Tajemství medu

Vydáno:

Čím více se toho o medu dozvíte, tím více budete překvapeni. Tento včelí produkt je totiž darem vskutku výjimečným. Včelí med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Včely jej vytvářejí z nektaru kvetoucích rostlin nebo z takzvané medovice, což jsou sladké šťávy vylučované některými druhy hmyzu.

Tajemství medu
Ing.
Lenka
Jelínková,
vývojový pracovník AG FOODS Group a.s., vývoj nových a úprava stávajících receptur výrobků pro zdravotnictví a sociální sféru
První doklady o medu
Počátky konzumace medu sahají až do období před mnoha tisíci lety, jak dokazují skalní malby v Indii, Španělsku nebo oblastech jižní Afriky. V Číně byl med považován za vzácný lék a častěji se vyskytoval pouze na talíři členů královské rodiny. V Egyptě se z něj vyráběly mastičky na léčbu očí a kůže, drobných odřenin a ran, našel také využití při mumifikaci faraonů. Za největší odborníky v chovu včel byli považováni Římané.
Co je med?
Platné znění vyhlášky č. 76/2003 Sb. definuje med jako potravinu přírodního sacharidov

Související dokumenty