Využívání sezónních potravin a české klasiky v zařízeních školního stravování

Vydáno:

Naše tělo má ve všech ročních obdobích přibližně stejné výživové nároky, tudíž jídelníčky v jednotlivých ročních obdobích by se zásadně lišit neměly. V létě ovšem máme větší chuť na lehčí a studenější pokrmy, v chladnějších měsících je přirozené, že se chceme spíše zahřát. Ideální je dávat v jakoukoli roční dobu přednost sezónním potravinám.

Využívání sezónních potravin a české klasiky v zařízeních školního stravování
Dana
Šímová,
nutriční terapeutka
Jako sezónní potraviny se označují takové, které jsou v přírodě dostupné v aktuálním ročním období či měsíci. Sezónní potraviny bychom měli využívat zejména proto, že je to již od dávných dob přirozené. Také v jejich sezóně chutnají lépe a jsou nutričně hodnotnější a v neposlední řadě i cenově výhodnější.
PODZIM (září, říjen, listopad)
Charakteristika období
Ochlazující, suché a syrové potraviny jsou nahrazovány potravinami těžšími, teplejšími a výživnějšími. Do stravy je vhodné zařadit ve větší míře např. houby, oříšky, semínka, med nebo vejce, jelikož všechny tyto potraviny tělo zvlhčují. Zahřát tělo lze také výběrem koření, jako je např. skořice nebo přímo směs perníkového koření, kde se nachází mimo skořice i muškátový oříšek, hřebíček a další koření.
S blížící se zimou jíme obvykle víc masa, tělo tedy dostává pořádnou porci živočišných bílkovin. Je překyselené, a proto náchylnější k zánětlivým procesům. Naštěstí lze tuto nerovnováhu napravit tím, že jíme více ovoce, především některých druhů. Favoritem jsou hrušky, které jsou povahy zásadité. Pomáhají i jablka, švestky, ořechy.

Související dokumenty