Potvrzování přihlášek - jiný úhel pohledu

Vydáno:

Zcela souhlasím s názorem pana Gregory, že při schvalování přihlášek do přípravy na povolání u žáků se zdravotními handicapy je nejpřednější dodržovat individuální přístup. Být na místě pediatra a vědět, že žák trpí chronickou a v podstatě nevyléčitelnou chorobou a že je dlouhodobě v péči odborného lékaře pro danou nemoc, určitě bych se na odborníka obrátila a dala na jeho úsudek. Na druhou stranu ze svých dlouhodobých zkušeností znám řadu případů, kdy pediatr, příp. praktický lékař potvrdil zdravotní způsobilost ke studiu žákům/žákyním, kteří/které (bráno pouze selským rozumem) nemohou kvůli zdravotnímu stavu ani zvolený učební obor vystudovat, ani následně vykonávat vybranou profesi.

 

Potvrzování přihlášek - jiný úhel pohledu
PhDr.
Romana
Jezberová
Ph.D.
oddělení pro kvalitu a evaluaci výsledků vzdělávání NÚV
Již kdysi1) jsem se zmiňovala o dívce na vozíčku, které pediatr potvrdil odbornou způsobilost ke studiu oboru Aranžér (kde je podstatou oboru fyzická práce - převážně vestoje - při utváření výloh), nebo o žákyni s alergií na chemické přípravky, které byla potvrzena způsobilost ke studiu v oboru Kadeřník (kde se s chemickými přípravky - barvami, laky apod. - pracuje denně). Tady nepomůže ani pevná vůle žáka: To povolání se pro něj prostě nehodí. Horší je dát mu naději, do oboru jej přijmout a po čase mu sdělit, že musí kvůli svému zdraví hledat jiný obor.
Z právního hlediska je činnost lékaře naprosto zásadní v případech oborů vzdělání, které vyžadují splnění podmínek zdravotní způsobilosti. Jedná se o obory vzdělání uvedené v příloze č. 1 nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, v platném znění, v jejichž případě je uvedeno "zdravotní omezení podle přílohy č. 2 k tomuto nařízení". Například u oboru vzdělání 69-51-H/01 Kadeřník jsou uvedena následující zdravotní omezení:
I----I------------------------------------------------------------------------------------I 
I 2 I Prognosticky závažná onemocnění podpůrného a pohybového aparátu znemožňující I
I I činnosti ve vynucené poloze a činnosti vyžadující středně velkou zátěž v případě, I
I I že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
I 4 I Prognosticky závažná onemocnění omezující funkce horních nebo dolních končetin I
I I (poruchy hrubé i jemné motoriky) v případě, že je nezbytné postupovat podle I
I I § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
I 7a I Prognosticky závažná chronická onemocnění kůže a spojivek včetně onemocnění I
I I alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit silné znečistění kůže I
I I nebo kontakt s alergizujícími látkami. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
I 9a I Přecitlivělost na alergizující látky používané při praktickém vyučování. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
I 22 I Prognosticky závažné poruchy vidění, zorného pole nebo barvocitu v případě I
I I činností s vysokými nároky na zrak nebo činností vyžadujících prostorové vidění v I
I I případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
I 26 I Nemoci vylučující vydání zdravotního průkazu v případě, že je nezbytné postupovat I
I I podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona. I
I----I------------------------------------------------------------------------------------I
Činnost lékaře - posouzení zdravotní způsobilosti uchazeče o přijetí ke vzdělávání ve střední škole nebo konzervatoři - vyúsťuje ve vydání posudku o splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazeče pro daný obor vzdělání. Tato skutečnost je zakotvena ve školském zákoně a ve vyhlášce č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání:
-
§ 60a odst. 3 školského zákona:
Součástí přihlášky jsou doklady stanovené prováděcím právním předpisem, včetně posudku o splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazeče pro daný obor vzdělání, pokud je stanovena
.
-
§ 88 odst. 1 školského zákona:
Ke vzdělávání do prvního ročníku šestiletého vzdělávacího programu konzervatoře se přijímají uchazeči, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně ukončili základní vzdělávání před splněním povinné školní docházky, do prvního ročníku osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře se přijímají uchazeči, kteří úspěšně ukončili pátý ročník základní školy, a kteří při přijímacím řízení splnili podmínky pro přijetí prokázáním vhodných schopností, vědomostí, zájmů a zdravotní způsobilosti.
-
§ 1 odst. 1 písm. g) vyhlášky č. 353/2016 Sb.:
Součástí přihlášky ke vzdělávání (dále jen "přihláška") jsou tyto doklady nebo jejich ověřené kopie, pokud dále není stanoveno jinak, lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání, pokud je podle nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání předpokladem přijetí uchazeče ke vzdělávání splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazeče pro příslušný obor vzdělání.
Zbývá připomenout, kdo posuzuje zdravotní způsobilost ke vzdělávání a vydává lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, a to uvedením odpovídajících pasáží zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Uvedená ustanovení zákona jsou citována již ve znění účinném od 1. 11. 2017 (viz novela provedená zákonem č. 202/2017 Sb.).
§ 51 odst. 1
Zdravotní způsobilost ke vzdělávání posuzuje a lékařský posudek o zdravotní způsobilosti vydává registrující poskytovatel. Posuzujícím lékařem je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru praktický lékař pro děti a dorost nebo v oboru všeobecné praktické lékařství, pokud tento zákon nebo jiný právní předpis nestanoví jinak. V případě uchazečů o vzdělávání ve školách a školských zařízeních zřizovaných Ministerstvem obrany zdravotní způsobilost ke vzdělávání posuzuje a lékařský posudek o zdravotní způsobilosti vydává poskytovatel zdravotních služeb, kterému Ministerstvo obrany udělilo oprávnění k poskytování zdravotních služeb ve zdravotnických zařízeních jím zřízených; posuzujícím lékařem je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru všeobecné praktické lékařství.
§ 51 odst. 4 písm. d)
Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání ve třídách základních škol zaměřených na sport a tělesnou výchovu a v průběhu výuky vydává registrující poskytovatel nebo poskytovatel v oboru tělovýchovné lékařství, ve třídách středních škol zaměřených na sport a tělesnou výchovu a v průběhu výuky vydává poskytovatel v oboru tělovýchovné lékařství.
§ 51 odst. 5
V případě lékařského posudku vydaného registrujícím poskytovatelem je posuzujícím lékařem lékař se specializovanou způsobilostí v oboru praktické lékařství pro děti a dorost nebo všeobecné praktické lékařství. V případě lékařského posudku vydaného poskytovatelem v oboru tělovýchovné lékařství je posuzujícím lékařem lékař se zvláštní odbornou způsobilostí v oboru tělovýchovné lékařství.
Tolik ke znění právních předpisů upravujících posuzování zdravotní způsobilosti uchazeče a vydávání lékařských posudků.
Spíše by mě zajímala jiná věc, na kterou dosud neznám odpověď a jíž by bylo třeba se věnovat:
Jak to vypadá s obsahem vzdělávání budoucích lékařů v této oblasti? Je toto téma zahrnuto do studia medicíny? Do jaké hloubky a jakou formou? Jsou naši lékaři dostatečně informováni o školské legislativě, která by jim při rozhodování o přiznání, resp. nepřiznání zdravotní způsobilosti ke studiu určitého oboru vzdělání u žáků se zdravotními handicapy měla pomoci?
Domnívám se, že tato problematika by mohla být vhodným tématem bakalářské či diplomové práce a rozhodně by prospělo i dílčí empirické šetření zaměřené na to, jak záležitost stanovení zdravotní způsobilosti vnímají a řeší sami lékaři.
V příštím čísle Speciálu pro střední školy (č. 6/2017) upřesníme postup registrujícího poskytovatele, který posuzuje zdravotní způsobilost ke vzdělávání a vydává lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání, obsah posudku a možnost podat návrh na jeho přezkoumání.
1) Viz článek Přijímame do učení zdravotně handicapovaného žáka ve Speciálu pro střední školy č. 3/2016, s. 5.

Související dokumenty