Zážitková večeře ve školní jídelně

Vydáno:

Gastronomický zážitek ve školní jídelně? Proč ne. Uspořádali jsme tuto akci již po třetí. Večeře byla velice brzy vyprodaná a nás těšil zájem o tuto akci. Informace o akci jsme měsíc předem zveřejnili na stránkách města, školy i jídelny a prostřednictvím letáčků. Cena činila 79 Kč a bylo nutné si včas zakoupit stravenku.

Zážitková večeře ve školní jídelně
Romana
Opršalová,
vedoucí školní jídelny Český Brod
Do prostřené jídelny zavítalo 100 strávníků, kteří přišli ochutnat, jak se u nás vaří. Byli to jak rodiče, tak pozvaní hosté, lidé, které zajímá, jaká jídla připravujeme našim dětem. Celým večerem nás opět provázel pan Ing. Zdeněk Hladík, lektor moderní a zdravé výživy.
Po zahájení byl připraven krásný salátový bar, jehož součástí bylo 10 druhů různé zeleniny a 3 různé dresinky. Jeden zahradní - jogurtový s čerstvými bylinkami, druhý francouzský - olejový základ, bylinky a hořčice, a poslední italský - z červené čočky, rajčat a bazalky. Strávníci si sami nabírali saláty podle vlastního výběru, tak, jak to rády u nás dělají děti.
Dále se podávala jídla, která jsme vařili na soutěži „Kuchař roku 2018 - pro veřejné stravování“, kde jsme se umístili na čtvrtém místě. Nejprve se podával kapří špíz s teplým kuskusovým salátem a avokádovým dipem a poté plněná papriková lodička, šťouchané brambory s dýňovým semínkem a dip z červené řepy. Servírovaly se menší porce, neboť jsme se do finále dostali se dvěma jídly. Chtěli jsme, aby hosté zvládli ochutnat obojí.
Strávníci si tak chodili k výdejnímu pultu a zažívali atmosféru školní jídelny. Čekala je také na závěr sladká tečka s kávou. Jogurtová panna cotta s lesním ovocem. Chtěli jsme připravit lehčí dezert, a tak jsme nahradili smetanu jogurtem a určitě jsme udělali dobře. Svěží lehký jogurt tomu dodal zase jiný rozměr.
Velký potlesk a poděkování od vedení města a pana ředitele byl pro nás velkou odměnou. Na takovou akci je potřeba, aby tým v kuchyni táhl za jeden provaz a pak se vše dá zvládnout. Všichni jsme pracovali celý den běžně v kuchyni a po odpoledním výdeji se rychle poklidilo a chystalo na večeři. Již v půl páté přicházeli první hosté, a to už muselo být téměř vše připravené. Večeře se nám díky bohatému programu protáhla, a tak jsme opouštěli kuchyň v pozdních hodinách tak, abychom v brzkých ranních zase mohli přijít.
Všem patří velký dík za výborně provedenou práci. S láskou a s úsměvem to jde vždy líp.

Související dokumenty