Tuky v naší kuchyni

Vydáno:

Dávno už odzvonilo době, kdy byl tuk považován za úhlavního nepřítele číslo jedna při hubnutí, ale také za strůjce oběhových a srdečních chorob. Tuk je především nositelem chuti pokrmů. Díky osvětě se lidé postupně přestávají tuků bát a zařazují je zpět do svých jídelníčků. Poznejme tedy taje tuků a olejů a naučme se s nimi zacházet tak, abychom měli jistotu, že svému tělu dáváme jen to nejlepší. Při volbě se tedy řiďme selským rozumem.

 

Výživové hodnoty tuku:
-
v tucích se rozpouštějí vitamíny A, D, E, K;
-
tuk funguje jako izolace a přispívá k ochraně některých orgánů (srdce, ledviny);
-
tuk, který obsahují ořechy, tvoří hlavně nenasycené mastné kyseliny, což příznivě chrání pokožku, játra, sliznice a nervy;
-
příliš velký příjem tuků ve stravě vede k chorobám cévního systému a vede k rozvoji druhotných onemocnění;
-
potřeba tuku ve stravě se mění s věkem, děti potřebují vysoký příjem pro rychlý růst;
-
mateřské mléko obsahuje 55 % celkové energie ve formě tuků;
-
podle stravitelnosti dělíme na přirozené (máslo, přírodní oleje) a nepřirozené formy (umělé tuky), které náš organismus neumí dobře zpracovat a nestrávené se ukládají v podkoží;
-
v tuku je rozpuštěné velké množství cizorodých látek, např. v sádle jsou to těžké kovy;
-
máslo j

Související dokumenty