Chromebooky na českých školách

Vydáno:

V minulých týdnech probleskla médii zpráva s titulkem „Americké školy okupuje Chrome OS“1). Na amerických školách velmi populární systém se v Česku zatím pohybuje na okraji zájmu. Přesto už i u nás existují školy, které Chrome OS delší dobu k plné spokojenosti aktivně používají. Společně se podíváme, co to tzv. chromebooky jsou, proč se skvěle hodí do školního prostředí, a také na zkušenosti Gymnázia v Novém Jičíně, kde učitelé mají vlastní chromebooky.

Chromebooky na českých školách
Mgr.
Radovan
Jansa,
certifikovaný trenér společnosti Google, učitel na Gymnáziu v Novém Jičíně
Chrome OS, chromebooky a chromeboxy
Velmi zjednodušeně jde o počítače, na kterých běží operační systém Chrome OS, který vyvíjí Google. Chromebook je obecné pojmenování notebooku s Chrome OS, stolnímu počítači říkáme chromebox. Jedná se o zařízení, která jsou zaměřena hlavně na práci v online prostředí, ale samozřejmě s nimi můžeme pracovat, i když zrovna nejsme připojení k internetu.
Zařízení s Chrome OS vzaly americké školy doslova útokem - jen v posledním čtvrtletí roku 2017 tvořily 59,6 % počítačů koupených tamními školami. Postupně se začínají prosazovat i ve Velké Británii a státech severní Evropy.
Čemu vděčí chromebooky za svou popularitu ve školním prostředí? Jako jedna z hlavních příčin úspěchu bývá často uváděna nízká cena zařízení, kterou zcela jistě ocení nejen zákazníci z řad škol. Za vítězným tažením chromebooků ve školách však stojí kombinace hned několika velmi příznivých vlastností (z pohledu hardwaru i samotného operačního systému), které z nich dělají ideální počítače do náročného školního prostředí. Pojďme se nyní podrobněji zaměřit právě na klíčové výhody chromebooků.
Nízká cena
Základem úspěchu je nízká cena v kombinaci s velmi rychlým operačním systémem, takže i když pracujeme s nejlevnějším chromebookem, svižnost práce je na úrovni mnohem dražších počítačů s běžným operačním systémem. Za základní nedotykový chromebook zaplatíme lehce přes 6 000 Kč. Dotykovou variantu pořídíme za cenu kolem 7000 Kč, špičkové modely se dvěma kamerami a vysokou odolností (proti pádu, vodě i prachu) za 10 000 Kč.
Pořízením počítače však náklady na provoz nekončí. Stroj musíme vybavit antivirovou ochranou a jeho správa stojí školní „ajťáky“ spoustu času. To vše se promítá do konečných nákladů (TCO - Total Cost of Ownership). A právě v TCO chromebooky vynikají. Díky integrované hardwarové antivirové ochraně ušetříme za licence antivirového řešení. Životní cyklus stroje (tzn. doba, během které budou poskytovány zdarma aktualizace operačního systému) je nastaven na 6,5 roku.
Pokud se rozhodneme pořídit velký počet zařízení a budeme chtít školnímu IT správci výrazně zjednodušit správu chromebooků, můžeme volitelně pořídit licence pro vzdálený management. Ty umožní jejich kompletní správu přes internet. Cena za časově neomezenou management licenci činí zhruba 750 Kč na zařízení.
Jednoduchost ovládání
Jak již název napovídá, operační systém Chrome OS vychází graficky z webového prohlížeče Chrome. Můžeme tak s klidem říci, že kdo umí pracovat s webovým prohlížečem Chrome, bude v tomto systému jako doma. Na Gymnáziu v Novém Jičíně trvalo zaškolení zaměstnanců jednu vyučovací hodinu. Během ní se učitelé seznámili s některými specifiky ovládání chromebooků - prací s touchpadem, funkčními klávesami a s lokálně uloženými soubory. Po 13 měsících používání chromebooků byl proveden průzkum mezi učiteli, ve kterém 91 % učitelů označilo jednoduchost ovládání známkou 1.
Výdrž baterie a rychlost
I u nejlevnějších zařízení dosahuje výdrž baterie na jedno nabití minimálně šesti hodin. Nejčastěji se u chromebooků setkáme s výdrží mezi 8 až 11 hodinami bez nutnosti zařízení připojit k elektrické energii. Učitelé tak mohou pracovat celý den, aniž musejí chromebook nabíjet. Pokud uvažujeme o chromeboocích jako o mobilních žákovských stanicích, opět odpadá nutnost každodenního nabíjení počítačů.
Učitelé na novojičínském gymnáziu nejvíce ocenili rychlost zařízení. Po zapnutí se přihlašovací obrazovka objeví do šesti sekund. Učitelé se do chromebooku přihlašují heslem ke svému školnímu e-mailu, a jsou tak automaticky přihlášeni ke všem službám G Suite pro vzdělávání (dříve Google Apps) a také k dalším online aplikacím (např. ŠkolaOnLine), protože Chrome OS disponuje šifrovaným správcem hesel, do kterého můžeme hesla bez obav ukládat. Z režimu spánku se počítač probouzí prakticky okamžitě, a tak může učitel po příchodu do třídy otevřít víko chromebooku a hned nato zapsat do online třídní knihy, spustit si prezentaci a třeba se bezdrátově připojit k dataprojektoru.
Notebook a tablet v jednom
Operační systém Chrome OS se neustále vyvíjí a je průběžně doplňován novými funkcemi. Jednou z nich je možnost spouštět mobilní aplikace Android. S chromebookem se nám otevírá svět milionů aplikací, které můžeme spouštět na svém zařízení. Učitelé i žáci si mohou na své chromebooky nainstalovat mobilní aplikace a používat je snadno jako tablet. Jako správci můžeme samozřejmě vše online dálkově spravovat - hromadně na dálku instalovat mobilní aplikace, konfigurovat hardware zařízení nebo určovat, kteří uživatelé mohou mít k zařízení přístup.
Odolnost do školního prostředí
Počítače ve školách by měly disponovat vysokou odolností, a to jak vůči neodbornému zásahu uživatelů do operačního systému, tak po stránce hardwarové. Školní verze chromebooků splňují armádní standardy odolnosti, mezi které patří např. odolnost vůči pádu z výšky 1,2 m či polití vodou nebo rezistence vůči zvýšenému množství prachu. Ve školách oceníme také nemožnost „vyloupnout“ klávesy nebo poškodit operační systém (tzv. modrou obrazovku smrti na chromeboocích neuvidíme). K dispozici je také tzv. kioskový režim, kdy se vypnutý nebo odhlášený systém automaticky vrátí do původního nastavení. Školy využívají rovněž možnost na chromeboocích ve třídě povolit jen přístup ke konkrétní webové adrese, což se hodí v případě psaní online testů. Žáci se tak nedostanou na žádnou další webovou stránku ani online chat.
Snadná správa
S přibývajícím počtem zařízení ve škole rostou také časové nároky na jejich údržbu a správu. Pořízením chromebooků můžeme výrazně ulehčit školnímu IT správci. Zařízení totiž můžeme spravovat kompletně přes internet a nutnost fyzické přítomnosti u počítače nastane pouze tehdy, když dojde k hardwarové poruše. Péči o chromebooky také zjednodušuje fakt, že operační systém se automaticky aktualizuje a čistí, takže s dobou používání neklesá jeho výkonnost (není tak nutná reinstalace operačního systému).
Zkušenosti z Gymnázia v Novém Jičíně
Gymnázium v Novém Jičíně, které je teprve druhou referenční školou Google v regionu střední a východní Evropy, pořídilo chromebooky všem učitelům v listopadu 2016. Učitelé si mohli vybrat, jaký model preferují - zda jim, dle tehdejší nabídky, vyhovuje spíše menší a kompaktnější dotyková varianta, nebo ocení stroj s větším, ale nedotykovým displejem a numerickou částí klávesnice.
G Suite pro vzdělávání však škola využívá již od roku 2007. Během té doby si učitelé zvykli na práci online, naprosto běžným standardem se stalo sdílení informací a online spolupráce. Škola aktivně využívá většinu služeb G Suite (včetně Učebny Google), online třídní kniha je standardem. Místo papírových formulářů se upřednostňují online Formuláře Google, které se používají také v kontaktu s rodi či nebo veřejností. Pořízení chromebooků bylo pro školu dalším krokem ve snaze školy držet tempo se současnými světovými trendy.
A jak učitelé po roce každodenního používání ocenili přínos chromebooků pro svou praxi?
Pro které školy jsou tedy chromebooky ideální? Určitě pro ty, které používají G Suite ke vzdělávání, mají elektronickou třídní knihu a chtějí maximálně využívat výhod online práce, spolupráce a komunikace.
Pokud se budete chtít podívat, jak chromebooky fungují v praxi, anebo se inspirovat nasazením G Suite ve škole, rádi v‚ ás na Gymnáziu v Novém Jičíně přivítáme.
1 Dostupné z: https://connect.zive.cz/clanky/americke-skoly-okupuje-chrome-os-ty-svetove-windows/sc-320-a-192149/default.aspx