Školní jídelna pro celiaky

Vydáno:

Pro někoho sci-fi, pro jiné mnohokrát diskutovaný a neřešitelný problém, pro Základní školu v Zárubově ulici - samozřejmost.

Celiakie se stala problémem moderní doby. Zatímco dříve se o problému příliš nehovořilo, dnes je to věc, která vstoupila i do veřejného povědomí. Diskuzí se však problém nevyřešil. Největší tíže leží na rodičích dětí s celiakií, kteří musí vařit dietní stravu i do školky, nebo školy. Malý alergik je pak tak trochu vystrčen z kolektivu se svou krabičkou „jiné stravy“.

Řízení školyV Praze 12 jsme se problému chopili s vervou. Po dlouhých jednáních, která byla vedena především v rámci Výboru pro výchovu a vzdělávání ZMČ Praha 12, se podařilo prosadit zahájení pilotního projektu - první školní jídelny akreditované pro vaření celiakům. Velmi si vážím vstřícnosti paní ředitelky ZŠ Zárubova, Mgr. Dagmar Bolfové, která se do tohoto projektu pustila společně se mnou.
Nejprve jsme ve spolupráci s paní Ilonou Kumžákovou Richterovou z oddělení regionálního školství MHMP zajistili nutriční terapeutku, která pak spolu s paní vedoucí školní jídelny a paní kuchařkou vše připravila a zajistila. Díky nim tedy mohl být od 1. října 2016 zahájen pilotní projekt školní jídelny pro celiaky.
Rodiče dětí z této základní školy, které mají dietní omezení, mohou tedy své děti posílat bez obav do školy na obědy, a dokonce ani nemusí sáhnout nijak hlouběji do peněženek. Vím, že někde se to řeší tak, že rodiče dětem uvaří dopředu a paní kuchařky jim jídlo ohřejí. Tady šli mnohem dál a já jsem jim za to velmi vděčná. Je to skutečně příkladný přístup.
Projekt pilotní školy se zavedeným dietním stravováním na Praze 12 podporuje i radní pro školství MHMP Ing. Ropková:
„Implementace dietního stravování je jednou z našich priorit. Počet dětí s různými alergiemi má vzrůstající tendenci a my bychom rádi těmto dětem zajistili možnost stravování v kolektivu s ostatními strávníky. Během loňského roku uspořádal MHMP cyklus seminářů právě k implementaci dietního stravování, během kterých byly plošně proškoleny vedoucí školních jídelen z celé Prahy. Přesto se stále ještě občas v terénu objevují ohledně této problematiky různé dezinformace a mýty. Projekt pilotní školy, která by v dané MČ poskytovala žákům dietní stravování je cestou, jak ukázat dalším školám a školním jídelnám, že implementace dietního stravování opravdu není složitý proces.“
Jedním z důvodů, proč se školní jídelny dietnímu vyváření brání, je strach z vícenákladů, ať už na pracovní sílu, nebo na zvláštní potraviny. Jak se již však mnohokrát ukázalo, nic se nejí tak horké a v tomto případě to platí stoprocentně.
Zřizovatel, tedy Městská část Praha 12, samozřejmě provoz takovéto jídelny dotuje. Už teď víme, že žádné vyšší náklady nevznikly. Kupuje se jen částečně jiné jídlo a paní kuchařce stačilo školení, které ji zcela připravilo po odborné i praktické stránce a škole umožnilo dostat certifikát.
Jenže tím projekt nekončí. Budeme se snažit, aby se přidaly i další školy, ale nejen ty základní. Naší prioritou je nyní najít mateřskou školu, která bude zajišťovat stravu pro předškoláky trpící celiakií.
Je důležité vědět, že práce, kterou děláte, má smysl. A je nesmírně důležité vědět, že si ti, pro které děláte něco nad rámec svých běžných povinností, vaší snahy váží. S potěšením uveřejňujeme dopis, který dostala Petra Šoukalová, vedoucí školní jídelny Základní školy Zárubova v Praze 12.
Dobrý den,
jmenuji se František Marhoun a jsem otcem Davida, který navštěvuje první třídu vaší školy v Zárubově ulici v Praze 12 od září tohoto roku. Davidovi byla diagnostikována celiakie (nutná bezlepková dieta) na Vánoce minulého roku.
Protože v mateřské škole na tento druh diety/stravy nebyli připraveni, byli jsme nuceni mu každý den vařit a připravovat veškeré jídlo - je to samozřejmě řešení, ale bohužel neuvěřitelně časově i finančně náročné (rozhodně to není pro normálně pracující rodiče reálné). Tím pádem jsme vybírali základní školu, kde by nám tato starost odpadla. Již u zápisu jsme se setkali s velmi kladným přístupem paní Petry Šoukalové - vedoucí školní jídelny, která byla ochotná náš problém aktivně řešit a na všem se s námi dohodnout.
Shodou náhod jsme 1. září zjistili, že do stejné třídy jako David nastoupila holčička se stejným omezením a navíc ještě s těžší formou cukrovky a musí mít vždy čerstvé/kvalitní jídlo.
Po rozhovoru s její mamkou jsme dokonce zjistili, že obešli velké množství základních škol na Praze 4 a 12, které ji odmítly přijmout. Děti v tomto věku jsou velmi citlivé a je pro ně důležité se plně začlenit do kolektivu a společné stravování do toho rozhodně patří.
1. září jsme bohužel zjistili, že školní jídelna má personální podstav a bude vařit zatím pouze jenom jedno jídlo. Nicméně opět musím velmi pochválit aktivní přístup paní Petry Šoukalové a ředitelky školy Mgr. Dagmar Bolfové, kde jsme na společném jednání dospěli k naprosté naší spokojenosti a i přes tuto překážku je školní jídelna schopna uspokojit děti s bezlepkovou dietou.
Dětí, ale i starších lidí s touto diagnózou přibývá jako hub po dešti a věřím, že v budoucnu bude alternativa bezlepkové stravy ve všech jídelnách a restauracích běžně dostupná, stejně jako je to v západní části Evropy, ale první ZŠ v Praze 12 může být jenom jedna. Přiznám se, že jsem se díval i na ostatní Prahy a jídelny základních škol s možností bezlepkové stravy by se daly spočítat na prstech jedné ruky.
Z Vašeho aktivního a kladného přístupu i přes spousty překážek by si měli vzít všichni příklad, a nemyslím tím jenom jídelny základních škol.
Ještě jednou Vám i celému Vašemu týmu velmi děkuji a přeji klidný školní rok.
S přátelským pozdravem František Marhoun