Přenesená daňová povinnost

Vydáno:

Jsme střední škola, plátce DPH. Budeme nyní nakupovat repasované počítače asi za 150 000 Kč. Bude nákup podléhat přenesené daňové povinnosti a máme na to dodavatele předem upozornit?

SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
-
nařízení vlády č. 361/2014 Sb., o stanovení dodání zboží nebo poskytnutí služby pro použití režimu přenesení daňové povinnosti
ODPOVĚĎ:
Režim přenesení daňové povinnosti je upraven v § 92a a násl. ZDPH. V současné době se uplatňuje u těchto případů dodání zboží nebo poskytování služeb: dodání zlata, dodání zboží uvedeného v příloze č. 5 ZDPH, tedy dodání vyjmenovaného odpadu a šrotu, dodání nemovité věci, poskytnutí stavebních nebo montážních prací, dodání zboží poskytovaného jako záruka při realizaci této záruky, dodání zboží po postoupení výhrady vlastnictví nabyvateli a výkon tohoto práva nabyvatelem, dodání zboží nebo poskytnutí služby uvedených v příloze č. 6 ZDPH, a to v rozsahu, v jakém stanoví vláda nařízením.
Uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti v případě prodeje počítačů by tak přicházelo v úvahu pouze při dodání zboží uvedeného v příloze č. 6 ZDPH, ve které je, mimo jiné, uvedeno dodání herních konzolí, tabletů a laptopů. Bližší podmínky potom upravuje nařízení vlády č. 361/2014 Sb., ve znění pozdějších předpisů. V § 2 odst. 2 tohoto nařízení se uvádí, že režim přenesení daňové povinnosti se použije u zdanitelného plnění, kterým je dodání vybraného zboží, pokud celková částka základu daně veškerého dodávaného vybraného zboží překračuje částku 100 000 Kč. Tímto vybraným zbožím se potom rozumějí - opět mimo jiné - přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat, která jsou uvedena pod kódy nomenklatury celního sazebníku 8471 30 00.
Aby tedy toto dodání podléhalo režimu přenesení daňové povinnosti, muselo by se jednat o tablety nebo laptopy; nařízení vlády potom uvádí, že se jedná o přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat. Pokud by se tedy jednalo o stolní PC, nikoliv notebooky, režim přenesení daňové povinnosti by se neuplatnil.
Doplňme dále, že ani ZDPH, ani nařízení vlády nijak nerozlišují, zda se jedná o nová, nebo použitá zařízení. Tato skutečnost nemá na případné uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti žádný vliv.