Sůl ve školním stravování

Vydáno:

Česká republika je na pomyslné třetí příčce v evropském měřítku užívání kuchyňské soli. Průměrný Čech zkonzumuje denně 15,5 g, což je třikrát více, než je doporučováno Světovou zdravotnickou organizací. Opravdu se nemáme čím chlubit. Sůl je jedním z důležitých rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob, onemocnění ledvin, či dokonce astmatu. Proto je nutné omezit kuchyňskou sůl hlavně ve stravě dětí.

Sůl ve školním stravování
Miriam
Návratová,
vyučující odborných předmětů oboru Nutriční asistent a Diplomovaný nutriční terapeut, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Ostrava
Nadměrné množství soli škodí!
Pokud je dítěti již od útlého věku nabízena sůl a dosolované potraviny, dítě si na slanou chuť navykne a nebude chtít jíst pokrmy neslané. Proto je dobré začínat se solením co nejpozději. Příliš mnoho soli ve stravě dětí sebou nese velká rizika, jako např. vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév, ledvin, obezitu i onkologická onemocnění. Je dokonce prokázáno, že sůl je stejně návyková jako kokain.
Proto se všichni zamysleme, odstraňme solničky ze svých stolů a mysleme na zdraví našich dětí.
Kuchyňská sůl
Kuchyňská sůl nese chemický název chlorid sodný neboli NaCl, v přírodě se vyskytující jako minerál halit. Obsahuje 39,34 % sodíku a 60,66 % chlóru. Neobsahuje energii, živiny ani vodu či jiné látky. Přesto je nezbytně nutná k biologickým procesům v lidském organismu. Doporučená denní dávka soli je však mnohonásobně nižš