče, který získal předchozí vzdělání ve škole v zahraničí, je v kompetenci řediteli školy podle § 60 odst. 2 písm. a) školského zákona. K zajištění srovnatelného posouzení všech uchazečů se doporučuje vytvořit převodník na klasifikaci stanovenou § 3 odst. 1 vyhlášky č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, ve znění pozdějších předpisů. Pro tento účel je vhodné využít učební plán a způsob klasifikace dotčené školy v zahraničí (Informace pro přijímání na střední školy a konzervatoře ve školním roce2016/2017, dostupné z: http://www.msmt.cz/ uploads/O21/O211/prijimaci_zkousky/Informace_pro_prijimani_MSMT_35421.pdf).
Z uvedených informací lze dovodit, že při vytvoření „převodníku“ má střední škola spolupracovat s uchazečem nebo zákonným zástupcem uchazeče a vycházet z učebního plánu a způsobu klasifikace dané konkrétní školy v zahraničí.