Ve školních jídelnách zřizovaných Moravskoslezským krajem se vaří z kvalitních regionálních potravin

Vydáno:

Dne 28. 11. 2018 proběhlo v moravskoslezské metropoli Ostravě finálové kolo soutěže „Vaříme z regionálních potravin“, kterou pořádal odbor školství, mládeže a sportu tamního krajského úřadu ve spolupráci s odborem životního prostředí. Kuchaři a kuchařky školních jídelen zřizovaných krajem měli za úkol připravit obědové menu pro žáky ve věku 15-18 let za použití alespoň jednoho potravinářského produktu, který byl v rámci regionu oceněn značkou kvality.

Ve školních jídelnách zřizovaných Moravskoslezským krajem se vaří z kvalitních regionálních potravin
Mgr.
Martina
Plchová,
referent pro rozvoj vzdělávání, odbor školství, mládeže a sportu, Krajský úřad Moravskoslezského kraje
Finálového kola se zúčastnily kuchařky ze školní jídelny Gymnázia Třinec, Střední školy Odry a Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava. Vítězkou finálového klání se stala paní Drahomíra Klapetková z poslední jmenované organizace se svým menu, které se skládalo z dýňového krému s opraženými semínky a nočkem z Hlavnického jogurtu, brynzových žitných halušek s quinoou, přelitých celerovou slaninkou a doplněných čerstvým koprem, salátku z Otického červeného kysaného zelí s cibulkou a medem, cheesecaku z Hlavnického tvarohu s kokosem, zdobeného ovocem a mátou, vše doplněné nápojem z bylinného čaje květového z produkce společnosti Solertus, s. r. o.
I další dvě menu byla nápaditá a velmi chutná. Soutěž byla uspořádána v rámci podpůrných akcí k propagaci kvalitních potravinářských výrobků produkovaných v regionu se záměrem prolnutí tématu regionálních potravin a školního stravování. Neméně důležitým cílem bylo zdůraznit prestiž pracovníků ve školním stravování a prostřednictvím soutěže umožnit kuchařům a kuchařkám školních jídelen prezentovat svou odbornost, nápaditost a nasazení v profesní oblasti.
Připravené pokrmy degustoval také náměstek hejtmana kraje pro oblast školství Stanislav Folwarczny, který následně všem obdivuhodným dámám předal ocenění v podobě finančních a věcných darů.

Související dokumenty