Výstava o Ukrajině a ukrajinské jídlo v Kojetíně

V červnu 2017 byl naší škole udělen titul "Světová škola". Co za jeho ziskem stálo? Celoroční práce na projektu Kambodža. Připravili jsme výstavu o této zemi, uspořádali sbírku pro sirotčinec v Phnom Penh.

Výstava o Ukrajině a ukrajinské jídlo v Kojetíně
Mgr.
Dana
Dýmalová,
učitelka, Gymnázium Kojetín
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka ŠJ Kojetín
V letošním školním roce 2017/2018 jsme v projektu opět pokračovali. Tentokrát jsme si zvolili téma Ukrajina, protože na naší škole studuje několik žáků, jejichž rodina odtud pochází nebo kteří na Ukrajině pobývali studijně. Naši studenti připravili výstavu věnovanou Ukrajině. Vernisáž výstavy proběhla 28. 3. 2018 ve Vzdělávacím a informačním centru na Masarykově náměstí v Kojetíně. Na výstavě bylo možno zhlédnout snímky z Kyjeva, Lvova, návštěvníci se dozvěděli spoustu zajímavostí o Ukrajině, Krymu, Černobylu, Zakarpatské Ukrajině, která byla za první republiky součástí Československa. Součástí výstavy byla spousta zajímavých předmětů, např. tradiční košile zvané vyšívanky, tradiční věnečky, učebnice, sešity, žákovská knížka a vysvědčení z ukrajinské školy.
V tento den uvařily paní kuchařky ve školní jídelně typická ukrajinská jídla, mohli jsme tedy upozornit i takovýmto způsobem, že výstava začíná.
Protože jsme se rozhodli nejenom zvýšit prostřednictvím výstavy povědomí o Ukrajině, ale i pomoci chudým dětem, uspořádali jsme sběr papíru, jehož výtěžek bude poslán prostřednictvím neziskové organizace ADRA Havířov dětem do ukrajinského Mukačeva, konkrétně na některou ze základních škol, kde vyrůstají děti, kterým rodiče nemohou z finančních důvodů hradit obědy ve školní jídelně. Během tří dnů se podařilo naplnit celý kontejner, to je přes 4 tuny papíru. Na podporu dětí tedy půjde 4 920 Kč.
Dana Dýmalová
Ukrajinské jídlo ve školní jídelně v Kojetíně
Ve středu 28. března 2018 jsme v rámci výstavy s názvem Ukrajina, kterou uspořádalo Gymnázium Kojetín, vařili ukrajinské jídlo. Inspiraci a námět jsme hledali přímo u ukrajinských lékařů, pracujících v hranické nemocnici. Oběd jsme sestavili tak, aby jeho skladba vyhovovala nejen výživovým normám, ale i chuti širokého spektra strávníků a zároveň splňovala požadavky na "typické ukrajinské jídlo".
Mezi taková jídla patří určitě boršč, ale jak mi bylo sděleno, jiný, než vaříme u nás. Tedy hodně zeleniny, řepy, zelí, brambory, vepřové maso. Polévka se nezahušťuje. Podává se s chlebem a zakysanou smetanou. Ukrajinská kuchyně často používá brambory, zelí, vařenou či dušenou zeleninu, vepřové maso. Z mnoha receptů, které mi byly nabídnuty, jsme vybrali masové koule pečené na rajčatech s bramborovou kaší. Dalším oblíbeným a typickým jídlem jsou vareniky. Přirovnala bych toto jídlo k našim plněným taštičkám vařeným ve vodě. Na Ukrajině se plní "vším možným" - masem, zeleninou, bramborovou směsí, ale i jahodami, višněmi či tvarohem. Vareniky se často podávají se zakysanou smetanou. Jako druhý oběd jsme zvolili variantu sladkou s tvarohem, cukrem a máslem.
A výsledek? Strávníkům jsme podávali něco nového, zajímavého, chutného, a přitom výživově plnohodnotného. Studenti gymnázia navázali na dopolední program a u nás v jídelně ochutnali, co se v dané zemi vaří. V neposlední řadě vidím význam této společné akce v prohlubování spolupráce mezi jídelnou a školami.
Hana Rohová

Související dokumenty