Školní stravování pro děti s dietním omezením

Vydáno: 8 minut čtení
Legislativa od roku 2015 umožnila školám připravovat i některé diety pro děti s potřebou léčebné výživy. V zájmu bezpečí pro poskytovatele i konzumenty a v souladu s pravidly pro léčebnou výživu je nezbytná její ordinace lékařem (praktický lékař pro děti a dorost nebo lékař specialista). Tato ordinace/požadavek se specifikací potřebné léčebné výživy je nezbytný pro poskytovatele školního stravování. Nejčastěji se jedná o stravování pro děti s diagnostikovanou celiakií. Jde tedy o dietu s omezením lepku. Tato dieta, obzvláště ve školním zařízení, kde se nepřipravují svačiny, je nejjednodušší na přípravu a jsme proto přesvědčeny, že by ji bylo možné připravovat všude, kde je potřebná, tedy lékařem ordinovaná.

V zařízeních předškolních je nejčastěji požadovanou ordinací strava při potravinové alergii, což odpovídá četnějšímu výskytu v této věkové kategorii, mnohdy i ve formě vícečetné či kombinované alergie. U malých dětí se nejčastěji jedná o alergii na mléčnou bílkovinu, případně s intolerancí laktózy, alergii na vaječnou bílkovinu, ořechy nebo ryby a jejich různé kombinace.

Vždy je třeba zajistit adekvátní stravování, odpovídající potřebám růstu a vývoje dítěte v dané věkové kategorii, a to i v situaci, kdy je potřebná jeho úprava s ohledem na potíže dítěte.
Odborné zajištění správné realizace požadované léčebné výživy je dané kvalifikovanou profesí, která je k tomu opráv