Školní jídelna ZŠ a MŠ Krčín

Vydáno:

Školní jídelna je součástí organizace Základní školy a Mateřské školy Krčín. Paní kuchařky vaří pro žáky ZŠ i pro děti MŠ, kam se strava převáží.

Školní jídelna ZŠ a MŠ Krčín
Eva
Hladíková,
vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Krčín
Během posledních pěti let se nám podařilo zkvalitnit poskytované služby. Především jsme zajistili strávníkům možnost bezhotovostní platby obědů, což mnoho rodičů přivítalo a také využívá. Nejen rodiče, ale především sami žáci oceňují výběr ze dvou jídel. Druhé jídlo je většinou bezmasé (zeleninové nebo sladké). Rodiče mají možnost s dítětem jídlo vybrat dle jeho požadavku a zároveň mají zpětnou kontrolu o odběru obědů.
Jednou z priorit naší školy je zdravý životní styl žáků. Škola je například zapojena do projektů
Mléko a ovoce do škol.
Zdravý životní styl se snažíme podpořit i v naší jídelně pestrým jídelníčkem, ve kterém je zastoupena strava zdravá i tradiční. Naším cílem je, aby děti jedly s chutí, měly dostatečné porce a na jídlo se těšily.
Už v MŠ začínáme formou ochutnávání a zvykání si na neznámé potraviny (luštěniny, cizrna, pohanka apod.). Většinou je děti z domu neznají, a tudíž je ani nejedí. V MŠ dostávají děti ke svačinám do misek různé druhy zeleniny nebo ovoce a samy si vybírají a zkoušejí jejich chutě a vůně. Nikdo je ve výběru neomezuje, do ničeho je nenutí.
V jídelně ZŠ nabízíme strávníkům různé zeleninové saláty nebo jen přílohovou neochucenou zeleninu. Je na každém, zda a v jakém množství tuto nabídku využije. Ovoce je v jídelníčku zařazeno třikrát týdně. I nápoje si mohou žáci vybrat dle zvyku a chuti. Jsou k dispozici buď sladké (čaje, sirupy...), nebo nesladké, které jsou ochucené citrónem, pomerančem nebo bylinkami (mátou, meduňkou, bezem).
Během školního roku připravujeme pro strávníky tematické dny a tomu přizpůsobíme i jídelníček. Tak například na „čarodějnice“ jídelna dostane patřičnou výzdobu a v jídelníčku není problém najít hadí ocásky.
Spolupráce se školou i s rodiči funguje velmi dobře. Máme potřebnou zpětnou vazbu při pravidelných poradách a setkáních s vedením školy, učiteli a zástupci rodičů. Jednání probíhají ve vstřícné a pozitivní atmosféře, což je předpokladem k dobré spolupráci a tvůrčímu pracovnímu prostředí.
Největší odměnou pro pracovní tým v naší kuchyni je pochvala učitelů, dětí i ostatních strávníků a zejména to, když chtějí děti přidat.

Související dokumenty