Kvalifikace učitele SŠ - cizí jazyk

Vydáno:

Je pro výuku na SŠ kvalifikovaný učitel, který vystudoval učitelství anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ? Kolega na tuto situaci uplatňuje § 9 písm. g) zákona o pedagogických pracovnících, který odkazuje na § 12 téhož zákona. Nejedná se o školu s právem státní jazykové zkoušky.

 

 

 

 

Kvalifikace učitele SŠ - cizí jazyk
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů
ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že studium "učitelství anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ" je magisterský studijní program.
Učitel, který vystudoval magisterský studijní program učitelství anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ, je odborně kvalifikován jako učitel jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, a to v souladu s § 12 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, v platném znění.
Podle § 9 odst. 1 písm. g) zákona č. 563/2004 Sb., v platném znění, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů střední školy získává odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném magisterském studijním programu podle § 12 jen pro výuku cizího jazyka.
To znamená, že výhradně pro výuku cizího jazyka je dostačující magisterské vzdělání, které sice není primárně zaměřeno na přípravu učitelů střední školy, ale připravuje učitele cizích jazyků.
Proto učitel, který je odborně kvalifikován pro výuku anglického jazyka na 2. stupni základní školy, je odborně kvalifikován pro výuku anglického jazyka na střední škole.